Ik wil advies

Zonnepanelen huren: geen investering nodig

Zonnepanelen huren - Zonnefabriek

Zonnepanelen huren

Er is ook een grote groep mensen die ervoor kiest om zonnepanelen te huren in plaats van te kopen. Dit kan een goede optie zijn als u geen spaargeld beschikbaar heeft of dit liever aan iets anders besteedt. Maar wat houdt het huren van zonnepalen precies in en wat komt erbij kijken?

Wanneer u ervoor kiest om zonnepanelen te huren, hoeft u geen flinke investering te doen. In plaats daarvan betaalt u maandelijks een huurbedrag aan de zonnepanelen leverancier. De leverancier legt de zonnepanelen op uw dak en u maakt gebruik van de stroom die deze opleveren. Wel blijft de leverancier eigenaar van het zonnepanelen systeem. Dat is het grootste verschil tussen huren en kopen van zonnepanelen. Op deze pagina komen de volgende onderwerpen aan bod:

werking zonnepanelen huren

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Als uw dak geschikt is voor zonnepanelen kunt u in principe zonnepanelen huren. Bij onze dochteronderneming Huurdezon geldt dat er niet teveel schaduw op het dak mag vallen, er genoeg ruimte is voor ten minste 8 zonnepanelen en dat het dak, in het geval van een schuin dak, gericht is tussen het zuidoosten en het zuidwesten. Zodra de zonnepanelen op uw dak liggen, begint u meteen met besparen op uw energierekening. De stroom die de zonnepanelen opwekken is namelijk voor u en dit deel van uw verbruik hoeft u niet meer af te nemen van uw energieleverancier.

De leverancier blijft eigenaar van de zonnepanelen en is ook verantwoordelijk voor het herstel van eventuele schade en het onderhoud. Wel kunt u er op ieder moment voor kiezen om de zonnepanelen over te nemen. De prijs die u dan betaalt, bestaat uit de nieuwwaarde van het systeem min de koopkorting die u elk jaar opbouwt. Na 25 jaar is het systeem automatisch van u. Mocht u het huurcontract eerder willen opzeggen en de zonnepanelen niet over willen kopen, is dat ook mogelijk. U bent dan zelf verantwoordelijk voor de kosten die verband houden met de verwijdering van het systeem.

Zonnepanelen huren

Huurdezon is een initiatief van Zonnefabriek voor mensen die wel graag de overstap willen maken naar zonne-energie, maar liever niet zelf de investering willen doen.

Wat kost zonnepanelen huren?

Wanneer u zonnepanelen huurt, worden de zonnepanelen gratis op uw dak gelegd. Vanaf dat moment betaalt u alleen een maandelijks huurbedrag om gebruik te mogen maken van de opgewekte zonnestroom. Het totale kostenplaatje bestaat dus uit het maandelijkse huurbedrag. We demonstreren hoe de prijs van zonnepanelen huren eruit kan zien aan de hand van een voorbeeld.

Stel u laat 8 zonnepanelen installeren op uw dak, dan betaalt u een vast huurbedrag van 36 euro per maand. Met de zonnepanelen wekt u voor gemiddeld 42 euro per maand op aan stroom. Hierdoor wordt het voorschot bij uw energieleverancier verlaagt met 42 euro per maand. Uw besparing is dan 6 euro per maand. Dit is een voordeel van ruim 15%.

Wel moet u er rekening mee houden dat er bij huren van zonnepanelen altijd een deel aan rente verrekend wordt in het maandelijkse huurbedrag. Daarom levert zonnepanelen kopen uiteindelijk altijd het hoogste rendement op. Toch is het huren van zonnepanelen ook zeker een rendabel alternatief.

kosten zonnepanelen huren

Waar moet u op letten als u zonnepanelen gaat huren?

 

Is er een opbrengstgarantie?

Ten eerste is het belangrijk dat er in de opbrengstberekening rekening wordt gehouden met oriëntatie en schaduw. Maar wat als de zonnepanelen toch minder opleveren dan verwacht? Wanneer dit het geval is kan het zo zijn dat het maandelijkse huurbedrag hoger is dan de maandelijkse besparing op de energierekening. Hierdoor kunnen de gehuurde zonnepanelen ineens niet meer rendabel zijn. Let er dus op of uw leverancier een opbrengstgarantie aanbiedt.

Is er de mogelijkheid tot overname tijdens of na huurperiode?

Als de zonnepanelen goed bevallen kan het zo zijn dat u besluit liever zelf eigenaar te worden van de zonnepanelen. Wanneer u overstapt van zonnepanelen huren naar zonnepanelen kopen, profiteert u van voordelen zoals de teruggave van BTW en een hogere besparing. Maar dan moet de leverancier u deze mogelijkheid wel bieden. Check dus altijd even of uw leverancier het u makkelijk maakt de zonnepanelen tussentijds of na afloop van de huurperiode over te nemen.

Wat gebeurt er met de zonnepanelen als u gaat verhuizen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat u gaat verhuizen voordat de huurperiode van de zonnepanelen is afgelopen. Wat gebeurt er dan met de zonnepanelen? Kijk goed welke mogelijkheden uw leverancier biedt. Is er bijvoorbeeld de mogelijkheid het contract over te dragen aan de nieuwe huiseigenaar? Of kunt u de zonnepanelen overnemen en meeverkopen met de woning?

Hoe zit het met de verzekering?

Het grote voordeel van het huren van zonnepanelen is dat u geen omkijken heeft naar onderhoud en actieve monitoring. Maar zijn de zonnepanelen ook verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld storm of brand die buiten uw toedoen zijn ontstaan? Het is fijn als u zich hier ook geen zorgen over hoeft te maken en de leverancier u verzekerd van een goed werkend systeem gedurende de gehele levensduur van de zonnepanelen.