Ik wil advies
Storing melden

Wat is een MPP-tracker?

Functie van de Maximum Power Point Tracker (MPPT) in een omvormer

Wat is een MPP-tracker?

Wat is een MPP-tracker? - Zonnepanelen

Een belangrijke functie van de omvormer is het vinden van de ideale spanning waarbij het maximale vermogen uit de zonnepanelen kan worden gehaald. Deze spanning wordt de Maximal Power Point (MPP)-spanning genoemd. Een gewoon zonnepaneel bouwt bij daglicht een open-klemspanning (Voc) op van enkele tientallen volt. Bij gesloten circuit neemt deze spanning echter af, en begint er stroom te lopen. Het vermogen (in Watt) is het product van spanning (Volt) en stroom (Ampère) (in formulevorm: P = U x I). Door de spanning te hanteren op het punt waarbij het vermogen maximaal is, wordt de grootst mogelijke hoeveelheid energie uit de zonnepanelen gehaald.

De optimale verhouding tussen stroom en spanning

De optimale verhouding tussen stroom en spanning is voor elk type paneel verschillend, en is afhankelijk van de lichtinval en van de temperatuur. Aangezien de lichtinval en de temperatuur voortudrend veranderen, is het belangrijk dat de omvormer snel op veranderende weersomstandigheden reageert. Een goede omvormer weet de MPP-spanning snel te vinden. Grotere omvormers zijn tegenwoordig uitgerust met meerdere MPP-trackers, zodat systemen met verschillende oriëntaties of hellingshoeken toch op één omvormer kunnen worden aangesloten.

Het doel van de MPP-tracker

De MPP-tracker is erg belangrijk om een hoog rendement te kunnen behalen. Sommige omvormers hebben een speciale MPP tracking software die ook bij schaduw de hoogst mogelijke opbrengst uit de zonnepanelen haalt. De Zonnefabriek helpt u graag bij het uitzoeken welke omvormer het best bij uw installatie past. Kijk alvast in ons omvormer overzicht om de verschillende omvormers te vergelijken, of lees onze zonnepanelengids voor meer informatie over omvormers en MPP-trackers.

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen