Wat is het verschil tussen 1- en 3-fasen?

Wat is het verschil tussen 1- en 3-fasen?

Wat is verschil tussen 1- en 3-fasen?

Wat is het verschil tussen 1- en 3-fasen?

Wat is verschil tussen 1- en 3-fasen?

Een elektrisch net in huis kan bestaan uit 1 of 3 fasen. De fasen zijn verschillende stroomdraden, die allemaal wisselspanning leveren. Bij drie fasen loopt de sinusvormige spanning op elke fase net een beetje uit de pas met de andere twee. In het Nederlandse net zijn alle kabels die vanaf de hoogspanning, via de middenspanning en de laagspanning naar de huizen lopen, driefasig.

In sommige huizen komen alle drie de fasen ook in huis uit. Zeker bij nieuwbouw is dit heel gewoon. Drie-fasen stroom wordt ook wel eens krachtsroom genoemd, omdat het gezamenlijke vermogen van de drie fasen hoger en daardoor krachtiger is. Sommige zwaardere toestellen zoals bijvoorbeeld kookplaten werken vaak op krachtstroom.

In andere huizen komt maar één van de drie fasen het huis binnen. Meestal is dat ook meer dan voldoende om alle verbruikstoestellen in huis van voldoende stroom te voorzien.

Omvormers bestaan ook in 1- en 3-fasige modellen. Wat belangrijk is om te weten, is dat driefasige omvormers alléén kunnen worden geïnstalleerd in woningen waar het net ook driefasig is. Eénfasige omvormers kunnen echter worden geïnstalleerd zowel in woningen met één, als in woningen met drie fasen. Zie ook dit artikel voor meer informatie.