Zonnepanelen op atypische daken

6 keer zonnepanelen op bijzondere gebouwen en daken

Zonnepanelen op atypische daken

Verreweg de meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Van platte of schuine daken tot het dak van uw schuur of garage. Maar er zijn nog veel meer originele manieren om zonnepanelen te plaatsen, waar u in eerste instantie misschien niet aan zou denken. In dit artikel vertellen we erover.

Nikki Marks
02 maart 2021

Zonnepanelen op een woonhuis worden steeds populairder, maar ook op daken van een recreatievoertuig of atypische woning kunnen zonnepanelen worden geplaatst. 

Tiny house

Dat het ook op een klein oppervlak mogelijk is om energie op te wekken met zonnepanelen wordt maar weer bewezen door de zogenaamde ‘tiny houses’. Een tiny house is een kleine, maar volwaardige woning, meestal met een oppervlakte tussen de 15 m2 en 50 m. Het idee achter het wonen in een tiny house is dat de bewoners zo hun ecologische voetafdruk verkleinen. Het energie en waterverbruik is vele malen minder en de beperkte ruimte dwingt je met minder spullen te leven. Met zonnepanelen op het dak is het ook nog eens mogelijk om energieneutraal te leven. Twee van onze collega’s wonen toevallig in zo’n ‘off-grid’ tiny house.

zonnepanelen op tiny house

Monument

Hoewel monumenten en zonnepanelen misschien geen vanzelfsprekende combinatie zijn, is het in veel gevallen toch mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een monument. Wel is het hierbij van belang dat het aanzicht van het monument niet wordt aangetast en er enige kennis is van de oude bouwwijzen van de dakconstructie. Wij vinden het leuk om te zien als een monument met de tijd mee ontwikkelt en met zonnepanelen verduurzaamd wordt. Monument eigenaren Petra en Gerard plaatsten zonnepanelen op het oude Raadhuis in Oegstgeest, waardoor hun monument nu energieneutraal is. Voor Gerard en Petra was er geen vergunning nodig. Dit is in sommige gevallen mogelijk als de zonnepanelen vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld als het een plat dak betreft of als ze aan de achterzijde van het pand worden geplaatst. Dit moet altijd bij de desbetreffende gemeente worden gecheckt. Op monumenten.nl is meer informatie te lezen over zonnepanelen op monumenten.

Camper of caravan

Nog een voorbeeld van zonnepanelen op een klein oppervlak: zonnepanelen op een camper of caravan. Naast dat het duurzaam is, biedt het kampeerders ook meer vrijheid. Met zonnepanelen op het dak van een camper of caravan heb je altijd en overal stroom. Daardoor ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en minder afhankelijk van stroompalen op campers. Op een camper of caravan kan je niet zo veel zonnepanelen kwijt, maar het verbruik ligt natuurlijk ook lager. Zo kan je met een paar zonnepanelen al in het verbruik voorzien. Wel belangrijk om erbij te vermelden dat Zonnefabriek helaas geen zonnepanelen op een camper of caravan installeert.

zonnepanelen op camper

Woonboot

Ook op een woonboot kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Vaak is er sprake van een plat dak, waardoor de zonnepanelen in de gewenste richting en hellingshoek kunnen worden geplaatst. Toch zijn zonnepanelen op een woonboot niet altijd rendabel. Woonboten liggen laag en dus kan er veel schaduw op het dak vallen door omliggende bebouwing of bomen. Ook kan het zo zijn dat er vanwege welstandseisen van de gemeente geen zonnepanelen geplaatst mogen worden, omdat de woonboot te hoog zou kunnen worden. Heeft u een woonboot en wilt u graag zonnepanelen? Check dit dan eerst even bij uw gemeente.

zonnepanelen op woonboot

Gevelinstallatie

Een gevelinstallatie is een bijzonder type zonnepaneleninstallatie waarbij de zonnepanelen tegen de gevel gemonteerd zijn. Er wordt dan een driehoekige constructie tegen de muur bevestigd waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Dit kan een uitkomst zijn wanneer het dak niet geschikt is voor zonnepanelen, bijvoorbeeld als de oriëntatie niet ideaal is of wanneer het dak te weinig ruimte biedt. Een voorbeeld is het hoofdkantoor van BAM in Bunnink. Hiervoor heeft het TNO esthetisch inpasbare gevelmodules ontwikkeld met een baksteenmotief, waardoor de uitstraling aansluit op de bestaande gevel. Op deze manier kunnen grote geveloppervlakken worden gebruikt voor energieopwekking en daarmee bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Rond dak

Ook wanneer een dak rond of halfrond is, kunnen er zonnepanelen op worden geplaatst. Dat is bij dit type dak wel een grotere uitdaging. Je hebt namelijk te maken met verschillende hellingshoeken. Bij Zonnefabriek hebben we genoeg ervaring met dit type installatie. We maken dan gebruik van een systeem met optimizers. Dit type systeem heeft een groot voordeel wanneer de zonnepanelen in een installatie naar allemaal verschillende kanten gericht staan, zoals bij een rond dak het geval is. Bij een string-omvormer moet elke string van zonnepanelen namelijk in één vlak liggen. Alle panelen moeten dezelfde hellingshoek en oriëntatie hebben, anders werkt het niet optimaal. Met optimizers maakt het niet uit als het ene paneel meer naar het oosten ligt, het tweede meer naar het westen en het derde paneel op een lagere hoek is geplaatst. Een bijkomend voordeel is dat de opbrengst per afzonderlijk paneel kan worden afgelezen.

zonnepanelen op een halfrond dak

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-04-01
Wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen, zijn er een aantal keuzes te maken. Eén daarvan is het kiezen van een installateur. Hierbij kunt u de afweging maken tussen een lokale of een landelijke partij. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide opties.

lees meer ›
2020-11-24
De hoeveelheid zonne-energie die bedrijven opwekken is de afgelopen jaren toegenomen. De potentie van bedrijfsdaken is groot, toch blijft het overgrote deel nog onbenut. Met zonnepanelen op uw bedrijfspand, kunt u een grote bijdrage leveren aan een beter milieu. Daarnaast levert het ook voordelen op voor uw bedrijf. In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

lees meer ›
2020-11-24
Zonnepanelen op het gemeenschappelijk dak van een VvE leveren de eigenaren veel voordelen op. Het zorgt voor een lagere energierekening, de installatiekosten kunnen worden gedeeld en vaak komt een VvE in aanmerking voor een SDE+ subsidie. Zonnefabriek heeft veel ervaring met grote zonneprojecten en heeft meerdere VvE’s al voorzien van zonnepanelen. We vroegen twee VvE’s naar hun ervaring.

lees meer ›