Waarom zonnepanelen?

Waarom zonnepanelen ook voor u interessant zijn

De redenen om voor zonnepanelen te kiezen

Voor ons is het zo logisch: een investering in zonnepanelen is altijd goed. Zowel voor het milieu als voor uw portemonnee! Maar waarom precies? Op deze pagina leggen we nog eens uit waarom het een goed idee is om zonnepanelen aan te schaffen.
Waarom kiezen voor zonnepanelen?
  • Door zonnepanelen te laten installeren helpt u mee aan het bestrijden van klimaatverandering
  • Door uw eigen energie op te wekken bent u minder afhankelijk van energieleveranciers en van veranderende energieprijzen
  • Zonnepanelen functioneren geluidloos en zijn vrijwel onderhoudsvrij
  • Zonnepanelen kennen geen verborgen kosten voor het milieu: van productie tot en met recyclage zijn alle (milieu)kosten erin verdisconteerd
  • Door panelen te plaatsen helpt u mee aan de milieudoelstellingen van Nederland en wordt Nederland minder afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen uit andere landen
Waarom nu zonnepanelen?

Hoewel zonnepanelen al heel wat jaren bestaan is het juist nu voor veel consumenten aantrekkelijk geworden om zonnepanelen te kopen.

  • De prijzen van panelen zijn, na jaren van sterke daling, op een laag niveau gestabiliseerd
  • Van de panelen die nu op de markt zijn, is een goed beeld te krijgen van kwaliteit en duurzaamheid: De kinderziektes van vroeger zijn eruit, en fabrikanten kunnen daarom gerust lange productgaranties geven
  • Ook de omvormers van nu hebben een hoge efficiënties tot boven de 98%; veel hoger kan niet!
  • Dankzij salderen krijgt u één-op-één terugbetaald voor elke kWh die u teruglevert aan het net
  • Dankzij een uitspraak van het Europese Hof krijgt u ook nog de 21% BTW over de installatie terug!
Lees meer
Waarom zonnepanelen kopen?

Bij veel mensen leeft nog steeds de gedachte dat zonnestroominstallaties duur zijn, maar wist u dat zonnepanelen nu zo’n 100x goedkoper zijn dan in 1977? Technische innovaties in de productie hebben ertoe geleid dat men grotere volumes zonnepanelen is gaan produceren. Deze extra productie heeft vervolgens tot een behoorlijke prijsdaling geleid. Het is echter niet te verwachten dat de prijzen voor zonnestroominstallaties de komende tijd nog sterk zullen dalen. 

De prijzen voor zonnestroominstallaties lijken gestabiliseerd, maar de prestaties nemen wel nog steeds een beetje toe. We zien dat de prijzen voor zonnestroominstallaties de afgelopen jaren met 47% zijn gedaald. Waar u enkele jaren geleden gemiddeld €10.000 betaalde voor een zonnestroominstallatie, koopt u tegenwoordig al een volwaardig zonnesysteem – afhankelijk van het aantal zonnepanelen – voor een bedrag tussen de €3000 en €6000 euro. Wij zien dus geen reden om geen zonnepanelen aan te schaffen.

Lees meer

Waarom zonnepanelen in de toekomst?

Is het nog wel interessant om te investeren in zonnepanelen met het oog op de afbouw van de salderingsregeling? Er is een steeds grotere vraag vanuit de markt om zonnestroom te kunnen opslaan. Door batterijen (accu's) toe te voegen aan een installaties kan het overschot aan stroom dat overdag wordt opgewekt, 's avonds weer uit de batterijen worden gehaald en gebruikt worden. Echter zijn de benodigde accu’s op dit moment nog bijzonder kostbaar, waardoor er geen economisch voordeel voor u is. Zolang de salderingsregeling nog geldt, fungeert het elektriciteitsnet in feite al als een grote batterij voor eigenaars van zonnepanelen. De verwachting is wel dat de prijzen de komende jaren sterk zullen dalen. Wanneer dat zo is, kan de opslag van zonnestroom in batterijen een goede optie zijn. Ook kunt u uw eigen verbruik verhogen door middel van slimme apparaten. Zo blijven zonnepanelen ook in de toekomst zeer rendabel en een veilige en milieuvriendelijke investering. 

Zonnestroom opslaan in batterijen

Zonnepanelengids

In deze gids vindt u antwoord op vragen als: wat is het verschil tussen typen zonnepanelen, wat is het verschil tussen typen omvormers, hoe krijg ik inzicht in de opbrengst en kosten van zonnepanelen en wat is salderen?