Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


Zonnepanelen weer april: Zonnig en warm

Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren

De dertiende maand op rij waarin de temperatuur bovengemiddeld warm is: Toeval, of..? In elk geval was april 2019 weer een maand waarin eigenaars van zonnestroom systemen tevreden kunnen zijn met de keuze die ze hebben gemaakt: De zonnepanelen produceerden weer uitbundig.

zon over zonnepanelen april 2019
 

Volgens het KNMI was het aantal zonuren in april 2019 weer aan de (zeer) hoge kant: 238 gemiddeld over Nederland, tegen 179 normaal. De meeste zon scheen aan de kust, terwijl de hoeveelheid zonneschijn in Maastricht wat achterbleef.

Afgetopte Grafieken

Afgetopte grafiek 10 april 2019 

Afgetopte grafiek op 10 april 2019

Aan het begin van de maand was het nog fris; deze frisheid gekoppeld aan de felle voorjaarszon zal bij een aantal mensen de omvormer op de top van zijn kunnen hebben laten draaien. Resultaat is dan een ‘afgetopte’ grafiek. Halverwege de maand kwam de warmte het land binnen en vanaf toen waren de pieken weer mooi rond.

niet-afgetopte grafiek 21 april 2019 

Hetzelfde systeem op 21 april 2019

Telkens boven het langjarig gemiddelde 

Voor zoveel zon als afgelopen april moeten we terug naar 2015, toen er door het KNMI 242 zonuren werden gemeten. Maar ook in alle andere jaren vanaf 2013 lag het aantal zonuren altijd boven, en nooit onder het langjarig gemiddelde.

Zonuren april 2013-2019 

Voor de komende tijd staat meer wisselvalligheid op het programma, dus de mooie ronde grafieken zullen nog even op zich laten wachten. Maar ondertussen blijven de dagen steeds langer worden, zodat u van steeds vroeger in de ochtend tot steeds later in de avond van uw eigen, schone stroom kunt genieten. 

Vraag adviesgesprek aan