Wat kosten zonnepanelen? En welke opbrengst mag ik verwachten?

De kosten van zonnepanelen lopen erg uiteen. En hoewel de kosten van zonnepanelen belangrijk zijn, is het natuurlijk nog veel belangrijker om de opbrengst van een zonnepanelensysteem te berekenen. Met onze berekentool krijgt u een globaal beeld van de kosten en de opbrengst van uw virtuele zonnepanelesysteem.


1 Hoe groot is uw dak?

Geef de lengte en breedte van uw dak op, zodat wij een inschatting kunnen maken van het aantal panelen dat we op uw dak kunnen plaatsen.

Weet u niet hoe groot uw dak is? Neem contact met ons op om samen een inschatting te maken.

Help mij
 • meter
 • meter

2 Hoe schuin is uw dak?

De hellingshoek is van invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen.


3 Wat is de oriëntatie van het dak?

De ligging van uw dak is belangrijk voor een goede inschatting van de opbrengst van uw panelen.

Weet u niet wat de ligging van uw dak is? Neem contact met ons op om samen een inschatting te maken.

Help mij

Uw toekomstige installatie

 • 0*
  * Deze inschatting is gebaseerd op de meest gebruikte paneelafmeting van 1 x 1,65. Er is in de berekening geen rekening gehouden met eventuele dakramen of objecten die schaduw geven.

  U weet nu hoeveel zonnepanelen er maximaal op uw dak geplaatst kunnen worden. Maar de hoeveelheid stroom die u met uw dak kunt opwekken is volledig afhankelijk van de keuzes die u maakt bij het ontwerp van uw systeem. U heeft de stroom van uw zonnepanelen nu nodig, maar ook in de toekomst. Hieronder vindt u twee uitgewerkte adviezen op basis van de door u ingevoerde gegevens.


 • Zonnefabriek A
 • 0 Watt
 • 10 jaar
 • 0,7%
 • 0 kWh
 • 0
 • 0
 • 0 ex. BTW
 • Zonnefabriek B
 • 0 Watt
 • 25 jaar
 • 0,25%
 • 0 kWh
 • 0
 • 0
 • 0 ex. BTW

Hoe kunt u uw opbrengst verhogen?

Als het goed is dan heeft u, door de bovenstaande berekening, een eerste indruk gekregen van de kosten en de opbrengsten van zonnepanelen. De berekening geeft een globaal beeld omdat er verschillende keuzes te maken zijn die de kosten en opbrengsten beinvloeden. De voornaamste variabelen die invloed hebben op de kosten en opbrengsten?

 • Levensduur van producten
 • Efficiëntie van omvormer en zonnepanelen
 • Vermogensafname van de zonnepanelen
 • Garanties en garantievoorwaarden

De Zonnefabriek heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in opbrengstmaximalisatie van zonnepanelensystemen. Alles wat wij doen is erop gericht dat u zoveel mogelijk rendement haalt uit uw zonnepanelen. Daarom voldoen de zonnepanelen die wij adviseren en installeren aan zeer hoge kwaliteitseisen. Daarnaast is uit een onafhankelijk onderzoek van TeldeZon* gebleken dat onze installaties 10% beter te scoren dan het marktgemiddelde. Iets waar u direct van profiteert en wij natuurlijk erg trots op zijn. 

Interesse in een vrijblijvend adviesgesprek?

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op voor een persoonlijk advies

 

* U kunt ook altijd direct een vrijblijvende zonnepanelen offerte aanvragen.

* Landelijke campagne TeldeZon, waarbij de opbrengst van duizenden installaties met elkaar zijn vergeleken. Bron: Resultaten TeldeZon 

Rendement Zonnepanelen

Is het voor u interessant om zonnepanelen aan te schaffen? Buiten het overduidelijke voordeel voor het milieu, is het de vraag wat voor u het rendement van zonnepanelen kan zijn. We leggen graag uit hoe u kunt berekenen wat zonnepanelen opleveren.

Voor het berekenen van het rendement van zonnepanelen volstaat het om de opbrengsten over de levensduur van het systeem af te zetten tegen de kosten. De opbrengsten bestaan uit de vermeden kosten voor afname van elektriciteit van het net, plus de vergoeding die u krijgt voor eventuele teruglevering van stroom aan het net. De kosten zijn de initiële investering in de plaatsing van het systeem, plus eventuele kosten voor onderhoud.

‘Terugverdientijd’ Zonnepanelen

Sommige aanbieders focussen op de zogenaamde terugverdientijd van zonnepanelen. De terugverdientijd is de periode vanaf de installatie waarin het systeem net zoveel heeft opgebracht als het in eerste instantie heeft gekost. Vanaf dat moment heeft het systeem zich als het ware ‘terugverdiend’ en is elke volgende gewonnen euro ‘pure winst’.

Het lijkt aantrekkelijk om te kiezen voor een systeem met een zo kort mogelijke terugverdientijd, omdat je dan eerder begint met verdienen, nietwaar? Toch is dat niet altijd de slimste manier om een hoog rendement op zonnepanelen te behalen. Want vaak zal een systeem met kwalitatief minder goede producten vanwege de lagere investering  weliswaar een kortere terugverdientijd hebben, maar tegelijk ook eerder kapot gaan, en daardoor uiteindelijk minder opleveren dan een systeem met kwalitatief hoogwaardigere producten.

Rendement op de Investering

Bij de Zonnefabriek kijken we daarom liever naar het rendement op de investering (of in het Engels; Return on Investment, afgekort tot R.O.I.), dan naar de terugverdientijd van zonnepanelen. En dan blijkt juist dat het loont om te investeren in hoogwaardige producten van gerenommeerde merken, die over de jaren bewezen hebben dat ze consistent goede kwaliteit leveren.

Goede producten leveren namelijk meer stroom, hebben minder last van degradatie en hebben een langere levensduur. Het risico op een storing (een risico dat nooit helemaal weggecijferd kan worden) is bij kwaliteitsproducten kleiner, en de garantievoorwaarden van kwaliteitsproducten zorgen voor een snellere en goedkopere oplossing als er toch iets mis gaat.

Risico’s minimaliseren = Opbrengst maximaliseren

Om het rendement van zonnepanelen over hun levensduur te kunnen berekenen, moeten we een aantal aannames doen. Dat zijn o.a. aannames ten aanzien van de prijs van stroom, van het wettelijk kader van salderen, van de waarschijnlijkheid van storingen en van de noodzaak van onderhoud. Als één van de langst opererende zonnepanelen installateurs van Nederland, maken wij gebruik van onze lange ervaring om producten aan te bieden waarvan wij weten dat ze degelijk zijn, en niet voor problemen zorgen. Daarmee verkleinen we de risico’s en verhogen we de opbrengst.

De kosten van een zonnepanelen installatie zijn inmiddels zo laag dat het rendement bijna altijd positief is. Uitzonderingen zijn daken die helemaal op het Noorden liggen, of waar er sprake is van heel veel schaduw. De adviseur die bij u langs komt zal altijd een opbrengst berekening maken om een idee te geven van wat de mogelijke opbrengst van zonnepanelen op uw dak zal zijn. Hoewel de opbrengstberekening altijd alleen maar indicatief is, hebben we inmiddels zoveel ervaring dat we heel vaak correct zitten. En de opbrengst van zonnepanelen installaties van de Zonnefabriek is hoger dan de gemiddelde opbrengst in Nederland, tot wel 10%: Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van TeldeZon.

Winst = Opbrengst - Kosten

Wanneer de berekende opbrengst van een systeem bekend is, is het zaak om deze af te zetten tegen de kosten.  De adviseur kijkt heel precies naar alle aspecten, vanaf montagemateriaal en bekabeling tot aan type panelen en omvormer, om met de beste producten toch de scherpste offerte te kunnen maken. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de teruggave van de BTW op de installatie, en met eventuele subsidies. Hierdoor krijgt u helder inzicht in het rendement op de zonnepanelen.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan: We zullen met plezier berekenen wat de opbrengst van uw systeem kan zijn, zodat u zelf kunt oordelen of het rendement van zonnepanelen voldoende overtuigend is.