Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Wat is salderen?

Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u heeft teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Salderen is alleen mogelijk wanneer u beschikt over een geschikte elektriciteitsmeter.

Meestal wordt de stroom die door uw zonnepanelen wordt opgewekt niet direct door u gebruikt, bijvoorbeeld op momenten dat u overdag niet thuis bent. Deze ongebruikte stroom wordt niet opgeslagen, maar geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Uw elektriciteitsleverancier is verplicht de door u aan het net geleverde stroom te verrekenen met de stroom die u afneemt van het elektriciteitsnetwerk. Op de momenten dat u meer stroom gebruikt dan de panelen opwekken wordt de terug geleverde stroom dus verrekend. 

Vraag een offerte aan

 

De ‘slimme meter’

Om te kunnen salderen moet uw elektriciteitsmeter registreren hoeveel u levert aan het net en hoeveel u afneemt van het net. Uw netbeheerder is verplicht om ervoor te zorgen dat u daarvoor een geschikte meter heeft. Als uw meter niet geschikt is, kan een nieuwe meter aangevraagd worden bij de netbeheerder. Uw oude meter wordt dan vervangen door een slimme meter. 

De draaischijfmeter

Als u een draaischijfmeter heeft, wordt er automatisch gesaldeerd en is een nieuwe teruglevermeter niet nodig. De draaischijf draait dan namelijk gewoon achteruit wanneer er stroom wordt teruggeleverd aan het lichtnet. Wel is het verstandig om te controleren of de cijfers ook daadwerkelijk 'achteruit tellen', aangezien er enkele draaischijfmeters bekend zijn die tegen terugtellen geblokkeerd zijn.

Een voorbeeld

  • Uw energiebedrijf levert u 3000KWH
  • Uw zonnepanelen wekken 2500KWH op
  • Van die 2500KWH verbruikt u zelf 2000KWH
  • De overige 500KWH wordt terug geleverd aan het energie bedrijf
  • Als gevolg betaalt u nu in plaats van voor 3000KWH slechts voor 2500KWH

Bereken uw opbrengst