Ik wil advies
Storing melden

Wat is een inductielus?

Wat wordt bedoeld met inductielus en waar moet je aan denken?

Wat is een inductielus?

Hoe werkt inductielus zonnepanelen?

Met inductielus wordt bedoeld: De bekabeling op het dak die ervoor kan zorgen dat er door bliksem in de buurt overspanning ontstaat in het zonnestroom systeem. Door de inductielus zo klein mogelijk te maken wordt dit risico verkleind.

De wet van Faraday

Bij de meeste mensen zijn de lessen natuurkunde van de middelbare school al behoorlijk weggezakt. Wie kent er nog de kurketrekker-regel over elektromagnetisme? Of de magnetische flux door een spoel? En waarom moesten we dat ooit leren?

Wat belangrijk is om te onthouden is dat een veranderende magnetische flux die door een spoel stroomt, een stroompje opwekt in de spoel. Dat is ook het principe van een dynamo: Tussen twee magneten zit een spoel die ronddraait, waardoor de magnetische flux door de spoel de hele tijd verandert, wat een stroompje opwekt waarmee bijvoorbeeld een fietslampje wordt aangedreven.

Hoe groter het oppervlak van de spoel, des te groter is de stroom die wordt opgewekt (of: geïnduceerd). Het verband wordt weergegeven door de Wet van Faraday (u weet wel).

Inductielus van zonnepanelen

wet van faraday

De wet van Faraday is voor ons van belang als het gaat om bliksem. Bij een blikseminslag ontstaat er een rondom de bliksemstraal heel eventjes een sterk magnetisch veld. Alle elektrische circuits die in de buurt van de blikseminslag liggen, krijgen te maken met een magnetische flux die door ze heen stroomt. In het bijgaande plaatje wordt de magnetische flux weergegeven door de groene pijlen en de letter B. Hierdoor ontstaat er in die circuits een stroom (I).

Hoe groter het oppervlak van het circuit, des te groter is de geïnduceerde stroom. De kabels die de zonnepanelen aan elkaar verbinden op het dak, vormen samen ook een circuit. Als we het hebben over het verkleinen van de inductielus, bedoelen we dat we de kabels zodanig aanleggen, dat het oppervlak binnen het circuit zo klein mogelijk is. Op die manier verminderen we de kans dat er een grote stroompiek optreedt als gevolg van bliksem in de buurt.

Meer kabel, minder problemen

Om de inductielus te verkleinen, worden de heen- en teruglopende kabels vlak naast elkaar gemonteerd. Dit leidt tot het gebruik van meer lengte van DC bekabeling, zoals te zien is in het onderstaande plaatje:

aanleg inductielus

In het rechterplaatje loopt de DC kabel van het paneel rechts onderin weer naar binnen, richting de omvormer. Gevolg hiervan is, dat er een groot oppervlak binnen de DC bekabeling ontstaat. In het plaatje links is ervoor gezorgd dat de teruggaande DC kabel weer helemaal terugloopt langs de heengaande kabel. Hierdoor is het oppervlak binnen de kabels zo klein mogelijk gehouden, waardoor de kans op stroompieken als gevolg van bliksem in de nabijheid, veel kleiner is dan in het rechterplaatje.

Goed aangelegd?

Het klein houden van de inductielus is iets waar de monteurs van de Zonnefabriek voor zijn opgeleid, en altijd op letten. Bij installaties waar dit niet correct is aangelegd, is de kans groter dat u schade krijgt aan panelen en omvormer wanneer het bliksemt. Het is achteraf echter heel moeilijk aan te geven of eventuele schade niet was gebeurd als uw installateurs wel rekening hadden gehouden met de inductielus.

Een kleine inductielus is een voorzorgsmaatregel die hoort bij een zorgvuldige installatie die wordt uitgevoerd volgens de correcte manier van installeren. Hieraan kunt u zien of een installateur voldoende verstand heeft van zonnepanelensystemen, ook als hij de wet van Faraday niet meteen paraat heeft..

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen