SolarEdge

Alles over SolarEdge optimizers

SolarEdge

Optimizers van SolarEdge: wanneer kies je ervoor? Wat zijn de voor- en nadelen? Op deze pagina leest u het.

Met SolarEdge optimizers de werking van uw zonnepanelen volgen

Zonnepanelensystemen die zijn uitgerust met SolarEdge omvormers hebben iets wat string-omvormers niet hebben, namelijk optimizers achter elk paneel. Dat kan een voordeel zijn voor systemen waarvan een deel van de panelen op sommige momenten in de schaduw ligt. Maar er is nog een ander voordeel: u kunt per paneel zien hoeveel er wordt opgewekt. Bij een systeem met string-omvormers hebt u die mogelijkheid niet: daar ziet u alleen de totale opbrengst van het gehele systeem, en niet de prestaties van elk individueel zonnepaneel apart.

SolarEdge systeem met optimizers

SolarEdge systeem met optimizers

Monitoring-SolarEdge-optimizers

Hoe kunt u de productie per zonnepaneel zien met SolarEdge optimizers?

De optimizers in een SolarEdge installatie meten stuk voor stuk precies hoeveel kWh elk paneel levert. Deze informatie wordt naar de omvormer gestuurd, en die geeft het vervolgens weer door aan het monitoring platform van SolarEdge.

Achter elk zonnepaneel moet een SolarEdge optimizer worden geïnstalleerd en het geheel wordt op een SolarEdge omvormer aangesloten. Deze omvormer ontvangt de opbrengstgegevens van ieder paneel via een signaal over de stroomkabel. De omvormer is aangesloten op de router, hetzij via WiFi of met een netwerkkabel. Via de router worden alle gegevens naar het monitoring portaal van SolarEdge gestuurd. Als klant kunt u inloggen op dit portaal via de website of via een app. Daar kunt u dan van elk zonnepaneel de huidige opbrengst zien, maar ook die van de afgelopen week, maand of jaar, en de totale opbrengst tot nu toe.

Is het belangrijk om de productie per zonnepaneel te zien met SolarEdge?

Sommige eigenaren van zonnepanelen vinden het prettig om van elk paneel afzonderlijk te zien hoeveel het precies oplevert. Op die manier kunnen eventuele storingen of vervuiling gemakkelijk worden opgespoord. Toch is een precieze opvolging per paneel meestal niet nodig, en zitten er zelfs wat nadelen aan: Hoe zit dat?

De toevoeging van optimizers betekent een extra elektronisch component in uw systeem, en niet één enkele, nee: er komen er bijna twee keer zoveel bij als in een systeem met string-omvormers. Ieder bijkomend onderdeel in een installatie betekent een extra risico dat er iets kapot kan gaan. De optimizers van SolarEdge zijn weliswaar zeer degelijke producten, maar desalniettemin bestaat er bij elk product de kans op storingen, hoe klein ook. En hoe meer producten, des te meer kans op problemen. Bij Zonnefabriek merken we dat de kans op problemen met optimizers een stuk groter is dan de kans op problemen met zonnepanelen. Dat is ook niet zo gek: terwijl een zonnepaneel alleen maar passief stroom en spanning loopt op te wekken als er zonlicht op valt, moet een optimizer voortdurend actief de juiste MPP spanning opzoeken, en moet hij data verzamelen en doorsturen.

De SolarEdge bewaker vaker in storing dan wat er bewaakt wordt?

Het gevolg hiervan is dat het toestel dat de werking van de zonnepanelen moet bewaken vaker zelf in storing valt dan de zonnepanelen zelf. Op het monitoring platform van SolarEdge is dan bijvoorbeeld te zien dat één van de panelen niets oplevert. Dit zou kunnen leiden tot de conclusie dat het goed is dat er optimizers waren geplaatst, zodat die storing tenminste niet ongemerkt voorbij was gegaan. Als de monteur echter ter plaatse komt voor een controle, dan blijkt het vaak niet het paneel te zijn dat niet werkt, maar juist de optimizer zelf. Wanneer dat vaak gebeurt, kunnen we ons afvragen hoe zinvol het is om optimizers te plaatsen.

Voorbeelddak-met-SolarEdge-optimizers Beschaduwd-dak-met-SolarEdge-optimizers

Andere voordelen van SolarEdge optimizers

Behalve voor het opvolgen van de opbrengst per paneel, zijn er echter nog andere redenen waarom klanten kiezen voor optimizers van SolarEdge. Zoals eerder aangehaald, kan de aanwezigheid van schaduw een reden zijn om optimizers te plaatsen: in een systeem met SolarEdge haalt elk paneel individueel zijn maximaal mogelijke opbrengst. De beschaduwde panelen produceren weliswaar niet veel in vergelijking met de panelen in de zon, maar ze doen toch nog wel mee.

Ook bij ingewikkelde daken met veel verschillende hellingshoeken en oriëntaties biedt SolarEdge uitkomst. Ondanks de aanwezigheid van panelen die naar verschillende richtingen staan opgesteld, kunnen ze allemaal toch op één en dezelfde omvormer worden aangesloten. Dit is bij string-omvormers niet mogelijk! Daarom beveelt Zonnefabriek voor zulke daken vaak een SolarEdge systeem aan.

Voor- en nadelen van SolarEdge optimizers op een rij

Alles bij elkaar genomen hebben systemen met optimizers de volgende voordelen:

  • Monitoring per paneel
  • Meer opbrengst bij veel schaduw
  • Ook geschikt voor ingewikkelde daken

Het nadeel is dan weer:

  • Meer complexe installatie, dus meer kans op storingen

De mogelijkheden van een systeem met optimizers van SolarEdge kunnen voor sommige installaties en voor sommige klanten interessant zijn. Zonnefabriek helpt graag om voor u uit te zoeken wat de beste keuze is. Onze adviseurs staan klaar om bij u langs te komen en de mogelijkheden geheel vrijblijvend te bespreken. Geïnteresseerd geraakt? Maak dan meteen een afspraak via onderstaande button en kijk wat er bij u mogelijk is.

SolarEdge-Omvormers-Logo