Ik wil advies
Storing melden

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

De grootte van zonnepanelen is belangrijk om te bepalen hoeveel er op uw dak passen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

Er bestaat een grote verscheidenheid in daken in Nederland: plat, schuin, met of zonder dakkapel, met of zonder sedum, met schoorstenen, dakramen, pijpjes of hele airconditioning units; de variatie is eindeloos. De Zonnefabriek wil van elk dak een eigen zonnefabriek maken, om Nederland groen, duurzaam en energie-onafhankelijk te maken. Onze adviseurs helpen u graag om zoveel mogelijk vermogen uit uw dak te halen, maar dan spelen de zonnepanelen afmetingen wel een heel belangrijke rol.

Standaard afmetingen zonnepanelen

afmetingen Hanwha Q.cells zonnepaneel

Het overgrote merendeel van de zonnepanelen die tegenwoordig op de markt zijn, heeft hetzelfde formaat: 1,65 meter in de lengte en een breedte van ongeveer 1 meter. De reden dat ze allemaal zo identiek zijn, is dat de meeste panelen op dezelfde manier zijn samengesteld: 6 banen van 10 zonnecellen die allemaal aan elkaar doorgekoppeld zijn in een zigzag. Doordat qua afmetingen zonnepanelen zo gestandaardiseerd zijn, hebben de fabrikanten van alle individuele onderdelen van een zonnepaneel hun fabricage processen ook kunnen standaardiseren en opschalen. Het is aan deze standaardisering te danken dat de prijs van zonnepanelen zo spectaculair is kunnen dalen.

60, 72, of 96 cellen?

afmetingen sunpower zonnepaneel

Zonnepanelen met 6 banen van 10 zonnecellen zijn 60-cels zonnepanelen, maar er bestaan ook 72-cels zonnepanelen met 6 banen van 12 zonnecellen. Deze hebben iets andere maten dan de standaard 60-cels zonnepanelen. SunPower zonnepanelen, die zoveel mogelijk vermogen in een zo klein mogelijke oppervlakte proberen te persen, hebben dan weer 96 of zelfs 104 cellen: Ze bestaan uit 8 banen van 12 of 13 zonnecellen. Hierdoor hebben SunPower zonnepanelen ook weer iets afwijkende afmetingen dan de standaard panelen. 

Dunne film

Dunne film zonnepanelen bestaan niet uit individuele zonnecellen en kunnen daardoor weer heel andere afmetingen hebben. Ze zijn vaak langer en smaller dan standaard kristallijne zonnepanelen. In principe zouden dunne-film zonnepanelen in allerlei maten gemaakt kunnen worden, maar in de praktijk kennen ook zij bepaalde standaard maten vanwege de voordelen van standaardisering voor massa productie.

Aparte vormen

driehoekig zonnepaneelSommige mensen willen voor heel specifieke afmetingen zonnepanelen zoeken, of willen vormen die niet uit rechte hoeken bestaan, om daarmee hoeken van het dak ook vol te leggen. Hoewel er op het gebied van grootte en vorm van zonnepanelen in principe veel mogelijk is, merken we dat de prijs van deze zonnepanelen ook heel anders is: om minder courante vormen en maten te produceren, is een meer gespecialiseerde productielijn nodig, die vanzelf de prijs opdrijft.

Veranderende dikte

Naast de lengte en breedte kunnen op het gebied afmetingen zonnepanelen ook qua dikte verschillen: Met het verstrijken van de tijd zijn de materialen die gebruikt worden voor bijvoorbeeld de frames en de glasplaten verbeterd. Hierdoor is het mogelijk geworden om de panelen wat dunner te maken, zonder dat ze aan stevigheid moeten inboeten. De zonnepanelen van 245 Wp van enkele jaren terug hebben daardoor een iets grotere dikte dan de latere van 255 Wp. Dit kan wel eens problemen geven wanneer een kapot zonnepaneel vervangen moet worden: past de vervanger wel tussen de klemmen van het oude zonnepaneel?

Dunne film zonnepanelen hebben weer een heel andere afmeting wat betreft de dikte: ze zijn, zoals de naam al aangeeft, vaak dunner.  Het grote voordeel van dunne-film zonnepanelen is dat ze uit veel lichter materiaal bestaan, en daardoor ook met een kleinere dikte nog  voldoende stevigheid bezitten.

Wat past er op uw dak?

Om snel uit te rekenen wat er op uw dak mogelijk is, kunt u onze berekentool gebruiken. Deze bepaalt hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. 

Hoe groot zijn zonnepanelen?

De afmetingen van een zonnepaneel vormen een factor die mede bepaalt hoeveel zonnepanelen u in totaal op uw dak kunt plaatsen. Zonnepanelen met zonnecellen hebben over het algemeen vaste afmetingen die afhankelijk zijn van de capaciteit van de zonnepanelen.

Een overzicht van afmetingen zonnepanelen

Om u een beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we hier een tabel gemaakt met de afmetingen van de meest voorkomende zonnepanelen. Zonnefabriek heeft een aantal van deze zonnepanelen standaard in haar portfolio, maar als u iets specifieks zoekt, kunnen we u daar uiteraard ook bij helpen.

 Paneeltype  Lengte (mm)               Breedte (mm) Dikte (mm) 

SunPower MAX2 en MAX3 series

1690 1046 40
SunPower
E en X series (96 cellen)
1559 1046  46

Hanwha Q.cells Q-PEAK DUO G5 325 en 315 BLK

1685 1000 32
Standaard 60 cels paneel zoals:
Hanwha Q.cells 275 Wp of Trina 255 Wp
1650-1750  1000 (sommige merken: 990)  32 - 35 
Dunne film paneel van SolarFrontier (niet meer verkrijgbaar) 1257   977 35 

 

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen