Ik wil advies

Slimme sturing

Toestellen om het verbruik en de opslag van zonnestroom te regelen

Het eigenverbruik verhogen

Met slimme apparaten die door een 'energie manager' worden aangestuurd
De stroom van zonnepanelen wordt vaak opgewekt op andere tijden dan waarop deze wordt verbruikt. Om productie en verbruik beter op elkaar af te stemmen, kan een sturingssysteem de verbruikers en de batterijen aansturen.
Slimme sturing: hoe gaat dat?

Zonnestroom slim gebruiken door de vaatwasser aan te zetten wanneer de zon schijnt, of door de batterijen overdag te vullen en 's nachts weer te ontladen, het kan! Met innovatieve producten zoals de Sunny Home Manager van SMA wordt een gewoon huis een smart home. Lees op deze pagina hoe slimme sturing in zijn werk gaat. 

Stroomproductie en verbruik op elkaar aansluiten

Het wordt steeds belangrijker om het verbruik van elektriciteit te laten plaatsvinden op de momenten dat er veel zonnestroom over is. Hiermee wordt het net ontlast en kan er nog meer decentrale, groene stroom in het land worden aangesloten.

U kunt dit thuis bereiken door toestellen aan te schakelen op het moment dat de zon hard op de panelen schijnt. Het gaat hierbij om apparaten die niet per se op een vast moment hoeven te draaien. De bekendste voorbeelden zijn:

Meten en voorspellen

Om te weten op welk moment welke toestellen het best aan- en uitgezet kunnen worden om de overtollige zonnestroom optimaal te kunnen benutten, moet er bekend zijn hoeveel stroom de woning in- en uitstroomt. Hiervoor moet een meter worden geïnstalleerd in de meterkast.

Verder moet er bekend zijn hoeveel vermogen de bovengenoemde toestellen verbruiken, en voor hoe lang (bijvoorbeeld: hoe lang loopt het programma van de vaatwasser?)

Ook moet er bekend zijn hoeveel zonnestroom we de komende uren van de zonnepanelen kunnen verwachten, m.a.w.: hoe ziet het weer er voor de komende tijd uit?

Ten slotte zou idealiter ook bekend moeten zijn welke andere gebruikers er doorgaans stroom nodig hebben op bepaalde tijden: als we daarmee rekening kunnen houden, kunnen we een optimale planning maken voor de overige toestellen.

De Sunny Home Manager van SMA is het toestel dat alle bovenstaande functies in zich verenigt, en is daarom de ideale toevoeging aan elke zonnepanelen installatie met SMA omvormers. Met het oog op de afbouw van de salderingsregeling is het slim om dit product in uw zonnestroom systeem op te nemen, maar met de Sunny Home Manager alléén bent u er nog niet: hierna kunt u stuk voor stuk de andere elementen toevoegen die van uw huis een ‘smart home’ maken.

De Sunny Home Manager is de intelligente energiemanager voor in huis

De Sunny Home Manager is de intelligente energiemanager voor in huis

Welke bouwstenen kunt u toevoegen?

Slimme stopcontacten

De meest eenvoudige bouwstenen om toe te voegen zijn zogenaamde ‘slimme’ stopcontacten. Deze kunnen door de Sunny Home Manager worden uitgelezen en aangestuurd, via het lokale WiFi netwerk. U kunt deze stopcontacten gebruiken om bijvoorbeeld vaatwassers of wasmachines aan te sturen, onder één voorwaarde: Wanneer het betreffende toestel aan wordt gezet, en vervolgens de stroom van het stopcontact wordt gehaald om bijvoorbeeld twee uur later weer aan te gaan, dan moet het toestel vanzelf verder gaan met zijn programma. Niet alle toestellen werken zo (sommige gaan namelijk in ‘stand-by’ mode wanneer ze na een korte onderbreking weer stroom krijgen). Controleer dat dus vooral voordat u slimme stopcontacten installeert.

Behalve voor witgoed toestellen kunt u de slimme stopcontacten ook gebruiken voor bijvoorbeeld zwembad- en vijverpompen, en voor eenvoudige boilertjes.

De huidige modellen van slimme stopcontacten die met de Sunny Home Manager samenwerken zijn de SP2101W van Edimax en de AVM Smart Plugs.

Edimax Smart Plug

Edimax Smart Plug

Slimme huishoudelijke apparaten

Als uw wasmachine, droger of vaatwasser aan vervanging toe is, en u zoekt een model dat niet alleen zuinig in verbruik is, maar ook nog optimaal gebruik kan maken van uw zonnestroom, dan is het misschien de moeite om te investeren in een apparaat van Siemens of Bosch.

Deze twee merken zijn als eerste compatibel met de Sunny Home Manager en kunnen rechtstreeks met het toestel communiceren, dus zonder gebruik te maken van slimme stopcontacten. Niet alle modellen van Siemens en Bosch zijn compatibel: Kijk hier voor een recente lijst van compatibele toestellen of controleer de geschiktheid van het toestel via de website van Bosch of Siemens.

U kunt zien of een Bosch of Siemens toestel geschikt is voor direct contact met de Sunny Home Manager door bij de ‘Productspecificaties’ van het toestel te kijken naar ‘Technische Informatie’ of ‘Product details’ en vervolgens ‘Connectivity’. Indien er onder ‘Connectivity’ bij de HomeConnect functie staat: ‘Energiebeheer PV-systeem’ dan weet u dat het toestel voor de Sunny Home Manager 2.0 geschikt is.

Water verwarmen

Water verwarmen met overtollige zonnestroom is ook een slimme manier om van uw schone stroom gebruik te maken. U kunt water verwarmen in een simpele boiler, of met een ‘slim’ verwarmingselement dat zijn vermogen kan laten meedeinen met de hoeveelheid beschikbare zonnestroom.

In plaats van een boiler met verwarmingselement kunt u ook kiezen voor efficiëntere verwarming van water met behulp van een warmtepomp. Sommige warmtepompen kunnen direct door de Sunny Home Manager worden aangestuurd. Voor veel andere merken bestaat er de ‘Smart-Grid’-ready optie, die via een slim stopcontact kan worden benut.

Verwarmingselement

Verwarmingselement

De auto opladen

Elektrische auto’s beschikken over behoorlijke batterijen: hier kunt u veel van uw overtollige zonnestroom in kwijt. Een ideale autolader past de snelheid waarmee de auto wordt geladen, aan aan de hoeveelheid zonnestroom die op dat moment ‘over’ is. Zo maakt u optimaal gebruik van de schone stroom van het dak en zo weinig mogelijk van de stroom uit het net.

De aangewezen oplader die perfect met de Sunny Home Manager samenwerkt is natuurlijk de eigen oplader van SMA: de SMA EV-charger. Met deze geavanceerde autolader haalt u het allerbeste uit uw systeem. Verkrijgbaar voor zowel 1- als 3-fasige netten is dit toestel volgepropt met slimmigheden, zoals een automatische omschakeling tussen 1- en 3-fasig laden, bescherming van de hoofdzekering, en natuurlijk maximale benutting van zonnestroom onder alle omstandigheden.

SMA EV charger

SMA EV charger

Opslag in batterijen

Natuurlijk kunt u de overtollige stroom ook opslaan in thuisbatterijen. Ook daarvoor is de Sunny Home Manager de perfecte aansturing. Uw SMA batterij-omvormer krijgt van de Sunny Home Manager te horen op welk moment de batterijen het beste op- dan wel afgeladen kunnen worden. Hiermee kunt u uw eigenverbruik nog verder maximaliseren.

Stap voor stap naar de ideale situatie

Het optimaliseren van het gebruik van uw eigen schone zonnestroom gaat niet van de ene dag op de andere. U kunt het zien als een bouwwerk waar u over de loop van de tijd nieuwe elementen aan toevoegt. Voor mensen met een zonnepanelen installatie waarin gebruik is gemaakt van SMA omvormers, is het aanschaffen van de Sunny Home Manager de logische eerste stap. Daarna kunt u stukje bij beetje nieuwe onderdelen aan uw ‘smart home’ toevoegen. Als uw zonnepanelen nog geïnstalleerd moeten worden, vraag onze adviseurs dan meteen om de Sunny Home Manager in de offerte op te nemen. Heeft u al een zonnepanelen installatie met een SMA omvormer, neem dan contact op met onze afdeling service voor een offerte.

Klik hier voor de datasheet van de Sunny Home Manager van SMA, en hier voor de elektriciteitsmeter van SolarEdge.

Stap 1

Het optimaliseren van het gebruik van uw eigen schone zonnestroom gaat niet van de ene dag op de andere. U kunt het zien als een bouwwerk waar u over de loop van de tijd nieuwe elementen aan toevoegt. Voor mensen met een zonnepanelen installatie waarin gebruik is gemaakt van SMA omvormers, is het aanschaffen van de Sunny Home Manager de logische eerste stap.

Stap 2

De Sunny Home Manager stuurt uw apparaten aan op basis van lokale weersvoorspellingen en het aangeleerde verbruiksprofiel, zodat zo veel mogelijk werken op zonnestroom. Zo krijgt u ook inzicht in uw eigen verbruiksprofiel en weet u hoeveel opslagcapaciteit u in de toekomst nodig heeft.

Stap 3

Zodra het economisch aantrekkelijker wordt, is het zeker interessant om een thuisbatterij aan te schaffen. Zo kunt u de stroom die u niet direct in huis kan gebruiken, tijdelijk opslaan voor later gebruik. Doordat u via de Sunny Home Manager weet hoeveel batterij-opslag u nodig heeft, voorkomt u dat u te veel gaat betalen voor het batterijsysteem. Een bijkomend voordeel is dat de Sunny Home Manager de batterij perfect kan bedienen.