Ik wil advies

Nieuwe thuisbatterij van SMA

‘SMA Home Storage’ lithium-ion batterijen in modules van 3,28 kWh per stuk nu verkrijgbaar

Nieuwe thuisbatterij van SMA

Ons favoriete omvormermerk SMA heeft nu ook eigen batterijen in het assortiment. Deze modulaire lithium-ion batterijen hebben een bruikbare capaciteit van 3,28 kWh per stuk en zijn compatibel met de Sunny Tripower Smart Energy hybride omvormers. Is het misschien een interessant product voor u?

Hessel van den Berg
04 december 2023

Langzaam maar zeker beginnen thuisbatterijen steeds meer in onze woningen binnen te dringen. Hoewel er voor de meeste mensen nog weinig economisch voordeel uit deze accupakketten te halen valt, merken we dat de interesse bij onze klanten stukje bij beetje toeneemt. Dat komt deels door de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025, maar ook de toenemende populariteit van ‘dynamische’ energiecontracten speelt hierbij een rol. En daarnaast is er ook een groep mensen die een thuisbatterij aanschaft om zich te kunnen beschermen tegen eventuele stroomstoringen op het openbare net.

Zonnefabriek plaatste tot nu toe vooral thuisbatterijen van het Chinese merk BYD, die compatibel zijn met de omvormers van SMA. Maar sinds kort biedt SMA ook eigen batterijen aan, die onder de noemer ‘SMA Home Storage’ worden verkocht. Wat zou hier nu het voordeel van kunnen zijn voor onze klanten?

Veiligheid voorop

Het SMA Home Storage systeem bestaat uit modulaire blokken met een bruikbare opslagcapaciteit van elk 3,28 kWh (kiloWatt-uur). De batterijen zijn momenteel uitsluitend compatibel met de Sunny TriPower Smart Energy (STPSE) hybride omvormers van SMA; er kunnen minimaal 2 en maximaal 5 van deze blokken aan de STPSE worden verbonden. De beschikbare opslagcapaciteit varieert daarmee van 6,56 tot maximaal 16,4 kWh. Dit is voor het overgrote merendeel van de zonnepanelen bezitters voldoende capaciteit: de meeste huishoudens hebben een dagelijkse stroomconsumptie van zo’n 10 tot 15 kWh, en het heeft niet veel zin om veel méér stroom op te slaan dan u in een dag kan opmaken.

De batterijen kunnen gestapeld aan de muur worden gemonteerd, bijvoorbeeld naast de omvormer (bron: SMA)

De batterijen kunnen gestapeld aan de muur worden gemonteerd, bijvoorbeeld naast de omvormer (bron: SMA)

Wat essentieel is voor de thuisbatterij is de veiligheid. U slaat tenslotte een behoorlijke hoeveelheid energie op in uw huis, en u moet zeker kunnen zijn dat zo’n systeem niet spontaan in brand vliegt, want dan zou de opgeslagen energie de brand behoorlijk kunnen blijven voeden. We kennen allemaal de verhalen van mobiele telefoons en laptops waarvan de batterij plotseling heet wordt en gaat smeulen; de schade bij een relatief kleine batterij is dan nog wel te overzien, maar voor grote systemen kan het catastrofale gevolgen hebben.

Aangezien thuisbatterijen meestal binnen woningen worden geplaatst, is het heel belangrijk om de grootst mogelijke zorg te besteden aan de veiligheid ervan; overigens geldt dit evenzo voor elektrische auto’s die vaak nòg grotere batterijen hebben. En denk ook aan e-bikes, die vaak in de garage worden opgeladen: er zijn al veel situaties geweest waarin de batterijen van goedkope en slecht gefabriceerde e-bikes in brand zijn gevlogen.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om veilige thuisbatterij-systemen te maken. Voorwaarde is daarbij dat de kwaliteitscontrole van de fabrikant op een hoog niveau staat, en dat de communicatie tussen de verschillende onderdelen (omvormer, batterij management systeem en individuele batterij-modules) perfect verloopt. Bij de combinatie SMA en BYD hebben we daar het grootste vertrouwen in, en misschien zelfs nog meer bij een combinatie van SMA omvormer met SMA batterij.

Er zijn altijd 3 elementen in een SMA opslag systeem: omvormer, batterijen en Sunny Home manager

Er zijn altijd 3 elementen in een SMA opslag systeem: omvormer, batterijen en Sunny Home manager

Geen kobalt

De technologie die voor de SMA batterijen wordt gebruikt, is lithium-ijzer-fosfaat (LiFePO4). Deze technologie wordt gezien als de meest veilige optie en bevat, in tegenstelling tot Li-NMC technologie, geen kobalt (van kobalt is bekend dat het vaak uit minder goed gereguleerde mijnen in Congo afkomstig is). Overigens gebruiken de BYD batterijen dezelfde technologie. (Wat er dan wel in de SMA batterijen zit? U vindt een uitgebreide lijst van de materialen hier - zie pagina 6)

Verschillen tussen BYD en SMA zijn er echter ook: de BYD batterijen zijn heel handig stapelbaar. Elke toren is zo’n 58,5 cm breed en 30 cm diep. De SMA batterijen worden meestal tegen een muur aan geplaatst en zijn 61 cm breed en 21,5 cm diep. De BYD batterijen moeten altijd binnen een woning worden geplaatst, terwijl de SMA batterijen in principe ook buiten kunnen worden geplaatst, als er binnen geen ruimte voor is.

Uitgebreide garantie

Wat garantie betreft is de ‘performance’ garantie van SMA een stuk beter dan BYD: de bruikbare capaciteit van de batterijen neemt af met de tijd, maar SMA garandeert nog altijd 60% van de oorspronkelijke capaciteit 12 jaar na de installatie, of na 8000 ‘cycles’ (op- en ontlaadbeurten). Bij BYD loopt dat slechts tot 10 jaar en ongeveer 3500 cycles (vergelijk dat eens met de batterij van een iPhone!). Daarentegen is de lengte van de productgarantie bij beide systemen wel hetzelfde (10 jaar).

Voordeel van BYD is dat er (veel) grotere hoeveelheden batterijcapaciteit aan de omvormer kunnen worden aangesloten: Eén enkele toren aan batterijen kan tot 22,1 kWh opslaan, en er kunnen tot wel 3 torens parallel worden geplaatst, oftewel meer dan 66 kWh! Dt wordt dan uiteraard wel weer een héél forse investering.

Wat weer in het voordeel van SMA weegt is dat je met de combinatie van STPSE en Home Storage slechts te maken hebt met één (Duitse) partij mochten er ooit technische problemen of vragen omtrent garantie zijn; bij de combinatie SMA en BYD heb je altijd met 2 partijen te maken, waarvan één in Duitsland en één in China. Dat hoeft geen probleem te zijn maar het is goed om dat wel te beseffen.

Alles bij elkaar genomen denken we dat de nieuwe SMA Home Storage batterijen voor veel klanten een interessant product kunnen zijn. U kunt de datasheet van deze nieuwe batterijen hier downloaden, en ook de uitgebreide garantievoorwaarden. De batterijen zijn per direct te bestellen: geïnteresseerd geraakt? Neem dan contact op voor een offerte.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen