Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


ZonVast

ZonVast is een idee van de Zonnefabriek en Greenchoice waarmee we in 2011 een doorbraak bereikten voor zonne-energie in Nederland. De 500 deelnemers betalen niet voor de aanschaf van zonnepanelen maar voor de stroom die de panelen op het dak leveren. Zo wekken ze hun eigen groene stroom op, zonder eigen investering.

De investeringskosten waren altijd hét probleem voor een doorbraak van zonne-energie in Nederland. Vorige kabinetten probeerden zonne-energie te stimuleren, maar de subsidies bleven ver achter bij de interesse voor zonne-energie. Het project ZonVast verhielp als eerste dat probleem door de investering weg te nemen. Greenchoice en de Zonnefabriek gaven zo veel meer mensen de mogelijkheid zelf duurzame energie op te wekken.

Een zonnepanelensysteem van ZonVast bestaat uit tien zonnepanelen die 1950 kilowattuur per jaar opleveren. Dat is meer dan de helft van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Voor de stroom die de klant direct verbruikt betaalt deze twintig jaar een vaste prijs van €0,23, vergelijkbaar met het huidige gemiddelde energietarief van gewone stroom.

De Zonnefabriek leverde de zonnepanelen en verzorgde de installatie van de systemen. Greenchoice blijft de eerste twintig jaar eigenaar van de zonnepanelen en verzorgt de administratie. Na twintig jaar worden de zonnepanelen eigendom van de klant, en kan deze nog zo’n tien jaar profiteren van gratis zonne-energie van eigen dak.

Vervolg ZonVast

ZonVast was een groot succes. Voor het vervolg ervan zijn we op zoek gegaan naar de groep mensen voor wie de investering de grootste drempel was. Op dit moment lijkt het idee het meest geschikt voor woningcorporaties. Huurders van sociale huurwoningen willen vaak graag zonnestroom gebruiken, maar ze kunnen zelf niet investeren in hun woning, omdat die niet van hun is. Het vervolg van Zonvast is daarom het project HuurDeZon, speciaal voor huurders en woningcorporaties. Klik hier voor meer informatie over HuurDeZon.