Ik wil advies

Blijf koel op zolder dankzij zonnepanelen

Blijf koel boven dankzij zonnepanelen

Blijf koel op zolder dankzij zonnepanelen

In deze warme dagen is het fijn om te weten dat zonnepanelen op het dak niet alleen maar zorgen voor gratis schone energie, maar ook voor verkoeling.

Hessel van den Berg
30 juli 2018

Wéér een hittegolf! Voor veel mensen leuk en aardig, maar het kan ook af en toe een beetje tè heet worden, en dan vooral op zolder. Wat u misschien nog niet wist, is dat zonnepanelen op het dak de temperatuur in de zomer een paar graden laten zakken. 

zolder met zonnepanelen

Te heet om aan te raken

Zonnepanelen die in de zon liggen, kunnen heel heet worden: Wel twintig tot dertig graden warmer dan de buitentemperatuur. Op warme dagen zoals nu kun je er je hand soms niet op leggen zonder jezelf pijn te doen! Toch is het niet zo dat deze warme panelen op het dak zorgen voor een warmere zolder onder het dak: Hoe zit dat precies?

Objecten die in de zon liggen, worden warmer: het zonlicht wordt omgezet in warmte, met name bij donker gekleurde objecten. Maar zonnepanelen zetten een deel van het zonlicht om in iets anders: stroom. En die stroom wordt weggevoerd via de kabels en elders in huis gebruikt. Een gedeelte van de energie die anders in warmte zou worden omgezet, wordt op deze manier afgevoerd, waardoor er sprake is van verkoeling. De beste zonnepanelen op de markt hebben tegenwoordig een rendement van wel 22%, wat betekent dat er een stuk minder energie overblijft om de panelen op te warmen.

zolder met zonnepanelen

Ventilatie

Bovendien liggen zonnepanelen een stukje boven het dak, met een laagje lucht tussen het dak en de panelen. De lucht zorgt voor ventilatie, waardoor er meer verkoeling optreedt. Op die manier blijft er nog minder warmte over die het dak bereikt. Mensen die zonnepanelen op het dak hebben laten plaatsen, kunnen erover meepraten: De temperatuur op zolder neemt op zonnige dagen merkbaar af, en zo wordt een zolder die onaangenaam warm was, soms een mooie plek voor een slaap- of studeerkamer.

Het verkoelend effect van zonnepanelen is ooit onderzocht door de Universiteit van Californië met behulp van warmtebeeldcamera’s. De conclusie was dat de temperatuur onder het dak met 2 tot 3 graden celsius afnam dankzij de panelen. Dat is toch mooi meegenomen op deze warme dagen; zonnepanelen die niet alleen je huis van gratis schone stroom voorzien, maar ook nog bijdragen aan een koeler huis: Een typisch voorbeeld van een echte win-win situatie!

onderzoek naar verkoelend effect zonnepanelen

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›
2023-09-03
De tijd vliegt! Drie jaar geleden alweer liet onze collega Wim bij hem thuis een verwarmingssysteem installeren met een warmtepomp en een grote ‘waterzak’ in de kelder. Hoe is het nu met het systeem gesteld? Wim legt uit.

lees meer ›
2023-07-03
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

lees meer ›