Ik wil advies

Zonnepanelenweer februari 2024

Nog nimmer zo somber

Zonnepanelenweer februari 2024

Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

Hessel van den Berg
03 maart 2024

Zo somber als afgelopen maand is het lang niet geweest in februari. In de 15 jaar dat Zonnefabriek bestaat hebben we tot nu nog geen februari gehad met zó weinig zon-uren: slechts 52 gemiddeld over Nederland; net iets meer dan de helft van het langjarig gemiddelde (92). Op sommige plekken in Midden- en Oost-Nederland kwamen we zelfs niet verder dan 33 uur zon, wat echt een bijzonder treurige opbrengst aan zonnestroom opleverde.

Zo weinig zon-uren in februari als in 2024, dat hebben we nog niet gezien bij Zonnefabriek (bron: KNMI)

Zo weinig zon-uren in februari als in 2024, dat hebben we nog niet gezien bij Zonnefabriek (bron: KNMI)

Saharazand

De hele maand lang bleven er maar wolken uit het Westen binnenwaaien, met niet alleen grijze luchten maar ook veel regen. Alleen helemaal aan het einde van de maand, op 27 februari, hadden we één enkel dagje volle zon. En alsof dat nog niet genoeg was, hadden we ook nog te maken met zand uit de Sahara! Volgens de data van Solcast was op 15 februari de mogelijke opbrengst van de zon nog eens 15 tot 20 % lager dan gebruikelijk vanwege dit zand in de atmosfeer. Al bij al maar een trieste bedoening dus, in februari 2024.

Trek echter uw zonnepanelen niet direct van het dak, want de lente komt eraan! Maart is meteen al begonnen met lekker veel zon, en de dagen worden inmiddels ook merkbaar langer. De relatief lage temperaturen in het vroege voorjaar helpen om de stroomopbrengst uit uw panelen nog een stukje verder op te krikken. De komende maanden zullen alle zonnestroom installaties weer een grote bijdrage leveren aan de elektriciteitsproductie van Nederland. De duizenden Zonnefabriekjes die we inmiddels hebben mogen bouwen gaan daarmee weer een drukke tijd tegemoet!

Zonnepanelen in februari 2024 met grijze wolkenlucht

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen