Ik wil advies

Zonnestroom in Nederland groeit ongekend hard in 2018

De hoeveelheid zonnestroom in Nederland neemt alsmaar sneller toe

Zonnestroom in Nederland groeit ongekend hard in 2018

Zonnefabriek had een goed jaar in 2018, maar blijkbaar waren we niet de enigen: De hoeveelheid zonnestroom in Nederland neemt alsmaar sneller toe. We delen graag de cijfers over vorig jaar met u.

Hessel van den Berg
01 februari 2019

Het ‘Nationaal Solar Trendrapport 2019’ is uitgekomen en daarin worden de meest relevante gegevens over zonne-energie in Nederland gepresenteerd. Belangrijkste conclusie: De vaart zit er goed in! Nog nooit waren er zoveel zonnepanelen in Nederland geplaatst als afgelopen jaar.

Al bij al is er in 2018 zo’n 1,3 GWp (GigaWatt-piek, 1 GWp = 1.000.000 kWp) aan zonnepanelen bijgekomen. Daardoor staat het totaal opgesteld vermogen in Nederland aan het eind van 2018 op zo’n 4,2 GWp. Dat zijn mooie cijfers, ook al is er nog altijd een lange weg te gaan: In 2018 zouden de zonnepanelen allemaal bij elkaar hebben gezorgd voor 3,3% van de totale vraag naar elektriciteit.

Zonneparken

Veel van de zonnepanelen die erbij kwamen, kwamen terecht op de daken van woonhuizen of bedrijven, maar er worden inmiddels ook op grote schaal zogenaamde zonneparken aangelegd op lege stukken land. Een zonnepark aanleggen is natuurlijk een stuk goedkoper dan panelen leggen op allemaal individuele daken, maar er kleeft ook een aantal bezwaren aan. Zo vinden sommige mensen het zonde van de landbouwgrond om er panelen op te plaatsen, hebben omwonenden soms bezwaar tegen het uitzicht op al die rijen panelen, en hebben de netwerkbeheerders er op sommige plekken moeite mee om alle stroom van die parken in hun stroomnetten te absorberen.

Op zich kunnen zonneparken een mooie bijdrage leveren aan de transitie naar hernieuwbare energie, maar aan de andere kant liggen er nog genoeg daken niks te doen die allemaal met panelen bedekt kunnen worden; laten we die eerst volgooien! Daarom houdt Zonnefabriek zich nu nog niet bezig met de grote zonneparken. De grootste die nu in aanbouw is, ligt overigens in Zeeland en heet Scaldia, met een totaal piekvermogen van maar liefst 54,5 MWp (MegaWatt-piek, 1 MWp = 1.000 kWp). 

zonnepark scaldia zeelandLuchtfoto van zonnepark Scaldia in Zeeland 

 

Lekker bezig

We zijn als land lekker bezig dus, maar we zijn er nog niet! Volgens het PBL (Plan Bureau voor de Leefomgeving) komt er de komende jaren nog heel wat bij, zodat we in 2020 zo’n 8 GWp hebben liggen, een verdubbeling in 2 jaar tijd dus. Logischerwijs zou het aandeel zonnestroom in de totale elektriciteit ook verdubbelen, naar zo’n 6,5% (tenzij het stroomverbruik intussen enorm toeneemt door alle elektrische auto’s en warmtepompen die we met z’n allen gaan aanschaffen).

Hoe doen we het in vergelijking met de buurlanden? Duitsland gaan we niet inhalen; daar ligt al meer dan 45 GWp en de jaarlijkse groei is gezond. België daarentegen lag altijd vóór op Nederland, maar het ziet ernaar uit dat dat binnenkort gaat veranderen. 

Totaal opgesteld vermogen zonnepanelen NL-BE-D 2014-2018 

Maar ondanks alle mooie groei zijn we er nog lang niet; u heeft misschien ook al gelezen dat we met dit tempo nog altijd niet onze eigen (door de rechter vastgelegde) nationale doelstelling van 25% CO2 reductie in 2020 ten opzichte van 1990 gaan halen. De schouders eronder dus; wie nog geen panelen op het dak heeft, neem gerust contact met ons op voor een afspraak. En voor alle klanten die wèl al een eigen Zonnefabriek hebben; weet dat het mede dankzij uw installatie is dat we deze mooie groei van duurzame stroom hebben kunnen aanzwengelen: Bedankt daarvoor!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-04-29
We worden constant overspoeld door slecht nieuws over het klimaat, maar ondertussen wordt er toch aan allerlei kanten hard aan de weg getimmerd om de dingen beter te maken. En met resultaat: ook al komt het allemaal te langzaam en te laat, toch zien we overal tekenen van vooruitgang. Hernieuwbare stroom neemt toe, steenkolenstroom neemt af, en onze CO2 uitstoot daalt: goed nieuws dus! We zetten een paar positieve ontwikkelingen voor u op een rijtje.

lees meer ›
2024-01-10
Volgens voorlopige cijfers gebaseerd op de data van energieopwek.nl zou de bijdrage van hernieuwbare bronnen aan de Nederlandse stroomproductie in het afgelopen jaar uitkomen op 50%! Vooral wind en zon droegen hieraan bij, met respectievelijk 25 en 17,6%.

lees meer ›
2023-10-30
Deze maand zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer en er valt genoeg te kiezen want er doen maar liefst 25 partijen mee. Wij gingen voor u weer eens spitten in de verkiezingsprogramma’s om te zien wat erin te vinden is over zonnepanelen.

lees meer ›