Ik wil advies

Zonnepanelen batterijsystemen

Ons aanbod aan batterijen

Batterijen voor zonnestroom

Overtollige stroom tijdelijk opslaan
De stroom van zonnepanelen wordt vaak opgewekt op andere tijden dan waarop deze wordt verbruikt. Om productie en verbruik beter op elkaar af te stemmen, kunnen er batterijen aan de installatie worden toegevoegd. Zonnefabriek verkoopt en installeert batterij-systemen van verschillende merken.

   

  Onderdelen batterijsysteem 

  Een Zonnefabriek thuisbatterijsysteem bestaat altijd uit tenminste drie onderdelen:

  • Een Sunny Home Manager in de meterkast, voor de aansturing
  • Een Sunny Boy Storage of Sunny Tripower Smart Energy batterij-omvormer
  • Een set batterijen

   

  BYD batterijsysteem

  Eén van de meest toonaangevende spelers op de batterijmarkt is het Chinese BYD. BYD fabriceert de batterijsystemen HVS en HVM, die beide compatibel zijn met de batterij-omvormers van SMA, de Sunny Boy Storage en de Sunny Tripower Smart Energy.

  De batterijsystemen van BYD zijn modulair: ze bestaan uit batterijblokken die op elkaar gestapeld kunnen worden. Hoe meer blokken, des te groter de capaciteit van het systeem. Eventueel kunnen op een later moment extra blokken worden toegevoegd om de totale capaciteit te verhogen.

  Technische gegevens over de HVS en HVM batterijen van BYD vindt u in het datasheet.

   

  SMA Home Storage batterijen

  SMA's eigen lithium batterijen zijn verkrijgbaar in modules van 3.28 kWh per stuk. Ze komen met een meer uitgebreide prestatiegarantie en kunnen tot wel 8000 keer op- en afgeladen worden. Deze batterijen zijn compatibel met de Sunny Tripower Smart Energy vanaf 2 modules (6,56 kWh) tot en met maximaal 5 modules (16,4 kWh)

  De datasheet van de SMA Home Storage vindt u hier.

   

  Waarom Lithium-ion batterijen?

  De batterijen die wij installeren, zijn allemaal hoogspannings Lithium-ion batterijen. De batterijspanning bedraagt in deze systemen enkele honderden Volt. Lithium-ion batterijen met hoge spanning hebben een aantal voordelen ten opzichte van klassieke lood accu’s:

  • Ze kunnen diep ontladen worden zonder dat de batterij schade ondervindt. Hierdoor is een groter deel van de capaciteit beschikbaar voor op- en ontladen.
  • Ze kunnen heel veel keren op- en afgeladen worden zonder veel aan efficiency in te boeten. Bij veel batterijen neemt de efficiency snel af wanneer ze vaak op- en ontmanden; bij Lithium-ion blijft de efficiency vaak zelf na 10.000 cycles nog op een hoog niveau.
  • Ze zijn relatief klein en compact en kunnen daardoor gemakkelijk in een woning worden geplaatst.
  BYD batterij SMA Home Storage batterij

  In 3 stappen voorbereid op de toekomst

  Met de toekomstige afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht wordt het langzamerhand interessanter om te investeren in batterijen en producten die het eigenverbruik kunnen verhogen. Ons advies is om u stapsgewijs voor te bereiden op de toekomst.

  Stap 1

  Het optimaliseren van het gebruik van uw eigen schone zonnestroom gaat niet van de ene dag op de andere. U kunt het zien als een bouwwerk waar u over de loop van de tijd nieuwe elementen aan toevoegt. Voor mensen met een zonnepanelen installatie waarin gebruik is gemaakt van SMA omvormers, is het aanschaffen van de Sunny Home Manager de logische eerste stap.

  Stap 2

  De Sunny Home Manager stuurt uw apparaten aan op basis van lokale weersvoorspellingen en het aangeleerde verbruiksprofiel, zodat zo veel mogelijk werken op zonnestroom. Zo krijgt u ook inzicht in uw eigen verbruiksprofiel en weet u hoeveel opslagcapaciteit u in de toekomst nodig heeft.

  Stap 3

  Zodra het economisch aantrekkelijker wordt, is het zeker interessant om een thuisbatterij aan te schaffen. Zo kunt u de stroom die u niet direct in huis kan gebruiken, tijdelijk opslaan voor later gebruik. Doordat u via de Sunny Home Manager weet hoeveel batterij-opslag u nodig heeft, voorkomt u dat u te veel gaat betalen voor het batterijsysteem. Een bijkomend voordeel is dat de Sunny Home Manager de batterij perfect kan bedienen.

  Mocht u op dit moment wel al interesse hebben in een batterij: Zonnefabriek verkoopt en installeert batterijsystemen die passen bij uw zonnepanelen installatie. We krijgen steeds vaker vragen van geïnteresseerde klanten. Weten wat er bij u mogelijk is? Neem contact op met onze service afdeling: we zoeken het met plezier voor u uit.