Waar moet u op letten als u zonnepanelen koopt?

Waar moet u op letten als u zonnepanelen koopt?

Waar moet u op letten als u zonnepanelen koopt?

Waar moet u op letten als u zonnepanelen koopt?

Er zijn heel veel factoren waar u op moet letten bij het aankopen van zonnepanelen. Een zorgvuldige voorbereiding is van groot belang, want de beslissing om zonnepanelen te kopen is er één voor de lange termijn: Reken erop dat uw zonnepanelen zeker 25 jaar meegaan.

Om goed beslagen ten ijs te komen, raden we u aan om u eerst goed in te lezen. U vindt bijvoorbeeld veel informatie in onze gratis Zonnepanelengids. We hebben geprobeerd om hierin zo objectief mogelijk te blijven, ook al willen we natuurlijk het liefst dat u onze producten koopt. U kunt de infomatie in deze gids ook gebruiken wanneer u met andere partijen in gesprek gaat.

Kosten en Opbrengst

Eén van de belangrijkste factoren bij de aankoop van zonnepanelen is de opbrengst versus de kosten. Hoeveel energie kunt u uit uw dak halen, hoeveel energie heeft u nodig, en hoeveel geld gaat u daaraan kwijt zijn? Voor een idee van de hoeveelheid energie die uw dak kan opwekken, kunt u gebruik maken van onze indicatieve opbrengstberekening. Hoeveel energie u jaarlijks verbruikt, kunt u terugvinden op de jaarafrekening van uw energiebedrijf. Houd er rekening mee dat uw verbruik zou kunnen dalen als u meer energiebesparende maatregelen gaat treffen, of stijgen als u bijvoorbeeld overweegt een elektrische auto te kopen, of op inductie te gaan koken of een warmtepomp wilt aanleggen.

De kosten van het systeem bestaan voor het overgrote deel uit de kosten voor aanschaf en en aanleg, en eventueel voor onderhoud. Bij zonnepanelen is er echter nauwelijks sprak van onderhoud; alleen zonnepanelen in de buurt van bronnen van vervuiling zouden eens in de paar jaar schoongemaakt moten worden.

Denk aan de lange termijn

De kosten van aanschaf en aanleg hangen sterk af van de kwaliteit van de producten en van het montagewerk. Rekening houdend met het feit dat het systeem 25 jaar zonder problemen moet meegaan, raden wij aan om voor de beste kwaliteit te kiezen, mits deze nog wel betaalbaar blijft. De garanties op het systeem kunnen een indicatie geven van de kwaliteit. Let ook op de ervaring en service-gerichtheid van de aanbieders.

Tenslotte is het zo dat de wereld voortdurend verandert. De omstandigheden van morgn kunnen heel anders zijn dan vandaag; denk bijvoorbeeld aan veranderingen in de salderingsregeling, of de opkomst van de elektrische auto. Zorg er daarom voor dat uw systeem zo goed als mogelijk toekomstbestendig wordt aangelegd. De producten van technologisch vooruitstrevende fabrikanten zijn daarvoor het meest geschikt.