Ik wil advies

Hoe bereid ik me voor op de installatie van zonnepanelen?

Een checklist

Hoe bereid ik me voor op de installatie van zonnepanelen?

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen en heeft u besloten dat u een zonnepaneleninstallatie wilt aanschaffen? Dan wilt u de zonnepanelen natuurlijk zo snel mogelijk op uw dak hebben liggen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Benieuwd naar wat u zelf alvast kan doen? Volg dan onderstaande stappen.

1. Hoeveel zonnepanelen wilt u?

Wanneer u gaat bepalen hoeveel zonnepanelen u wilt laten plaatsen, kunt u dit het beste baseren op uw huidige energieverbruik en wat u in de toekomst denkt te gaan verbruiken. Uw jaarlijkse stroomafname kunt u vinden op de jaarnota van uw energieleverancier. Kiezen van te veel zonnepanelen voor uw situatie hoort bij de meest gemaakte fouten bij de aanschaf van zonnepanelen.

2. Welk type zonnepanelen wilt u?

Misschien heeft u al besloten welk type zonnepanelen u gaat kiezen of misschien twijfelt u nog. Onze adviseurs kunnen u hierbij helpen tijdens het adviesgepsrek, maar zelf kunt u er ook vast over nadenken. Zonnepanelen verschillen van elkaar in prijsvermogen en efficiëntieuiterlijkgarantievoorwaardenkwaliteit en milieuvriendelijkheid. Ga bij uzelf na welke aspecten voor u het zwaarste wegen. Zo komt u tot een afgewogen oordeel over wat de beste keuze is voor u.

3. Waar komen de zonnepanelen en de omvormer?

De configuratie van de zonnepanelen wordt bepaald door na te gaan op welke manier de zonnepanelen het beste passen waardoor er zo min mogelijk schaduw op valt. Onze adviseurs kunnen dit het beste voor u inschatten. Wel kunt u zelf vast nadenken over wat u het mooiste vindt en waar de omvormer zou kunnen hangen. Het beste is om deze in een ruimte te plaatsen waar u niet veel aanwezig bent, bijvoorbeeld op zolder of in de garage. Een omvormer kan soms namelijk een (licht) zoemend geluid maken. Het is belangrijk dat er minimaal 30 cm rondom de omvormer wordt vrijgehouden, zodat de warmte van het apparaat weg. Wanneer u alvast over dit soort dingen nadenkt, kunnen we ons advies nog persoonlijker maken en inspelen op uw wensen.

4. Welke aansluiting heeft u in uw meterkast?

Wanneer u heeft besloten hoeveel energie u wilt opwekken, is het belangrijk om te weten welke aansluiting uw meterkast heeft. Is dat een 1-fase aansluiting? Houd er dan rekening mee dat we een omvormer kunnen plaatsen met een vermogen tot 5000 Watt, afhankelijk van de grootte van de hoofdaansluiting. Als u over een 3-fasen aansluiting beschikt, dan zijn grotere vermogens dan 5000 Watt mogelijk. Wilt u nòg meer energie opwekken? Zorg dan voor een zwaardere aansluiting in uw meterkast. U kunt meer lezen over voorbereidingen treffen in de meterkast in onze checklist voor voorbereidingen tijdens het (ver)bouwen van uw huis

5. Heeft u al een duidelijke foto van uw dak gemaakt?

Een goede foto van uw dak is belangrijk, zodat we alvast een eerste check kunnen uitvoeren. Zo komen we goed voorbereid bij u langs en kunnen we het proces versnellen. Let op: een foto is geen vervanging voor het huisbezoek. Tijdens het huisbezoek kunnen we een grondige woninganalyse uitvoeren, zodat we tijdens de installatie niet voor verrassingen komen te staan.

 

Interesse in uw eigen Zonnefabriek?