Ik wil advies

Uw woning verduurzamen

Uw woning verduurzamen: wat kunt u doen?

De beste manieren om uw woning te verduurzamen

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het milieu en zoeken naar manieren waarop ze hun impact kunnen verminderen. Wilt u zelf ook uw steentje bijdagen? Kijk eens wat u kunt doen om uw huis te verduurzamen. We besteden het grootste deel van onze tijd in huis, dus daar kan veel gewonnen worden. Wij geven u graag advies over het verduurzamen van uw woning.
Tips voor het verduurzamen van uw woning

Zonnepanelen zijn natuurlijk een duurzame investering, waarmee u bespaart op uw energierekening én uw eigen schone stroom opwekt. Maar wat kunt u doen als u geen mogelijkheid heeft tot zonnepanelen of als u graag nog wat extra’s wilt doen? Op deze pagina bespreken we de volgende mogelijkheden:

Uw woning isoleren

Kleine maatregelen

Het verduurzamen van uw woning begint bij isoleren. Er zijn een aantal simpele dingen die u zelf alvast kan doen. Pak de leidingen bijvoorbeeld in met schuimbuizen. Verwarmingsbuizen lopen door het hele huis en verliezen veel warmte waardoor de cv-ketel harder moet werken. Verder kunt u radiatorfolie achter de verwarming plakken, zodat een deel van de warmte niet meteen via de muur of het raam naar buiten verdwijnt. Maak ook vooral een rondje door uw huis en check waar het tocht. Pak deze plekken vervolgens aan door te kitten of gebruik te maken van tochtstrips.

Isoleren van dak, vloer en muren

Dan zijn er nog een aantal maatregelen die meer tijd en geld kosten, maar waar u wel flink mee kan besparen. U kunt ervoor kiezen om uw dak, vloer of muren te laten isoleren door een expert. Het isoleren van de muren levert het meeste rendement op. Heeft u een spouwmuur? Dan is er ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur die opgevuld kan worden met isolatiemateriaal. Wanneer u geen spouwmuur heeft, kunnen de muren geïsoleerd worden via gevelisolatie of binnenmuurisolatie. Bij buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal direct tegen de buitenmuur aangebracht en afgewerkt met bijvoorbeeld bakstenen of steenstrips. Bij binnenmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de wanden geplaatst en vervolgens afgewerkt met een voorzetwand. 

 

Isoleren met radiatorfolie achter de verwarming
Huis verduurzamen door isoleren muren
Huis verduurzamen door vervanging van de verlichting

Lampen vervangen

Het vervangen van gloeilampen in huis levert al snel veel energiebesparing op. Hoe pakt u dit het beste aan? Ga na waar in huis u gebruikt maakt van ouderwetste gloeilampen of TL verlichting. Dit soort lampen zijn te herkennen doordat ze heel erg heet worden, eigenlijk te heet om aan te raken. Vervang deze lampen voor spaarlampen of LED lampen. Beiden verbruiken zo’n 80% minder energie vergeleken met de gloeilamp en hebben een veel langere levensduur. Bij LED lampen is de levensduur nog langer dan bij spaarlampen en daardoor zijn ze nog een stukje duurzamer.

 

Zonnepanelengids

Op zoek naar meer informatie over zonnepanelen? In deze gids vindt u antwoord op vragen als: wat is het verschil tussen typen zonnepanelen, wat is het verschil tussen typen omvormers, hoe krijg ik inzicht in de opbrengst en kosten van zonnepanelen en wat is salderen?

 

 

Het huis verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv ketel. Het idee erachter is eenvoudig: je gebruikt de warmte van buiten om je huis van binnen te verwarmen. De warmte wordt gehaald uit de lucht, bodem of grondwater. Hierdoor gebruikt u een stuk minder gas in huis wat goed is voor het milieu én voor uw portemonnee. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een elektrische warmtepomp kan dienen als volledige vervanging van de cv-ketel en kan ook uw water verwarmen. Wanneer u elektrisch kookt, kunt u met een elektrische warmtepomp volledig van het gas af. Een hybride warmtepomp werkt naast de cv-ketel. De warmtepomp doet het meeste werk, maar op koude dagen springt de cv-ketel bij. Dan is er nog de ventilatiewarmtepomp. Dit is een kleine warmtepomp, geschikt voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Als u een warmtepomp gaat aanschaffen is het extra belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is. Wanneer dat niet zo is, moet de warmtepomp namelijk te hard werken waardoor het rendement te laag is. Wanneer u een warmtepomp gebruikt in combinatie met zonnepanelen, bent u extra goed bezig voor het milieu en profiteert u van een nog hogere besparing. De warmtepomp kan dan namelijk aangestuurd worden met de stroom die uw zonnepanelen opwekken. Water verwarmen met zonnestroom is dan ook een slimme manier om van uw schone stroom gebruik te maken. Sommige warmtepompen kunnen direct aangestuurd worden door de Sunny Home Manager. Wanneer dat niet mogelijk is kunt u gebruik maken van de ‘Smart-Grid’-ready optie. Wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen en erover denkt om later ook een warmtepomp aan te schaffen, doe het dan in één keer goed en zorg dat uw systeem klaar is om in de toekomst slimme apparaten aan te kunnen sturen met een energie manager. 

 

Huis verduurzamen met een warmtepomp

Interesse in uw eigen Zonnefabriek?

Water verwarmen met een zonneboiler

Water verwarmen met een zonneboiler

Een zonneboiler is een milieuvriendelijke vervanging van aardgas doordat het zonlicht gebruikt om water mee te verwarmen. Je kunt er bijna de helft van je energieverbruik voor warm water mee besparen. Op het dak van uw woning wordt een zonnecollector gebruikt waarmee het water wordt verwarmd. Wanneer het water warm genoeg is, wordt het naar de boiler gepompt. Bij een zonneboiler geldt net als bij zonnepanelen dat er genoeg zonlicht op uw dak moet vallen om rendabel te zijn.

 

Financiering voor het verduurzamen van uw woning

De overheid zet jaarlijks een groot bedrag opzij voor het verduurzamen van woningen. Bent u aangesloten bij een VvE? Dan kunt u gebruik maken van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Woningeigenaren die niet aangesloten zijn bij een VvE kunnen terecht bij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Een vereiste hierbij wel is dat de koopwoning uw hoofdverblijf is. Wanneer u uw huis gaat verduurzamen, controleer dan voor de aanschaf van een isolatiemaatregel of de maatregel op de Isolatiemaatregelenlijst staat en dus in aanmerking komt voor subsidie. Kunt u geen subsidie krijgen? Dan is er vaak ook de mogelijkheid om geld te lenen tegen een lage rente, zoals bij de Energiebespaarlening, Duurzaamheidslening of de een Groene lening. Via de energiesubsidiewijzer kunt u checken of u een subsidie of lening kunt krijgen voor het verduuzamen van uw huis.

 

 

 

Referenties

Naast bovenstaande tips kunt u uw huis natuurlijk verder verduurzamen met zonnepanelen op het dak van uw woning. Sinds 2009 kozen duizenden huishoudens en bedrijven al voor zonnepanelen van de Zonnefabriek. Er zijn daarom heel wat mensen die u over Zonnefabriek kunnen vertellen, ook bij u in de buurt. Bekijk onze referenties om van onze klanten te horen wat zij vonden van de installatie.