• »
  • »
  • Zonnepanelen weer maart 2019: regen en wind

Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Zonnepanelen weer maart 2019: regen en wind

Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

Maart 2019 was niet de beste maand voor zonne-energie, dat had u vast al gemerkt. Pas helemaal aan het eind van de maand begonnen zonnepanelen echt hun waarde te tonen; daarvóór was het nogal bewolkt, regenachtig en winderig. Op 10 maart, de dag van de klimaatmars, was er zelfs een storm! Daarom was het extra bemoedigend dat er tòch zoveel mensen aan de mars hebben deelgenomen. Ook wij liepen mee tegen de opwarming van de aarde, maar we moesten af en toe ook de opwarming van onszelf niet vergeten.

zonnefabriekers tijdens klimaatmars

Zonnefabriekers op de klimaatmars 2019

Bereken opbrengst

 

Hogere temperaturen 

De zon liet zich gemiddeld over de maand niet zoveel zien; volgens het KNMI was het aantal zonuren gemiddeld 130. Dat is weliswaar meer dan het langjarig gemiddelde, maar we moeten terug naar 2013 voor de laatste keer dat er zo weinig zon te zien was in maart.

zonuren maart 2013-2019 

Vorig jaar maart was er ook niet zoveel zon, maar een groot verschil tussen dit en vorig jaar was de temperatuur: In maart 2018 was de gemiddelde temperatuur 4,7 C terwijl het de afgelopen maand gemiddeld 8 C was: een behoorlijk verschil. En vooral op de dagen dat de hemel strakblauw was vorig jaar, was het koud. Zoals u inmiddels weet, presteren zonnepanelen beter als het koud is: Daarom ziet u waarschijnlijk op de zonnige dagen van maart 2018 hogere pieken in de opbrengst dan op de warme zonnige dagen aan het eind van maart 2019.

zonnig weer 1 april 2019 beverwijk 

Voor de komende dagen zit er weer wat wisselvalligheid aan te komen, maar op de iets langere termijn komt de zon weer naar voren en zullen de zonnepanelen weer kunnen laten zien waar ze toe in staat zijn.

 

Vraag offerte aan