Ik wil advies
Storing melden

Hoe werkt salderen?

Wat is salderen en hoe werkt het, en wat gaat er veranderen?

Hoe werkt salderen?

Hoe werkt salderen met zonnepanelen?

Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u heeft teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Salderen is alleen mogelijk wanneer u beschikt over een geschikte elektriciteitsmeter.

Meestal wordt de stroom die door uw zonnepanelen wordt opgewekt niet direct door u gebruikt, bijvoorbeeld op momenten dat u overdag niet thuis bent. Deze ongebruikte stroom wordt niet opgeslagen, maar geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Uw elektriciteitsleverancier is verplicht de door u aan het net geleverde stroom te verrekenen met de stroom die u afneemt van het elektriciteitsnetwerk. Op de momenten dat u meer stroom gebruikt dan de panelen opwekken wordt de terug geleverde stroom dus verrekend. 

 

 

De ‘slimme meter’

Om te kunnen salderen moet uw elektriciteitsmeter registreren hoeveel u levert aan het net en hoeveel u afneemt van het net. Uw netbeheerder is verplicht om ervoor te zorgen dat u daarvoor een geschikte meter heeft. Als uw meter niet geschikt is, kan een nieuwe meter aangevraagd worden bij de netbeheerder. Uw oude meter wordt dan vervangen door een slimme meter. 

De draaischijfmeter

Als u een draaischijfmeter heeft, wordt er automatisch gesaldeerd en is een nieuwe teruglevermeter niet nodig. De draaischijf draait dan namelijk gewoon achteruit wanneer er stroom wordt teruggeleverd aan het lichtnet. Wel is het verstandig om te controleren of de cijfers ook daadwerkelijk 'achteruit tellen', aangezien er enkele draaischijfmeters bekend zijn die tegen terugtellen geblokkeerd zijn.

Een voorbeeld

  • U gebruikt in een jaar 3.500 kWh (het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden)
  • Uw zonnepanelen wekken 2.500 kWh op
  • Van die 2.500 kWh verbruikt u zelf direct 1.500 kWh. Nu hoeft u nog slechts 2.000 kWh van het net af te nemen
  • De overige 1.000 kWh van uw zonnepanelen wordt terug geleverd aan het energie bedrijf
  • Uw afname van het energie bedrijf is: 2.000 kWh. Uw teruglevering is: 1.000 kWh. Dankzij de salderingsregeling betaalt u alleen voor het verrschil: 2.000 kWh minus 1.000 kWh = 1.000 kWh

Wat is de toekomst van salderen?

Er is besloten dat de salderingsregeling in de nabije toekomst wordt veranderd. Vanaf het jaar 2023 zal de regeling stapsgewijs worden aangepast, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Vanaf dan wordt het belangrijker voor eigenaren van zonnepanelen om het eigenverbruik te verhogen.

Benieuwd wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen? 

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen