• »
  • »
  • Zonnepanelen weer januari 2019: Somber met een beetje sneeuw

Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Zonnepanelen weer januari 2019: Somber met een beetje sneeuw

Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

De eerste maand van 2019 zit er alweer op en als we terugkijken dan zien we dat het voor de zonnepanelen geen al te beste is geweest. De zon scheen gemiddeld over Nederland slechts 57 uur en dat is minder dan het langjarig gemiddelde van 62. Volgens het KNMI scheen de zon zelfs helemaal niet tussen 4 en 7 januari, en werd er in de hele maand geen enkele heldere dag waargenomen. 

Sneeuw

We hadden verder op sommige plaatsen te maken met wat sneeuw, op 22 januari en op 30 januari. Als sneeuw de panelen bedekt dan wordt er natuurlijk helemaal geen stroom opgewekt totdat de sneeuw verdwenen is, en dat was bij sommige installaties duidelijk te zien.

 

Vraag offerte aan

 

opbrengst januari 2019 met sneeuw 

Er waren natuurlijk weer landelijke verschillen; afgelopen maand hadden de Zeeuwen zoals zo vaak de meeste zon, terwijl het Noorden wat achterbleef, al maakt het, bij zo weinig zon, toch niet zoveel verschil.

2017 uitschieter

gemiddeld zonuren NL januari 2013-2019

Van de afgelopen jaren was alleen januari 2018 slechter dan dit jaar; in de andere jaren lag het aantal zon-uren een stuk hoger, met januari 2017 als uitschieter met 87 uur. De voorspellingen geven voorlopig geen uitzicht op veel meer zon, zodat het onwaarschijnlijk is dat februari 2019 net zo enorm zonnig (en koud!) zal worden als vorig jaar.

 

Vraag adviesgesprek aan

 

dak met panelen en sneeuw