Ik wil advies
Storing melden

Wat is silicium?

Wat is silicium en welke rol speelt het in zonnepanelen?

Wat is silicium?

Wat is silicium? - Zonnepanelen

Een zonnecel  is een dun plaatje (‘wafer’) dat meestal wordt gezaagd uit een groot blok silicium. Silicium is een halfgeleider. Op het plaatje silicium worden dunne draadjes metaal aangebracht die de elektrische spanning afvoeren. De zonnecel zet zo het zonlicht om in een elektrische stroom.

Verschillende soorten silicium in verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn drie soorten silicium die vaak in zonnepanelen gebruikt worden, met verschillen in rendement en levensduur. Over het algemeen is kristallijn silicium van de hoogste kwaliteit.

  • Monokristallijn silicium wordt veel gebruikt op zonnepanelen en staat bekend om het hoge rendement en de kwaliteit. Voor monokristallijne zonnepanelen worden de individuele kristallen verder bewerkt en allen in dezelfde richting gelegd, waardoor een monokristallijn zonnepaneel meer energie kan genereren per oppervlak omdat het zuiverder is. Dit is de duurste productie methode, maar levert wel het hoogste rendement. De zonnecellen zijn te herkennen aan de ronde hoekjes, zoals in de afbeelding hiernaast.
  • Polykristallijn silicium wordt ook vaak voor zonnepanelen gebruikt. Vanwege verschil in productiemethode, is het rendement van polykristallijn silicium enigszins lager dan dat van monokristallijn silicium. Bij een polykristallijn zonnepaneel worden de individuele kristallen namelijk niet meer bewerkt na het stollingsproces, dit maakt het productieproces van een polykristallijn zonnepaneel korter en het zonnepaneel goedkoper. Polykristallijn silicium is te herkennen aan de rechte hoeken, zoals hiernaast te zien is.
  • Amorf silicium verschilt van kristallijn silicium, omdat het niet gemaakt is van kristallen maar van poeder. Het voordeel hiervan is dat het goedkoop is en dat de panelen buigzaam zijn. Over het algemeen is dit geen goede keuze voor zonnepanelen, omdat de zonnecellen een aanzienlijk lager rendement leveren. In de afbeelding hiernaast ziet u een amorf zonnecel, te herkennen aan de ononderbroken zwartheid van de cel.

Prijsdaling door ontwikkelingen in de productie van silicium

Voor zonnecellen is een zuivere vorm van silicium nodig. Gelukkig is silicium verkrijgbaar in overvloed, onder meer uit zand, maar het zuiveren kost veel energie en geld. De afgelopen jaren heeft technologische vooruitgang het mogelijk gemaakt hetzelfde rendement halen uit steeds onzuiverder silicium. Dit leidt tot een prijsdaling die zich uiteindelijk verwerkt in de verkoopprijs van de zonnepanelen.

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen