Zonnepanelen op vakantie

Zonnepanelen op vakantie

Zonnepanelen op vakantie

Zonnepanelen op vakantie

Alles al voorbereid voor de vakantie? Waar gaat de reis naartoe? Hopelijk naar een land dat het beste uit de zon haalt! We zochten het voor u uit.

Hessel van den Berg
30 mei 2018

De vakantie komt er weer aan en Nederlanders trekken er weer massaal op uit. Er zijn allerlei redenen om een bepaald land als vakantiebestemming te kiezen, en de hoeveelheid zonnestroom die zo’n land produceert zit daar niet vaak bij! Toch is het leuk om eens te kijken naar de populaire vakantiebestemmingen en te zien hoe goed ze het doen op het gebied van zonnepanelen: Als u de stekker in een buitenlands stopcontact steekt, hoeveel procent van de stroom komt er dan van de zon?  

We hebben gekeken naar de 6 populairste vakantiebestemmingen van Nederlanders, volgens het CBS:

Duitse vlag zonnepanelen

1. Duitsland (19,6% van de vakanties)

Ach, wunderschön, Duitsland is het land waar de opmars van zonne-energie ooit begon, dankzij de veelbesproken Energiewende. Met een totaal opgesteld vermogen van meer dan 40 GW (GigaWatt, 1 GW = 1.000.000 kiloWatt) nog altijd koploper in Europa, en producent van onze favoriete merken SMA, Q-cells en Schletter: Duitsland neemt een zeer belangrijke plek in in zonnestroom land. Het percentage zonnestroom uit het stopcontact is gemiddeld 7%.

Zonnefabriek oordeel: een 9!

 

Franse panelen bij een kerncentrale

2. Frankrijk (14,2% van de vakanties)

Hoewel Frankrijk een topplek blijft om op vakantie te gaan, hebben veel Nederlanders toch tegenstrijdige gevoelens over het land: Prachtige plek om te bezoeken, maar de mensen zijn soms zo.. Frans! De trots op de eigen cultuur is mooi, maar door de eigen bedrijven veel te beschermen is verandering soms moeilijk. Zo gaat het ook met zonnestroom: De Franse neiging om de eigen stroomproducenten (van met name kernenergie) te willen steunen heeft ertoe geleid dat alternatieve energie niet zo snel van de grond komt als elders. Toch is Frankrijk bezig met een inhaalslag: Er staat inmiddels meer dan 8 GW aan zonnepanelen opgesteld. Weliswaar niet zoals bij ons op individuele daken maar meer in grote zonneparken die in handen zijn van- jawel- grote Franse bedrijven. Maar goed: het gaat de goede kant op, en inmiddels is 1,7% van de stroom afkomstig van de zon, al loopt dat op richting 5% in het Zuiden tot wel 7,5% op Corsica. 

Zonnefabriek oordeel: een 7 voor de aanmoediging.  

zonnepanelen Spanje

tekst: ZON VERBODEN: Als je van de zon wil genieten dan ga je maar naar het strand

3. Spanje (12,1% van de vakanties)

Voor een heleboel mensen is Spanje bijna synoniem met zon: Zeker aan de Costa’s in het Oosten en Zuiden ben je bijna verzekerd van een zonovergoten vakantie. Helaas maken de Spanjaarden daar niet altijd optimaal gebruik van. De zonnestroom industrie heeft in Spanje te lijden gehad onder zwalkend beleid van de regering, die wordt verweten de hand boven het hoofd van grote lokale energiebedrijven te houden (zie ook: Frankrijk). Na een vliegende start met royale subsidies rond 2009, veranderde het beleid dramatisch toen er heel veel zonnepanelen werden geïnstalleerd en moesten mensen die een installatie op hun dak hadden laten leggen, daar ineens een boete voor betalen! Nu lijkt alles weer wat rustiger te zijn geworden op de Spaanse markt maar het potentieel wordt nog lang niet gehaald. Het percentage zonnestroom schommelt al jaren rond de 5%.

Zonnefabriek oordeel: helaas onvoldoende, een 5.

atomium

4. België (7,5% van de vakanties)

Onze zuiderburen lopen nog altijd voor op ons als het gaat om hoeveelheid zonnepanelen: Zij hebben er al meer dan 3,8 GW van geïnstalleerd en wij nog maar zo’n 3 GW. En dat terwijl we altijd in alles beter zijn dan zij, toch? (over voetbal wordt even niet gesproken). Nu is het wel zo dat we het verschil met België langzaam aan het inlopen zijn: De Belgen kenden een grote toename rond 2011 maar ook daar werd ineens het beleid veranderd (zie ook: Spanje) waardoor de markt in elkaar kelderde. Inmiddels wordt er weer flink aan de weg getimmerd voor een mooie, gestage groei van het aandeel zonnestroom, nu zo’n 4% van het totaal. 

Zonnefabriek oordeel: een 8 (het blijven wel onze buren he?) 

zonnepanelen op het vaticaan

5. Italie (6,5% van de vakanties)

O Sole mio, wat een boel zon valt er toch op dit schitterende land, en dan met name in het Zuiden en op Sicilië. Geen wonder dat daar hele uitgestrekte velden met zonnepanelen te vinden zijn, die inmiddels niet minder dan 8% van de stroom verzorgen. Italië is daarmee echt koploper in Europa, want ondanks het feit ze met 20 GW opgesteld vermogen een stuk minder hebben dan Duitsland, levert elk zonnepaneel in Italië natuurlijk veel meer stroom door het mooie weer en daarmee zijn ze onze campioni: 

Zonnefabriek oordeel: een 10!

zonnepanelen in de Alpen

6. Oostenrijk (6,2% van de vakanties)

Als het gaat om hernieuwbare energie dan hebben prachtige bergachtige landen zoals Oostenrijk altijd een voordeel dankzij de vele waterkrachtcentrales in de bergrivieren. Als er al zoveel groene stroom tegen een relatief lage prijs voorhanden is, dan wordt de investering in zonnepanelen al snel minder interessant. Toch is ook Oostenrijk, na een langzame start, aan de weg aan het timmeren. Inmiddels verzorgt zonnestroom 1,2% van de elektriciteit (geen zorgen: 72% van de stroom komt van schone waterkrachtcentrales!)

Zonnefabriek oordeel: een 6.

Zo, nu weet u hoe wij erover denken. Maar laat ons zeer subjectieve oordeel uw vakantieplezier niet in de weg staan! Veel plezier als u met vakantie gaat en geniet van de wetenschap dat, terwijl u weg bent, uw zonnepanelen hier in Nederland hun groene werk gewoon blijven doen!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-11-01
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

lees meer ›
2019-10-30
De salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd. Minister Wiebes geeft in een brief van 28 oktober meer duidelijkheid over de plannen.

lees meer ›
2019-10-21
Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels over de teruggave van de BTW op zonnepanelen een klein beetje. Voor de meeste mensen verandert er echter niks: Hoe zit dat?

lees meer ›