Zonnepanelen op daken kunnen de helft van de benodigde elektriciteit opwekken

Zonnepanelen op daken kunnen de helft van de benodigde elektriciteit opwekken

Zonnepanelen helft benodigde stroom
  • Zonnepanelen op daken kunnen de helft van de benodigde elektriciteit opwekken

Zonnepanelen op daken kunnen de helft van de benodigde elektriciteit opwekken

Kijkend naar de daken in Nederland, zien we weliswaar steeds méér zonnepanelen liggen, maar het ligt nog lang niet vol. Wat zou er gebeuren als we àlle beschikbare daken vol leggen met panelen, hoeveel van onze stroombehoefte kunnen we daarmee afdekken?

Hessel van den Berg
23 maart 2018

In Nederland staan ongeveer 9 miljoen gebouwen, en die hebben allemaal een dak. In ons volgepropte landje lijkt het verstandig om zonnepanelen daar te plaatsen waar ze de minste extra ruimte innemen: Op die daken dus. Natuurlijk is niet elk dak geschikt vanwege schaduw of oriëntatie, maar als we alléén naar de geschikte daken kijken, blijft er nog wel een hele hoop over.

Onbenut potentieel

Het internationale adviesbureau Deloitte heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Zij concluderen dat er in totaal 892 vierkante kilometer aan dakoppervlak ligt, dat geschikt is voor zonnepanelen: 270 miljoen zonnepanelen wel te verstaan. Dat zijn er negentig keer zoveel als nu! Met al die zonnepanelen kunnen we de helft van de huidige behoefte aan stroom dekken, en de CO2 uitstoot vanwege de stroomproductie met 63% verminderen.


Geschikt dakkoppervlak voor zonnepanelenOp dit moment dragen zonnepanelen nog maar voor zo’n 2% bij aan de vraag naar elektriciteit, maar iedereen die zich erin verdiept, weet dat dat aandeel sowieso in de komende jaren enorm gaat toenemen. Het is interessant om eens te zien wat de mogelijkheden zijn van alleen al die daken die nu zonder zonnepanelen staan te niksen. Zonne-energie alleen zal nooit de totale behoefte aan stroom kunnen leveren, en dat hoeft ook niet want we kunnen hernieuwbare energie ook uit andere bronnen halen, zoals wind en water. Maar het is wel mooi om te beseffen hoeveel potentieel er nog is dat zonder veel gedoe kan worden benut.

Aan de slag!

Even uitrusten is er niet bij: Om de klimaatdoelstellingen te halen zullen we dus nog hard aan de weg moeten timmeren. 270 miljoen zonnepanelen installeren, zelfs voor de Zonnefabriek is dat wel een grote klus… Handen uit de mouwen dus! Wij hebben er zin in, dus als u nou snel even een afspraak maakt voor een advies op maat komen we graag langs om te kijken hoeveel van die 270 miljoen panelen bij u op het dak passen!

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-09-19
Prinsjesdag is weer gekomen en gegaan en één van de boodschappen van de koning was dat de energiebelasting op elektriciteit omlaag gaat, en die op gas omhoog. Wat betekent dat voor eigenaren van zonnepanelen?

lees meer ›
2019-06-03
De doelen van het klimaatakkoord zijn helder: in 2030 moet Nederland 49% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. De realisatie blijkt moeilijker uitvoerbaar. Hoe zit het ook alweer met de klimaatdoelen, hoe scoort Nederland en wat kunt u als particulier doen?

lees meer ›
2019-03-05
Vorige week vroegen we u in een speciale nieuwsbrief om mee te doen met onze klimaatmars enquete, en inmiddels hebben we meer dan 400 reacties ontvangen: Dank daarvoor! Eén van de opvallendste resultaten is dat een meerderheid verwacht binnen tien jaar zelf al de gevolgen van klimaat verandering te ondervinden.

lees meer ›