Ik wil advies
Storing melden

Hoe zit het met recycling van zonnepanelen?

Wat gebeurt er met zonnepanelen aan het einde van hun werkzame levensduur?

Hoe zit het met recycling van zonnepanelen?

Recycling van zonnepanelen?

Voor de zonnepanelen die Zonnefabriek installeert, geldt dat de fabrikanten allemaal zijn aangesloten bij het initiatief PV-Cycle

PV Cycle logo

Het PV-Cycle programma is een programma dat met vooruitziende blik is opgezet door een aantal partners, zoals SunPower, om ervoor te zorgen dat ‘uitgewerkte’ zonnepanelen niet op een grote afvalberg belanden. De zonnepanelen worden teruggenomen en de bruikbare materialen worden herwonnen, om nieuwe panelen te kunnen maken. Op dit moment zijn de volumes van uitgewerkte zonnepanelen nog heel laag: zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee en de echte groei in zonne-energie kwam zelfs in de landen die voorop liepen, zoals Duitsland, pas een jaar of 15 geleden goed op gang. Een systeem om verantwoordelijk met het toekomstige afval om te gaan, is in ieder geval al op poten gezet. SunPower gaat, zoals gebruikelijk, weer een stapje verder: Het bedrijf beschikt als eerste zonnepanelenfabrikant ter wereld over een zogenaamde ‘Cradle to cradle’(oftewel: ‘van wieg tot wieg’) certificering; hiermee tonen ze aan dat over alle aspecten van het productieproces is nagedacht. Op de website van SunPower vindt u alle informatie over hun inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn.

Als u, te zijner tijd, afscheid moet nemen van uw zonnepanelen of omvormer, neem dan contact met ons op of kijk op de website van de producent voor meer informatie over hoe u op een verantwoordelijke manier met uw afval om kunt gaan.

 

Overige vragen in deze categorie

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen