Ik wil advies
Storing melden

Wat is mijn terugverdientijd?

Na hoeveel tijd hebben de zonnepanelen zichzelf terugbetaald?

Wat is mijn terugverdientijd?

Terugverdientijd zonnepanelen?

Met de 'terugverdientijd' van zonnepanelen wordt bedoeld: Hoe lang doet het systeem erover om net zoveel geld op te leveren in de vorm van geproduceerde energie, als het heeft gekost om het systeem aan te leggen?

De terugverdientijd hangt vooral af van twee dingen:

  1. Hoe groot was de initiële investering?
  2. Hoeveel energie levert het systeem per jaar op?

Twee identieke systemen die hetzelfde hebben gekost, kunnen heel verschillende terugverdientijden hebben. Denk bijvoorbeeld aan een systeem van 10 zonnepanelen op het Zuiden, tegenover precies hetzelfde systeem met 10 zonnepanelen op het Noorden. Het Zuid-gerichte systeem zal jaarlijks veel meer energie opleveren, en daarmee een veel kortere terugverdientijd hebben, dan het systeem op het Noorden.

Voor veel systemen wordt tegenwoordig uitgegaan van een terugverdientijd van zeven tot acht jaar. Maar de terugverdientijd is niet altijd de beste maatstaf om de economische rendabiliteit van zonnepanelen te bepalen. Soms hebben duurdere systemen een langere terugverdientijd, maar blijven ze veel langer probleemloos werken dan goedkopere systemen, en is daarom het uiteindelijke Rendement op de Investering (ofwel R.O.I) een stuk hoger.

Daarom kijkt Zonnefabriek liever naar het Rendement op de Investering dan naar de terugverdientijd bij het bepalen of zonnepanelen voor u een goede investering zijn.

Naast deze economische terugverdientijd bestaat er ook een 'energetische terugverdientijd'. Hiermee wordt bedoeld: Hoe lang doet een systeem van zonnepanelen erover om net zoveel energie op te wekken als er is gaan zitten in het produceren van de zonnepanelen en andere benodigde materialen? Lees hier mee over in dit artikel.


 

Benieuwd wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen? 

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen