Zonnepanelen tegen gevel of muur brengen extra op als de prijzen hoog zijn
Zonnepanelen verticaal tegen een muur leveren minder op in de zomer, maar juist meer in de winter als de stroomprijzen hoog zijn en u meer stroom nodig heeft voor in huis. Wat is er mogelijk en waar moet u zoal aan denken?Zonnepanelen worden, zoals u weet, meestal op een plat of een schuin dak geïnstalleerd. Bij een schuin dak liggen ze in het vlak van het dak, meestal op een hellingshoek van 30 tot 35 graden. Op platte daken wordt gewerkt met montage systemen waarin de panelen op een hellingshoek van zo’n 12 graden worden opgesteld. Helemaal plat op het dak komt zelden voor; dan kan vuil zich te gemakkelijk ophopen op de panelen. Met een beetje helling spoelt de regen de zonnepanelen van tijd tot tijd schoon.
Een lage hellingshoek is ideaal voor zonnepanelen in de zomer als de zon hoog aan de hemel staat: dan baden de panelen in overdadig zonlicht en produceren ze optimaal. Maar in de winter is het een heel ander verhaal: als de zon laag aan de horizon blijft hangen en nauwelijks boven de boomtoppen lijkt uit te komen, dan hebben de panelen die op 12 graden liggen maar weinig te doen.
’s Winters stroom opwekken steeds interessanter
Met de salderingsregeling zoals die tot voor kort bestond (zonder terugleverkosten!) was dat geen probleem. Uw systeem wekte in de zomermaanden weliswaar ‘teveel’ op, maar die overtollige stroom ging gewoon rechtstreeks naar het net. Wat u aan stroom in de wintermaanden nodig had, werd verrekend met de tegoeden van de zomer, met lage jaarrekeningen tot gevolg.
Tegenwoordig liggen de zaken echter anders. Aan het net terugleveren wordt minder interessant, stroom opwekken wanneer u het zelf nodig heeft des te meer. Vandaar dat het de moeite waard wordt om te kijken naar zonnepanelen die verticaal tegen de muur hangen.
In dit plaatje ziet u een voorbeeld van een huis met 3 zonnepanelen op het platte dak en 1 tegen de rechter zijmuur. In de zomer (links) wekt het verticale paneel veel minder op dan de panelen op het dak. Maar in de winter (rechts) is het juist het verticale paneel dat de meeste stroom produceert.
Wanneer we een systeem van 4 SunPower panelen op een plat dak vergelijken met een systeem met dezelfde panelen tegen een muur, dan leert een berekening dat de panelen op het dak over het jaar genomen een stuk meer stroom opwekken dan het verticaal geplaatste systeem. Een plat dak installatie levert op jaarbasis gemiddeld zo’n 1600 kWh op, terwijl een verticaal systeem op 1150 kWh blijft hangen: bijna 30% minder dus.
Significant meer zonnestroom in december
Maar als we kijken naar de verdeling van die stroomproductie over het jaar, dan zien we waarom verticale panelen wel degelijk interessant kunnen zijn. In de zomermaanden is de opbrengst van het verticale systeem (rechts) weliswaar stukken lager dan van de plat-dak-installatie (links), maar in de maanden november t/m februari is er juist sprake van significant meer zonnestroom.
Met het verdwijnen van de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten wordt de extra stroom in de zomer minder geld waard, terwijl stroom in de wintermaanden juist steeds duurder wordt. Als we de uurlijkse spotprijzen voor stroom rond de middag bekijken, dan zijn die in de maand december veel hoger dan in juni. De all-in prijs voor stroom in juni lag rond de 16 cent per kWh, terwijl die in december rond de 31 cent per kWh lag, oftewel bijna twee keer zo hoog!
Omgevingsvergunning
Zo bezien is de installatie van verticale panelen zo’n gek idee nog niet, wellicht zelfs als aanvulling op een reeds bestaand zonnestroom systeem. U moet echter wel met een aantal zaken rekening houden, met name wat betreft de omgevingsvergunning. Panelen op het dak zijn in het algemeen vergunningvrij, maar voor panelen tegen een muur is vaak wel een vergunning nodig. U kunt hierover informatie krijgen van het omgevingsloket in uw gemeente.
Verder is uiteraard schaduwvorming ook van belang. Let erop dat het stuk muur dat u in gedachten had niet ’s winters in de schaduw van bomen of van het buurhuis komt te staan. En tenslotte: als het gaat om een uitbreiding van een bestaand PV systeem, dan moeten we goed kijken hoe die panelen het beste toegevoegd kunnen worden, en of er wellicht een nieuwe omvormer nodig gaat zijn.
Naast thuisbatterijen, warmtepompboilers en laadpalen kunnen zonnepanelen tegen de gevel ook een mooie manier zijn om uw eigenverbruik te verhogen en zo stroomkosten te besparen. Onze adviseurs kunnen u precies vertellen wat er allemaal mogelijk is.