Plat dak en zonnepanelen: Hoe werkt het?

Plat dak en zonnepanelen: Hoe werkt het?

Plat dak en zonnepanelen: werkt het?
  • Zonnepanelen op een plat dak: Hoe werkt het en waar moet je aan denken?

Plat dak en zonnepanelen: Hoe werkt het?

Zonnepanelen op plat dak? Het lijkt heel eenvoudig: Stellage plaatsen, panelen erop en klaar! Toch is er een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden.

Hessel van den Berg
20 oktober 2016

Met zonnepanelen platte daken vullen biedt in principe meer opties dan op schuine daken installeren. Je kunt – afhankelijk van de ruimte- de panelen zo neerzetten dat ze precies pal Zuid gericht staan, en je kunt de hellingshoek van de panelen zelf bepalen door voor een bepaald type montage materiaal te kiezen. Daarnaast kunnen op een plat dak zonnepanelen ook oost-west geplaatst worden.

Ideale hellingshoek zonnepanelen platte daken

plat dak

De ideale hellingshoek voor panelen in Nederland zou zijn: 30 tot 35 graden. Als zonnepanelen op die hellingshoek staan richting de zon dan leveren ze over het jaar genomen de meeste elektriciteit op. Toch zijn op platte daken zonnepanelen geïnstalleerd met hellingshoeken tussen de 12 en 20 graden. Is dat niet zonde? We vragen het aan onze werkvoorbereider Mathijs. ‘Panelen op een lagere hellingshoek leggen levert inderdaad iets minder opbrengst op per paneel, maar het heeft ook een aantal belangrijke voordelen. Als er een aantal rijen achter elkaar staan, dan wil je niet dat de voorste rij schaduw werpt op de rij erachter. Hoe hoger de hellingshoek, des te hoger steken de panelen uit en des te meer schaduw komt er op de rij erachter, tenzij je die rij heel ver weg kan plaatsen. Maar de meeste daken hebben maar beperkte ruimte; als je toch zoveel mogelijk opbrengst over het jaar eruit wil halen, kun je meer panelen kwijt als je de hellingshoek wat lager zet.’


plat dak

Helder. En is dat dan de enige reden? ‘Nee, zeker niet. Een heel belangrijke is de ballast en de windbelasting. Hoe hoger de hellingshoek, des te meer wind kan er door het paneel worden gevangen. Dat betekent dat de panelen dan extra verzwaard moeten worden, om te voorkomen dat ze gaan schuiven. Aangezien de windbelasting al bij een aantal graden grotere hellingshoek enorm toeneemt, is het veel verstandiger om de hellingshoek bij zonnepanelen op een plat dak aan de lage kant te houden. Daarmee voorkom je ook dat er teveel gewicht op het dak komt te liggen.’

Ballastberekening

plat dak

De precieze hoeveelheid ballast die nodig is, hangt verder af van het soort montagemateriaal, en of de rijen met panelen aan elkaar gekoppeld zijn of niet. Als het aanééngesloten veld betreft, heb je relatief minder ballast nodig om alles op zijn plek te houden. Fabrikanten van montagemateriaal voor platte daken leveren special rekensoftware waarmee je de exacte hoeveelheid benodigde ballast kunt berekenen.

De Zonnefabriek gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken montagemateriaal van SunBeam, Schletter, en Esdec

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-09-30
Bij een aantal woningen is het renoveren van het dak vóórdat er zonnepanelen geplaatst worden een vereiste. Door achterstallig onderhoud, ouderdom van de woning of andere zaken kunnen daken niet geschikt meer zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Het vinden van de juiste dakdekker kan een behoorlijke taak zijn. Met deze checklist helpen wij u graag verder.

lees meer ›
2018-10-16
Zonnepanelen die naar het zuiden gericht staan, brengen de meeste energie op, dat mag duidelijk zijn. Maar afwijkende richtingen kunnen ook hun voordelen hebben; een oost-west configuratie zou na de wijzigingen in de salderingsregeling zelfs misschien nog nèt iets gunstiger kunnen zijn dan een zuidgericht systeem. Hoe zit dat precies?

lees meer ›