Bloemen voor Bijen

Bloemen voor Bijen

Onze projecten - Bloemen voor bijen

Bloemen voor Bijen

 

De Zonnefabriek en bijen? Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van veel planten. Zo is 30 procent van ons voedsel afhankelijk van bijen. Helaas wordt meer dan de helft van alle bijensoorten bedreigd in hun voortbestaan. Een van de oorzaken is onvoldoende of eenzijdig voedsel: een bij heeft stuifmeel van zoveel mogelijk verschillende planten nodig.

Handmatige bestuiving China

Daarnaast is het gebruik van bestrijdingsmiddelen desastreus. In grote delen van China moeten landbouwers inmiddels mankracht inhuren om bloemen handmatig te bestuiven. Bestrijdingsmiddelen - bedoeld om gewassen te beschermen tegen insecten - hebben zo weinig bijen in leven gelaten, dat de struiken geen vruchten meer dragen.  


Het is dus belangrijk om de bij te helpen waar het kan. Daarom zijn we als Zonnefabriek een leuk maar ook belangrijk project gestart: Bloemen voor Bijen. We hebben onder meer zakjes bloemenzaad laten maken, speciaal voor bijen samengesteld. Die verspreiden we onder onze klanten en relaties. Kinderen van Montessorischool Steigereiland op IJburg hebben een braakliggend stuk terrein ingezaaid met de bloemenzaden. Dat moet een prachtig bloeiende & zoemende tuin gaan worden! En zo willen we nog meer plannen uitvoeren. 

De zakjes bijenbloemenzaad zijn voldoende voor één vierkante meter bloemen, kruiden en planten. Strooi de zaden in de periode april t/m juni uit over één vierkante meter grond. Bedek met een klein laagje aarde en geef ze water. Binnen enkele weken staan er prachtige bloemen in uw tuin of op uw balkon, in de berm van de weg of op zomaar een braakliggend stukje grond in uw buurt.

Meer weten?

Bijensterfte is een groot probleem. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan, en is er een groeiend aantal initiatieven om de bij er bovenop te helpen. Hieronder een aantal suggesties om meer te weten te komen:

Weet u hoe wij de bij nog verder kunnen helpen? Wij staan altijd open voor ideeen. Neem contact met ons op via info@zonnefabriek.nl of bel naar 020-6766614.