Ik wil advies

Zonnepanelen minder populair maar nog steeds rendabel

In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop

Zonnepanelen minder populair maar nog steeds rendabel

Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

Desiree Janssen
09 november 2023

Hoe komt het dat de markt nu zo is gedraaid?

Er zijn een aantal oorzaken. Allereerst komt er na elke golf ook weer een dip. De afgelopen 1,5 jaar hebben veel huishoudens zonnepanelen aangeschaft door de urgentie van de sterk stijgende energieprijzen. Inmiddels is deze urgentie afgenomen, omdat de energieprijzen weer iets zijn gedaald. Daarnaast is er de afgelopen maanden veel berichtgeving geweest over de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling, maar daar zijn nog steeds geen knopen over doorgehakt. Hierdoor is veel onzekerheid ontstaan en stellen mensen de beslissing om zonnepanelen te nemen nog even uit, wat heel begrijpelijk is. Tot slot is er nieuws geweest over sommige energieleveranciers die vergoedingen zijn gaan rekenen voor teruggeleverde zonnestroom. Van de Bron heeft zelfs een soort zonnepanelen heffing ingevoerd. Ook deze trend voedt de onzekerheid bij consumenten en zorgt ervoor dat de vraag naar zonnepanelen momenteel minder is.

Welke rol speelt de discussie over het afschaffen van salderingsregeling? 

Deze discussie speelt een belangrijke rol. En als je kijkt naar de uitdagingen waar we als Nederland voor staan, dan denk ik dat het goed is als deze wordt afgebouwd. De afbouw van de salderingsregeling geeft namelijk een prijsprikkel aan consumenten om hun eigen duurzame energie te gebruiken wanneer hier veel van beschikbaar is. Als we slimmer gebruik maken van onze duurzame energie, hebben we minder gas en kolencentrales nodig en kunnen we de hoeveelheid hernieuwbare energie in onze energiemix verder vergroten. Maar wat de status ook is van de salderingsregeling, het belangrijkste is dat consumenten duidelijkheid krijgen. Zodat ze letterlijk weten waar ze op kunnen rekenen.

Kijkend naar de huidige prijzen voor gas en elektra, vind je het logisch dat de vraag naar installaties terugloopt?

Nee, als je naar de huidige prijzen voor gas en elektra kijkt, is de afwachtende houding van consumenten niet logisch. De stroomprijs is de afgelopen tijd iets gedaald, maar hij is nu nog steeds bijna twee keer zo hoog als vóór de energiecrisis. Hierdoor is de investering in zonnepanelen juist nog interessanter dan 2 jaar geleden. Maar helaas zorgen de negatieve beeldvorming en onduidelijkheid in het nieuws er toch voor dat mensen afwachtend zijn.

Vorig jaar zocht de sector juist hard naar personeel. Is die groei er nu wel uit aan het lopen en wat merken jullie hier zelf van?

Ja, ook wij zijn vorig jaar flink opgeschaald. Maar daarin maken wij nu weer een pas op de plaats. Op dit moment hebben we gelukkig nog veel orders, waar we voorlopig mee vooruit kunnen. Dat is natuurlijk fijn. Maar er zijn vele nieuwe spelers op de markt die het nu heel moeilijk hebben.

Is er nu alleen slecht nieuws of zijn er tekenen die wijzen op aantrekken van de markt?

Als je naar het grotere plaatje kijkt, zie je dat we in Europa voorop lopen als het gaat om het percentage huizen met zonnepanelen. Dus dat hebben we samen goed gedaan. Ik geloof erin dat dit een tijdelijke dip is. Er moet de komende jaren nog veel gebeuren aan de energietransitie, dus ik ben ervan overtuigd dat de markt weer aan gaat trekken.

Bekijk het hele item van EenVandaag hier.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-07-08
We zetten samen met u de volgende stap in de energietransitie, door u te helpen uw verbruik nog beter af te stemmen op de momenten dat u zonnestroom opwekt. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning te verduurzamen en het is vaak veel eenvoudiger dan u denkt. Wij introduceren daarom maar liefst drie nieuwe producten. Benieuwd welke dat zijn? U leest het hier.

lees meer ›
2024-06-18
De warmtepompboiler zorgt op een duurzame manier voor de verwarming van tapwater in uw woning. Zonnefabriek geeft antwoord op de vragen: Wanneer is een warmtepompboiler een goede keuze? Hoe maakt u optimaal gebruik van uw warmtepompboiler met slimme sturing en een dynamisch energiecontract? Waar moet u op letten bij de keuze van het juiste model? Wij helpen u graag op weg.

lees meer ›
2024-06-13
Een warmtepompboiler voorziet uw woning op een duurzame en efficiënte manier van warm tapwater. Op dit moment behoort het zelfs tot een van de meest milieuvriendelijke en energiezuinige opties om uw huis van warmte te voorzien. Waarom is het juist nu interessant om te kiezen voor een warmtepompboiler? Wij geven u vijf goede redenen.

lees meer ›