Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Wat zijn de problemen van schaduw voor zonnepanelen?

Zonnepanelen werken in principe zodra er licht op het paneel valt. Het vermogen dat de zonnepanelen opwekken is wel sterk afhankelijk van de intensiteit van het licht dat erop schijnt. Deze lichtintensiteit kan variëren tussen 150 watt per vierkante meter op een donkere dag en 1000 watt per vierkante meter op een heldere zomerdag. 

Het circuit

De zonnepanelen van één systeem worden in een aantal series geschakeld. Dat betekent dat de spanning die een paneel opwekt, door volgende panelen wordt versterkt voordat het circuit uiteindelijk bij de omvormer wordt gesloten. Als het circuit gesloten is, gaat van het ene paneel naar het volgende een stroom lopen. Na het laatste paneel komt die stroom in de omvormer terecht, die de elektrische energie omzet naar stroom voor het elektriciteitsnet.

Als op één plek de elektronen niet doorstromen, zal dat de stroom in de hele serie tegenhouden zoals één opstopping op de snelweg al het verkeer tegenhoudt. Dat is precies wat er gebeurt als (een deel van) een zonnepaneel zich in de schaduw bevindt. Om de stroom dan toch door te laten stromen, kan deze worden omgeleid via de bypass-diodes.

Slimme software

Om altijd de maximale opbrengst uit de panelen uit te halen, óók in het geval een gedeelte van de cellen in de schaduw ligt, moet de omvormer uitgerust zijn met slimme software. Bij SMA omvormers is dit standaard ingebouwd, de software heet OptiTrac Global Peak. Een andere manier om met schaduw om te gaan, is door gebruik te maken van optimizers of micro-omvormers. Lees ook ons artikel over hoe Zonnefabriek omgaat met schaduw op zonnepanelen.

Hoe weet ik waar schaduw valt?

De zon staat elke minuut van de dag op een andere plek, en volgt elke dag van het jaar een andere baan. Het is dus niet altijd eenvoudig om te voorspellen waar schaduwen precies terechtkomen en hoeveel invloed ze hebben op de opbrengst.

Een eerste indicatie van het schaduwgebied is te bepalen door de twee uiterste grenzen in het jaar te berekenen. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, volgt de zon de hoogste baan langs de hemel. Om 12:00 staat hij op zijn hoogste punt, waarbij de zonnestralen een hoek van 61 graden maken met de aarde. Schaduwen zijn dan kort: een object van 1 meter hoog maakt slechts een schaduw van 53 centimeter.

Op de kortste dag van jaar, 22 december, staat de zon het laagst aan de hemel. Om 12:00 uur maakt de zon dan een hoek van slechts 15 graden met de aarde. Dat betekent dat de schaduw van een object van 1 meter hoog ongeveer 3,7 meter naar het noorden wijst. Op andere momenten op de dag zal de zon nog lager staan en dus nog langere schaduws veroorzaken.

Liggen zonnepanelen in elkaars schaduw bij installaties op platte daken?

Op platte daken monteren we zonnepanelen bij voorkeur op schuine standaards. Daarbij moet voorkomen worden dat de schaduw van de voorste rij op de achterliggende rij valt en zo de opbrengst beperkt. In de winter als de zon laag aan de hemel staat, zal de schaduw van de voorste rij langer zijn dan 3,7 maal de hoogte van de stellage.

De Zonnefabriek heeft vuistregels voor minimale tussenruimte bij installatie op plat dak, afgezet tegen de berekening van rendementswinst of -verlies bij meer of minder zonnepanelen op uw platte dak.