Zonnepanelenweer april 2023
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?April 2023 was geen uitschieter wat zon betreft: aan het begin van de maand was het een aantal dagen koud en zonnig (perfect voor de zonnepanelen!) en helemaal aan het einde, na Koningsdag, werd het ook weer mooi. Daartussen was er nog een handjevol hele zonnige dagen, maar in het algemeen was het een beetje behelpen wat zonneschijn betreft: Koningsdag zelf was bijvoorbeeld zo goed als ‘zonloos’. Het aantal uren zon kwam volgens het KNMI uit op 191; lager dan gemiddeld en lager dan we de afgelopen jaren hebben gezien.
Nat voorjaar door El Niño?
Het belooft een beetje een wild jaar te worden wat het weer betreft, althans: op wereldniveau. Want dit jaar is er een grote kans op het ontstaan van een ‘El Niño’, een fenomeen dat om de zoveel jaar opduikt. De grootste gevolgen zijn vooral te merken aan de kant van de Stille Oceaan, terwijl in Nederland een El Niño vaak kan leiden tot een nat voorjaar. Die voorspelling is in elk geval uitgekomen, want we hebben dit jaar al veel meer regen gehad dan gebruikelijk.
Ondanks de regen en de wolken heeft Nederland toch weer een boel zonnestroom geproduceerd in april. Ongeveer een kwart van de totale stroomproductie was van zonnepanelen afkomstig. Steeds meer hernieuwbare energie betekent dat er op steeds meer momenten sprake was van een overvloed aan groene stroom op het net en daardoor negatieve stroomprijzen op de spotmarkt.
Negative stroomprijzen
Bij een negatieve stroomprijs hoeven de afnemers niet voor stroom te betalen, maar krijgen ze juist geld toe wanneer ze stroom verbruiken. Omgekeerd moeten degenen die stroom aan het net terugleveren op die momenten geld toeleggen om hun stroom kwijt te raken. Voor exploitanten van windturbines of zonnepanelen geen probleem: die kunnen hun systemen gewoon uitzetten, zonder dat dat schade oplevert. Voor kolen- of kerncentrales is dat wel anders: die zijn niet flexibel uit te schakelen en zijn daardoor gedwongen om te blijven leveren.
Klanten met zonnepanelen en een zogenaamd ‘dynamisch’ energiecontract (waarvan de prijs van uur tot uur verschilt) kiezen er soms voor om hun omvormer uit te zetten als de stroomprijs negatief is. Toch is dat maar zelden de moeite waard: we leggen het uit in een volgend artikel.
Voor de komende maand ziet het weer er voorlopig nog een beetje wisselend uit, maar met de heerlijke lange dagen en korte nachten in het verschiet kunnen we toch rekenen op een behoorlijke productie van zonnestroom. Hopelijk ook met íets minder regen: onze monteurs zouden daar wel dankbaar voor zijn!