De voordelen van een sedumdak
Een sedumdak bestaat uit een laagje met vetplantjes die zo goed als geen verzorging nodig hebben. Ook wanneer uw dak relatief vaak in de schaduw ligt, kan sedum gewoon groeien. Er zijn bepaalde soorten sedum die weinig zon nodig hebben en dus goed tegen schaduw kunnen. De plantjes zorgen niet alleen voor een mooie en natuurlijke uitstraling, maar hebben daarnaast ook vele voordelen. Het sedum heeft een isolerende werking waardoor uw huis ’s winters warmer is en in de zomer koeler blijft. Daarnaast verlengt het sedum de levensduur van uw dak, doordat de onderliggende dakbedekking minder wordt blootgesteld aan weersomstandigheden. Waar een dak met normale dakbedekking, zoals bitumen zo’n twintig jaar meegaat, kan een sedum dak twee tot drie keer zo lang meegaan. Verder draagt een sedumdak bij aan de biodiversiteit in de stad en houdt het de lucht schoner. De plantjes filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Ook werkt een sedumdak als buffer voor regenwater. De plantjes nemen een groot deel van het regenwater op en voeren het overtollige deel langzamer en gefilterd af. Hierdoor komt het water geleidelijker en schoner in de waterafvoer terecht.
Sedumdak en zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen gemakkelijk op een sedumdak worden geplaatst. En zonnepanelen op een sedumdak leveren meer rendement. Het rendement van zonnepanelen hangt vooral af van twee factoren: de hoeveelheid zonlicht dat op het paneel valt en de temperatuur. Een sedumdak komt met name dat laatste ten goede. De plantjes houden de temperatuur namelijk lager en zonnepanelen leveren meer vermogen bij lage temperaturen.
Plaatsing van zonnepanelen op een sedum dak
Heeft u al een sedumdak en wilt u graag zonnepanelen? Dat kan prima, het sedum groeit nooit zo hoog dat de panelen in de schaduw komen te liggen. Wel is het van belang dat uw woning een stevige dakconstructie heeft, dat het gewicht van zowel het sedum als de zonnepanelen kan dragen. Als dat het geval is, kunnen de zonnepanelen erop worden geplaatst met wat ruimte eronder zodat er voldoende licht en lucht bij de plantjes kan komen.
Soms wordt ervoor gekozen om zogenaamd ‘worteldoek’ onder de zonnepanelen te leggen: dit zorgt ervoor dat er absoluut geen begroeiing komt waar de panelen last van zouden kunnen hebben. In het algemeen is dit echter niet nodig, omdat de vetplantjes laag blijven. Controleer dit wel regelmatig!
Wanneer u zowel een sedumdak als zonnepanelen wilt plaatsen is het verstandig om eerst even te overleggen met uw zonnepanelen installateur. Het sedumdak wordt dan namelijk geplaatst met het legplan van de zonnepanelen in gedachten. Er wordt dan geen sedum geplaatst op de plekken waar de zonnepanelen komen te liggen, alleen ertussen en eromheen. Sedum kan op de meeste daken geplaatst worden, afhankelijk van de draagkracht van het dak. Platte daken zijn het meest geschikt voor een sedumdak. Op een schuin dak is het ook mogelijk, alleen kunnen de planten sneller uitdrogen omdat het water sneller wegloopt. Een groendakexpert kan het best beoordelen wat de mogelijkheden zijn van sedum op uw dak.

Interesse in uw eigen Zonnefabriek?
Zonnepanelen op verschillende daktypen
Veelgestelde vragen gerelateerd aan zonnepanelen installeren
Daken die op het zuiden zijn gericht zijn het meest geschikt voor de installatie van zonnepanelen, omdat er dan maximaal gebruik gemaakt kan worden van direct zonlicht. Daken die op het westen of het oosten zijn gericht, zijn ook geschikt. Een slecht rendement wordt behaald door daken die op het noorden gericht zijn, omdat deze daken te weinig direct zonlicht krijgen. Daarom proberen de adviseurs altijd een oplossing te vinden om de zonnepanelen op het zuiden te kunnen richten.
lees meer ›Zonnefabriek kan zonnepanelen plaatsen op zowel platte als schuine daken. Voor platte daken wordt het Esdec FlatFix montagesysteem gebruikt. Dit systeem kan zonnepanelen plaatsen onder verschillende hellingshoeken, om een maximale opbrengst uit de beschikbare oppervlakte te kunnen halen. Voor schuine daken maakt de Zonnefabriek gebruik van het Schletter montagesysteem, een stevig systeem dat uw dakpannen zo min mogelijk ballast.
lees meer ›Zonnefabriek heeft verschillende montagesystemen voor platte en schuine daken. Wanneer de montage niet juist wordt uitgevoerd kan dit schade toebrengen aan het zonnepaneel en het dak en kan het rendement hieronder lijden. Daarom is het belangrijk de montage foutloos uit te voeren.
lees meer ›Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. In het algemeen kun je stellen dat: dunne-film zonnepanelen de goedkoopste (per paneel) en de lichtste (in gewicht) zijn, maar ook de minste energie opbrengen, monokristallijne zonnepanelen de meeste energie opleveren, maar ook het duurste zijn en polykristallijne zonnepanelen tussen beide andere categorieën in zitten.
lees meer ›