Ik wil advies

Zonnepanelen leasen: geen investering nodig

Zonnepanelen leasen - Zonnefabriek

Zonnepanelen leasen

Naast het kopen of huren van zonnepanelen, kunt u er ook voor kiezen om zonnepanelen te leasen. Maar wat is dat eigenlijk? En is het leasen van zonnepanelen wel rendabel?

Wanneer u zonnepanelen op uw dak wilt, zijn er verschillende manieren om dit te regelen. De meest voor de hand liggende manier is om zonnepanelen te kopen. Deze optie levert uiteindelijk het meeste rendement op, maar toch kunnen er redenen zijn om te kiezen voor huren of leasen van zonnepanelen. Maar wat is leasen van zonnepanelen eigenlijk? En waarom zou u hier wel of niet voor kiezen? Op deze pagina bespreken we de volgende onderwerpen: 

verschillen tussen zonnepanelen huren, kopen en leasen

Zonnepanelen kopen, huren of leasen: wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen huren en kopen van zonnepanelen zit hem in de investering en het eigendom. Wanneer u zonnepanelen koopt, doet u in één keer een grote investering en daarna zijn de zonnepanelen van u. Bij huren van zonnepanelen betaalt u maandelijks een huurbedrag en in ruil daarvoor kunt u gebruik maken van de stroom die de zonnepanelen opwekken. U begint direct met besparen, maar het systeem blijft eigendom van de leverancier. De derde optie, zonnepanelen leasen, zit tussen de twee in. Bij zonnepanelen leasen, sluit u eigenlijk een lening af waarmee u de zonnepanelen afbetaalt. U wordt dan direct eigenaar van de panelen. Waar u bij huren de optie heeft om de zonnepanelen over te kopen, zijn de zonnepanelen bij kopen of leasen meteen van u.

Voordelen van zonnepanelen leasen

Doordat u bij zonnepanelen leasen eigenaar wordt van het systeem, profiteert u voor een deel van dezelfde voordelen als wanneer u zonnepanelen zou kopen. Zo kunt u de btw over de installatie terugvragen. Ook zou u in aanmerking kunnen komen voor subsidies. Voor particulieren is er op dit moment geen landelijke subsidie beschikbaar, maar in veel provincies en gemeenten is er een eigen subsidieregeling voor duurzame energie. Wanneer u zonnepanelen zou huren, kunt u hier niet voor in aanmerking komen. Zonnepanelen leasen klinkt dus als de ideale optie voor wie wel wilt investeren, maar niet in één keer een groot bedrag wilt betalen.

Nadelen van zonnepanelen leasen

Maar is het leasen van zonnepanelen wel zo ideaal? Het grote nadeel van zonnepanelen leasen is namelijk dat het een lening betreft die bij het BKR geregistreerd moet worden. Zo’n registratie kan nadelig zijn wanneer u bijvoorbeeld een hypotheek of lening wilt afsluiten of een creditcard wilt aanvragen. Een bijkomend nadeel is dat er vaak worden hoge rentekosten in rekening worden  gebracht. Dit maakt dat de opbrengst een stuk lager ligt dan bij kopen en huren en soms niet eens meer rendabel is. Dit is de reden dat de meeste aanbieders van zonnepanelen, zo ook onze dochteronderneming Huurdezon, de optie om zonnepanelen te leasen niet aanbiedt. 

 

zonnepanelen leasen voordelen en nadelen

Voordelen van zonnepanelen leasen

Doordat u bij zonnepanelen leasen eigenaar wordt van het systeem, profiteert u voor een deel van dezelfde voordelen als wanneer u zonnepanelen zou kopen. Zo kunt u de btw over de installatie terugvragen. Ook zou u in aanmerking kunnen komen voor subsidies. Voor particulieren is er op dit moment geen landelijke subsidie beschikbaar, maar in veel provincies en gemeenten is er een eigen subsidieregeling voor duurzame energie. Wanneer u zonnepanelen zou huren, kunt u hier niet voor in aanmerking komen. Zonnepanelen leasen klinkt dus als de ideale optie voor wie wel wilt investeren, maar niet in één keer een groot bedrag wilt betalen

Zonnepanelen huren

Huurdezon is een initiatief van Zonnefabriek voor mensen die wel graag de overstap willen maken naar zonne-energie, maar liever niet zelf de investering willen doen.