Ik wil advies
Storing melden

Waarom is het vermogen van mijn omvormer kleiner dan het piekvermogen van de panelen?

Een iets kleinere omvormer levert, over het jaar genomen, méér energie

Waarom is het vermogen van mijn omvormer kleiner dan het piekvermogen van de panelen?

In Nederland wordt het aangeraden om een omvormer te kiezen waarvan het vermogen iets kleiner is dan het piekvermogen van de aangesloten zonnepanelen, omdat de zonnepanelen zelden of nooit hun piekvermogen halen en omdat een kleinere omvormer een beter rendement heeft. Op sommige momenten zou het kunnen dat de omvormer zijn maximum bereikt, maar dit zal niet heel vaak voorkomen.

Vermogen omvormer vs. vermogen panelen?

In Nederland wordt het aangeraden om een omvormer te kiezen waarvan het vermogen iets kleiner is dan het piekvermogen van de aangesloten zonnepanelen, omdat de zonnepanelen zelden of nooit hun piekvermogen halen en omdat een kleinere omvormer een beter rendement heeft. Op sommige momenten zou het kunnen dat de omvormer zijn maximum bereikt, maar dit zal niet heel vaak voorkomen.

grafiek

In bovenstaande figuur ziet u een voorbeeld van een installatie met 15 zonnepanelen ET-Solar 250 Wp en een SMA Sunny Boy 3000TL omvormer. Het piekvermogen van de zonnepanelen is 15 x 0,25 = 3,75 kiloWatt-piek (kWp) terwijl het maximale uitgangsvermogen van de omvormer 3 kiloWatt (kW) is. De omvormer is dus 20% ‘lichter’ dan de zonnepanelen. Logisch dus, dat deze klant allemaal energie verliest. Of toch niet?


Piekvermogen

Het piekvermogen van de zonnepanelen is het vermogen dat ze kunnen produceren bij de standaard test omstandigheden, i.e. een lichtinval van 1000 Watt per m2 en bij een paneeltemperatuur van 25ºC. Zodra er minder zonlicht op valt, en zodra ze warmer worden dan 25 ºC, produceren de panelen al snel een stuk minder stroom. In Nederland komt een lichtinval van 1000 W/m2 niet vaak voor, zeker niet wanneer de zon onder een hoek op de panelen valt, waardoor de lichtinval minder wordt. Daarnaast worden zonnepanelen in de zon al snel een stuk warmer dan de omgevingstemperatuur, waardoor de productie minder wordt. Op een mooie zonnige dag kunnen ze al snel 20 tot 30 graden warmer worden, afhankelijk van de ventilatie.

Vanwege deze twee factoren zullen zonnepanelen in Nederland zelden tot nooit hun piekvermogen produceren. Het is daarom zonde om een omvormer te kiezen met hetzelfde vermogen als het piekvermogen van de panelen, omdat dan extra betaald wordt voor capaciteit die eigenlijk (bijna) nooit nodig is.

Efficiency

Daarnaast is er nòg een belangrijke reden om voor een kleiner omvormer te kiezen: de efficiency. Omvormers werken namelijk efficiënter wanneer ze zwaarder belast worden.

In bovenstaande grafiek is de efficiëntie van een SMA Sunny Boy 5000TL omvormer afgebeeld. Het rendement van de omvormer staat op de Y-as en de belasting van het toestel (verhouding tussen geproduceerd vermogen en piekvermogen) op de X-as. Waargenomen kan worden dat het rendement hoger is wanneer de omvormer zwaar belast wordt: wanneer de omvormer bijvoorbeeld 40% van zijn piekvermogen produceert (40% van 5kWh = 2kW), levert deze een rendement van 97%, terwijl het rendement bij een belasting van 10% (500 watt) maar 94,5% is.

Bij een hoge belasting levert een omvormer dus een hoger rendement. Aangezien er vaak situaties zullen zijn waarin de omvormer lager belast wordt, wanneer de zon laag staat of het bewolkt is, is het belangrijk de omvormer zodanig te kiezen dat deze optimaal presteert bij minder zonnig weer en toch niet te vaak zijn maximale vermogen bereikt op zonnige momenten.

De Zonnefabriek gebruikt speciale software om de juiste balans te vinden, waarbij rekening wordt gehouden met het piekvermogen van de panelen, maar ook met de locatie,  omgevingstemperatuur, azimuth (oriëntatie ten opzichte van het zuiden) en hellingshoek. Zo wordt voor elke installatie de meest geschikte omvormer gekozen, met het beste rendement voor de gunstigste prijs.

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen