Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen installeren: hoe gaat dat?

Wat komt er kijken bij het installeren van zonnepanelen?

Hoe gaat de installatie van zonnepanelen precies in zijn werk? Hieronder beschrijven we wat er allemaal bij komt kijken en wat u van de plaatsing van panelen door Zonnefabriek kunt verwachten.

Wanneer u de offerte van Zonnefabriek getekend retour hebt gestuurd, begint het echte werk pas voor ons. Eerst gaat de werkvoorbereiding kijken of alle spullen in huis zijn: de zonnepanelen, de omvormer(s) en het montagemateriaal. Zo nodig wordt er meteen bijbesteld. Als alles er is, wordt de installatie doorgegeven aan de planning.

De planning kijkt in de agenda welke installatieteams beschikbaar zijn, en neemt contact met u op om een geschikte dag in te plannen. Vervolgens wordt de klus op die dag ingepland, de werkdocumenten worden klaargezet en de logistiek zorgt ervoor dat de bussen in de avond voorafgaand aan de klus worden ingeladen met de juiste spullen.

Zonnefabriek meldt de installatie aan bij de netbeheerder en stuurt hiervan ook een bevestigingsmail naar u toe. Vanaf dat moment staat niets de plaatsing van de zonnepanelen meer in de weg. 

Op deze pagina bespreken we de volgende aspecten van de installatiedag:

De dag van de installatie

Er is met u van tevoren gecommuniceerd hoe laat de installateurs bij u aankomen, en het streven is natuurlijk om altijd op tijd te zijn. Mocht dat niet lukken vanwege het verkeer, dan zullen de monteurs u dat even telefonisch laten weten. Na aankomst stellen de monteurs zich altijd even aan u voor. 

Hoewel de adviseur tijdens het adviesgesprek aan huis al de belangrijkste zaken heeft genoteerd, kan het voorkomen dat u nog iets net even anders geïnstalleerd zou willen hebben (bijvoorbeeld ten aanzien van de plaats waar de omvormer komt te hangen.) Uiteraard is er gelegenheid om dit te bespreken; de monteurs kunnen goed aangeven wat er wel of niet mogelijk is.

Voordat de monteurs het dak op gaan, spreken ze even door hoe de situatie wordt aangepakt met betrekking tot veilig werken. Op iedere klus is er altijd één monteur die als ‘verantwoordelijke veiligheid’ is aangemerkt. Het is zijn taak om te zorgen dat iedereen weet hoe hij veilig aan de slag kan, en dat iedereen zijn persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich heeft. De hoofdmonteurs zijn allemaal in het bezit van het VCA certificaat (Veiligheids Checklist Aannemers).

meterkast installeren zonnepanelen

Een installatie van zonnepanelen bestaat uit twee redelijk afgebakende delen: het leggen van zonnepanelen op het dak, en de montage en aansluiting van de omvormer in de meterkast.  Het team splitst zich op, waarbij de elektricien in het huis aan de slag gaat, en de dakwerkers op het dak bezig gaan. 

Terwijl de dakwerkers de zonnepanelen plaatsen, hangt de elektricien de omvormer op op de aangewezen plek, en legt de bekabeling aan richting de meterkast. Hij zorgt ervoor dat de omvormer op de juiste manier is beschermd met een aardlekautomaat van de correcte grootte. In de meterkast wordt de groep zonnestroom aangegeven met een sticker. Vervolgens worden ook de kabels tussen de omvormer en de zonnepanelen aangelegd.

Benieuwd naar onze producten?

Het dak op

Degene(n) die op het dak aan de slag gaan, zullen, als er sprake is van een plat dak, eerst de spullen naar het dak moeten hijsen. Hiervoor wordt vaak een ladderlift gebruikt, omdat er bij een plat dak systeem veel materiaal en vooral veel ballast komt kijken. Soms kunnen de monteurs ervoor kiezen om alles handmatig naar het dak te dragen, als dat beter uitkomt. Vervolgens wordt op platte daken het montage materiaal in elkaar gezet, en met de juiste hoeveelheid ballast verzwaard. Het montagemateriaal staat op rubberen ‘voetjes’ om de dakbedekking niet te beschadigen.

 

zonnepanelen op profielen monteren

Wanneer het gaat om een schuin dak, worden allereerst de dakhaken geplaatst. Zonnefabriek gebruikt bij voorkeur dakhaken van Schletter, omdat die direct in de balkenconstructie van het dak worden geschroefd en daarom veel stevigheid bieden. Er bestaan echter ook sommige gevallen waarin de plaatsing van Schletter dakhaken niet goed mogelijk is; dan wordt gebruik gemaakt van panhaken. Om de haken te zetten, worden de dakpannen tijdelijk opzij geschoven. Na plaatsing zorgen de monteurs dat de dakpannen weer op de goede plek zitten. Ook letten ze erop de haken niet te ver openstaan waardoor inregening zou kunnen plaatsvinden. In het geval dat de installatie plaatsvindt op een golfplaten dak, wordt er met zogenaamde ‘stokschroeven’ gewerkt.

Na het aanbrengen van de haken, worden de profielen op de juiste lengte gezaagd. Vervolgens worden deze profielen aan de dakhaken gemonteerd. Hierbij letten de monteurs er goed op dat de profielen recht hangen en niet te ver doorbuigen; met behulp van opvulplaatjes wordt ervoor gezorgd dat alles er strak uitziet.

zonnepanelen naar dak transporteren

Als het montagemateriaal af is, kunnen de monteurs de zonnepanelen plaatsen. Hierbij moet er goed op worden gelet dat de zonnepanelen niet beschadigd raken. De zonnepanelen worden met klemmen op het montage materiaal vastgemaakt, en de kabels aan de zonnepanelen worden aan elkaar verbonden. De monteurs letten er hierbij op dat er geen zogenaamde ‘inductielus’ ontstaat, omdat dat het systeem gevoeliger zou kunnen maken voor spanningspieken bij bliksem in de nabije omgeving.

Als er sprake is van een systeem met optimizers, zullen de monteurs eerst de optimizers op het montage materiaal aanbrengen, en daarna de zonnepanelen op de optimizers aansluiten. Bij dergelijke systemen is het belangrijk dat de monteur goed bijhoudt welke optimizer op welke plek komt te zitten; hierdoor is later in de on-line monitoring te zien hoeveel energie wordt geproduceerd door welk zonnepaneel. 

Zonnepanelengids

Op zoek naar meer informatie over zonnepanelen? In deze gids vindt u antwoord op vragen als: Wat is het verschil tussen typen zonnepanelen, wat is het verschil tussen typen omvormers, hoe krijg ik inzicht in de opbrengst en kosten van zonnepanelen en wat is salderen?

Als de panelen liggen: Omvormer en monitoring

Als alles klaar is op het dak, het montagemateriaal is gemonteerd en de zonnepanelen zijn geplaatst, kunnen de zonnepanelen op de omvormer worden aangesloten. De monteur-elektricien schakelt de omvormer in en als alles in orde is, start deze op.

Op de omvormer moeten er nu nog allerlei instellingen worden uitgevoerd. Zo zijn er voor alle landen verschillende instellingen voor de netbewaking. In Nederland heet deze instelling de ‘NEN EN 50438’. Verder wordt er gezorgd dat het toestel communiceert met uw router, zodat de on-line monitoring kan worden gerealiseerd.

online monitoren zonnepanelen

De monteur belt naar Zonnefabriek om de on-line monitoring af te maken. Het Service team van Zonnefabriek zorgt ervoor dat de aanmelding van het systeem op de portaalserver wordt afgerond; u krijgt automatisch een mailtje met inloggegevens voor de monitoring via de website of via de app.

De monteurs nemen foto’s van de gehele installatie, zowel buiten (zonnepanelen), als binnen (omvormer, meterkast, internet aansluiting). Nu alles klaar is, geven de monteurs u de papieren die bij de installatie horen; U krijgt een informatiebrief van de Zonnefabriek, uw garantiebewijs en de gebruikshandleiding van de omvormer. Als alles in orde is, tekent u het opleverformulier, dat de monteurs weer mee terugnemen.

Als laatste wordt alles opgeruimd en ingepakt; de eventuele steiger wordt weer afgebroken en in de aanhanger geladen en de monteurs vertrekken. Vanaf nu hebt u een eigen volledig werkende Zonnefabriek!

Interesse in uw eigen Zonnefabriek?

Eventuele problemen

In het overgrote deel van de gevallen loopt de installatie van zonnepanelen helemaal op rolletjes, maar er kan natuurlijk wel eens een kink in de kabel komen. Wat voor dingen zouden er eventueel mis kunnen gaan en hoe lossen we die op?

sneeuw op dak

Een beetje regen of wind is geen probleem voor onze monteurs, maar er zijn ook gevallen waar het weer een veilige installatie van zonnepanelen onmogelijk maakt. Voorbeelden zijn: harde wind, of gevaarlijk gladde daken door ijzel. De afdeling Planning houdt het weer in de gaten en probeert zo lang mogelijk van tevoren te waarschuwen als een installatie onverhoopt niet door kan gaan. In dat geval wordt er een nieuwe afspraak gemaakt.

Ook al komen onze adviseurs op bezoek om de installatie van tevoren goed door te spreken en door te meten, toch kan het nog altijd voorkomen dat de voorgestelde installatie van de zonnepanelen, of de bedachte kabelroute van en naar de panelen, om de één of andere reden niet kan. In dat geval zal de monteur in eerste instantie met u overleggen om een andere oplossing te vinden. Het is uiteraard de bedoeling dat er een oplossing komt waar u helemaal tevreden mee bent, en u zult nooit onder druk worden gezet om een oplossing te aanvaarden waar u twijfels bij heeft.

NEN1010

We komen vaak meterkasten tegen die wat verouderd zijn, en die niet meer helemaal voldoen aan de zogenaamde NEN1010 regels van vandaag de dag. Om zo’n meterkast aan te passen zodat hij aan de NEN1010 voldoet, kan flink wat geld kosten. Vaak willen klanten dat niet, omdat er tot dan toe nooit problemen met de meterkast zijn geweest. In die gevallen geeft de elektricien wel aan u aan wat er zoal niet meer helemaal klopt aan de meterkast, zodat u zelf kunt kiezen of u dat in de toekomst nog wilt laten aanpassen. Eventueel kan de elektricien aanbieden om tegen meerkosten de meterkast meteen in orde te maken, maar het staat u geheel vrij om daar wel of niet op in te gaan.

Bijna altijd duurt het installeren van zonnepanelen op een gewoon woonhuis niet langer dan één dag, maar er zijn heel soms van die dagen dat alles tegenzit. Als dat zo is, en de installatie is nog niet werkend na één dag, dan zal de planning een vervolgafspraak met u maken.

Na afloop

Wanneer de installatie van de zonnepanelen klaar is, zorgt Zonnefabriek ervoor dat alle gegevens van het systeem correct worden geregistreerd: de foto’s die de monteurs hebben genomen worden in het computersysteem opgeslagen en het ondertekende opleverformulier wordt ingescand en toegevoegd. Vervolgens stuurt de Zonnefabriek de afbetalingsfactuur. Tegelijk krijgt u het verzoek om mee te doen aan een enquête op klantenvertellen.nl. Hier kunt u aangeven of u wel of niet tevreden bent met Zonnefabriek manier van zonnepanelen installeren.

Bij eventuele problemen achteraf staat het Service Team klaar om losse eindjes op te pakken, of om vragen te beantwoorden. Het Service Team is te bereiken via de telefoon of via service@zonnefabriek.nl

We hopen dat u een goed beeld heeft gekregen van wat u te wachten staat. Heeft u nog vragen over hoe de monteurs van Zonnefabriek zonnepanelen installeren? Laat het ons weten! We leggen het u graag uit.

Referenties

Sinds 2009 kozen duizenden huishoudens en bedrijven al voor zonnepanelen van de Zonnefabriek. Er zijn daarom heel wat mensen die u over Zonnefabriek kunnen vertellen, ook bij u in de buurt. Bekijk onze referenties om van onze klanten te horen wat zij vonden van de installatie.