Ik wil advies

Sunny Boy Storage SBS 3.7 en 5.0 batterij omvormer

Overtollige zonnestroom opslaan in accu's en gebruiken wanneer het nodig is

Sunny Boy Storage 3.7 / 5.0

Sunny Boy Storage batterij omvormerDe Sunny Boy Storage 3.7 en 5.0 is de ideale batterij-omvormer voor hoogvolt-batterijen in een  woning met zonnepanelen en een SMA PV-omvormer. Gemaakt om het eigenverbruik in het huishouden te verhogen, is het toestel daarnaast in staat om noodstroom te genereren, mocht het openbare net onverhoopt uitvallen. Met drie onafhankelijke aansluitingen voor batterijen is de omvormer perfect geschikt voor toekomstige uitbreiding van opslagcapaciteit. Flexibelere opslag van zonnestroom in batterijen bestaat er niet!

De Sunny Boy Storage (SBS) is een batterij-omvormer, die net zoals een zonnepanelen omvormer, gelijkstroom omzet in wisselstroom. Batterijen worden namelijk altijd met gelijkstroom geladen, terwijl de stroom op het net wisselstroom is. De SBS bevat zelf geen batterijen, maar is nodig als apparaat tussen de batterijen en de rest van het huishouden.

Welke batterijen kunnen worden gebruikt met de Sunny Boy Storage?

De batterijen die bij de SBS gebruikt kunnen worden, zijn hoogvolt-batterijen voor thuisgebruik. Er zijn verschillende merken batterijen die geschikt zijn voor toepassing met de SBS, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze compacte Lithium-ion batterijen zijn. Deze technologie, die ook gebruikt wordt voor de batterijen in laptops en mobiele telefoons, zorgt voor een hoge energiedichtheid, d.w.z. dat er veel energie kan worden opgeslagen in een relatief kleine behuizing. De batterijen die op dit moment goedgekeurd zijn voor toepassing met de Sunny Boy Storage hebben een capaciteit van 5,1 kWh of hoger en worden geproduceerd door de fabrikanten BYD en LG chem.

De Sunny Boy Storage moet weten op welk moment de batterijen het best opgeladen kunnen worden, en op welke andere momenten de energie juist uit de batterijen moet worden gehaald en teruggegeven aan de woning. Daarvoor is een intelligente ‘energie manager’ nodig, die weet hoeveel stroom het huishouden verbruikt, en hoeveel stroom door de zonnepanelen wordt opgewekt. Dit toestel heet de Sunny Home Manager. De Sunny Home Manager is de slimste energie manager die op de markt verkrijgbaar is, en zorgt via een optimale aansturing van de Sunny Boy Storage voor efficiënt en levensduur-verlengend gebruik van de batterijen.

Waaruit bestaat een complete batterij-installatie?

Een compleet batterij systeem bestaat dus uit tenminste 3 producten:

Hoe werkt de noodstroom-functie bij de Sunny Boy Storage?

De Sunny Boy Storage 3.7 en 5.0 heeft twee opties om stroom te geven als het net uitvalt. De eerste is de simpele en goedkope oplossing genaamd ‘Secure Power Supply’; de meer uitgebreide mogelijkheid is de volledige BackUp oplossing. Voor die laatste mogelijkheid is nog wel een extra ‘Automatic Transfer Switch’ vereist.

Voeding voor de essentiële verbruikers dankzij Secure Power Supply

De functie ‘Secure Power Supply’ zit standaard ingebouwd in de Sunny Boy Storage. Het bestaat uit een aansluiting waaraan 1 stopcontact met een maximale stroom van 16 Ampère kan worden verbonden. Als het net uitvalt, levert dit stopcontact nog (wissel)stroom voor zolang als er nog energie in de batterijen zit. Hiermee kunnen een aantal essentiële verbruikers (zoals koeling) nog een tijdlang met stroom worden gevoed totdat de stroomstoring voorbij is.

Het hele huis voorzien met BackUp Power

Met de uitgebreide BackUp functie kan niet alleen maar 1 stopcontact, maar het hele huis van stroom worden voorzien als het openbare net wegvalt. In een systeem met BackUp functie schakelt de zogenaamde ‘Automatic Transfer Switch’ de woning los van het openbare net als deze laatste uitvalt. Vervolgens creëert de Sunny Boy Storage een eigen wisselstroom net voor het huis. De PV-omvormer, die automatisch was uitgevallen toen het net wegviel, detecteert dit nieuwe, lokale net en begint weer energie van de zonnepanelen in het net in te voeren. De Sunny Boy Storage houdt bij hoeveel energie er in het huishouden wordt verbruikt en hoeveel er in de batterijen zit. Als de batterijen dreigen overvol te raken, communiceert de SBS met de PV-omvormer en zorgt dat deze minder stroom uit de zonnepanelen haalt. Op die manier blijft het systeem in perfecte balans, en kunnen stroomstoringen van langere duur probleemloos worden overbrugd.

Voor een volledig BackUp systeem is naast de Sunny Boy Storage en de batterijen, ook nog een ‘Automatic Transfer Switch’ (ATS) nodig: Dit is een extra meterkast die bij de gewone meterkast wordt geïnstalleerd, en waarin allerlei relais en zekeringen zitten, plus een Sunny Home Manager. De Automatic Transfer Switch maakt het hele systeem nog een stuk duurder. Er bestaan versies van de ATS die aan ‘fasekoppeling’ kunnen doen; dat betekent dat, bij netuitval, de drie fasen in huis aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kunnen alle groepen in huis, ook als ze op verschillende fasen zitten, gevoed worden. Het is echter wel zo dat alle toestellen die krachtstroom nodig hebben, niet zullen werken, en ook 3-fasen PV-omvormers zullen geen stroom kunnen invoeren in een fasegekoppeld net.

Toekomstbestendig

De Sunny Boy Storage is uniek in het feit dat er drie aparte ingangen op zitten voor drie verschillende batterijen. Dit maakt het een ideaal toestel voor wie nu nog niet zoveel geld wil investeren in batterijcapaciteit, maar wel de mogelijkheid wil hebben om later meer batterijen toe te voegen. Andere batterij-omvormers op de markt hebben die mogelijkheid niet, wat de opties flink beperkt. Aangezien batterijen nu nog relatief duur zijn, maar in alle waarschijnlijkheid in de nabije toekomst in prijs gaan dalen, kunt u ervoor kiezen om nu alvast een systeem met de minimale hoeveelheid opslag te kiezen, en daar na een aantal jaar (bijvoorbeeld na de afschaffing van de salderingsregeling) stapsgewijs capaciteit aan toe te voegen.

Geïnteresseerd geraakt? Hier kunt u de datasheet van de Sunny Boy Storage downloaden. Voor meer informatie kunt u een mail sturen aan service@zonnefabriek.nl