Zonnepanelen installateur kiezen: lokaal of landelijk?

De voor- en nadelen op een rijtje

Zonnepanelen installateur kiezen: lokaal of landelijk?

Wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen, zijn er een aantal keuzes te maken. Eén daarvan is het kiezen van een installateur. Hierbij kunt u de afweging maken tussen een lokale of een landelijke partij. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide opties.

Nikki Marks
01 april 2021

De zonnepanelen installateur heeft de taak u goed te adviseren en de panelen zorgvuldig op uw dak te monteren. Zonnepanelen hebben een lange levensduur. Mocht u in die periode een storing of een vraag hebben over uw systeem dan is de installateur uw aanspreekpunt. Daarom is het van belang dat u zorgvuldig te werk gaat bij het selecteren van de beste installateur. Kiest u voor een lokale of een landelijke partij?

Lokale zonnepanelen installateurs 

Een lokale installateur van zonnepanelen is een bedrijf dat alleen in uw regio werkzaam is. Wat zijn de voor- en nadelen van deze optie?

Voordelen lokale installateur

Hoewel Nederland maar een klein landje is, verschillen de opbrengsten van zonnepanelen per regio. Dit heeft te maken met de breedtegraad en de sterkte van de zon. Lokale installateurs hebben veel kennis over de regio en veel ervaring met de manier waarop zonnepanelen presteren. Dit kan een voordeel opleveren doordat ze een nauwkeurige inschatting kunnen maken van uw opbrengst.

Lokale installateurs staan via het Regionaal Energieloket in contact met de gemeente. Het loket werkt samen met de gemeente, lokale organisaties en het bedrijfsleven om inwoners te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Een lokale installateur is hierdoor goed op de hoogte over wat er op dat moment wordt georganiseerd op het gebied van duurzaamheid. Ook kan een lokale installateur u gedetailleerd informeren over regionale subsidies en leningen.

 

 

Een derde voordeel is dat een lokale installateur altijd dichtbij is. U zult dus niet of nauwelijks te maken hebben met voorrijkosten. Mocht er na de installatie een probleem zijn met uw zonnepanelensysteem, is de monteur in de buurt voor een reparatie.

Nadelen lokale installateur

De keuze voor regionale installateurs is een stuk beperkter. De kans is aanwezig dat er in uw gemeente of provincie geen partij is die zich volledig op zonnepanelen focust. Zonnepanelen zijn een aparte tak van sport waar veel specifieke kennis voor nodig is. Sommige bedrijven zijn groot genoeg om deze specialistische kennis te verwerven, maar bij kleinere bedrijven is dat niet altijd het geval. Om zeker te zijn dat een bedrijf echt weet waar ze het over hebben, is het verstandig om te kijken of ze een keurmerk hebben, zoals Zonnekeur.

 

 

Een lokale aanbieder installeert veel minder zonnepanelensystemen per week. Hierdoor kunnen ze minder van tevoren inkopen en worden producten in veel gevallen pas besteld wanneer er een aanvraag wordt gedaan. Dit kan betekenen dat u te maken krijgt met langere wachttijden.

Landelijke zonnepanelen installateurs

Landelijke installateurs van zonnepanelen installeren zonnepanelen op daken door het hele land. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen voor u?

Voordelen landelijke installateur

Wanneer u een zonnepanelen installateur gaat uitkiezen, speelt ervaring een belangrijke rol. Het duurt altijd even voordat een bedrijf voldoende kennis en ervaring heeft opgedaan om consistent goede installaties op te leveren. Landelijke installateurs plaatsen veel meer installaties op verschillende type daken. Hierdoor kunnen ze sneller werken en is de kans groter dat ze ervaring hebben met uw daktype.   

Ook is het altijd goed om te kijken naar de bestaanszekerheid. Vanwege een grotere doelgroep is de bestaanszekerheid bij landelijke partijen over het algemeen groter. Er zijn in Nederland veel bedrijven opgekomen en weer failliet gegaan. Vooral omdat u te maken heeft met lange garantieperiodes, zowel van de installatie als van de producten zelf, is het van belang dat uw installatiebedrijf ook lang mee zal gaan.

Een grote landelijke partij koopt de materialen in grote hoeveelheden in. Zo is er altijd een voorraad en kunnen de zonnepanelen sneller worden geplaatst. Ook kan een landelijke installateur profiteren van schaalvoordelen waar u als klant ook weer van profiteert: een groter aanbod tegen aantrekkelijkere prijzen.

Nadelen landelijke installateur

Wanneer het een echt grote partij betreft, kan het zijn dat de communicatie wat minder laagdrempelig is. U zal waarschijnlijk te maken krijgen met een klantenservice en niet direct met de eigenaar of monteur zelf. Dit kan wat minder persoonlijk aanvoelen.

Wanneer een landelijke installateur maar één vestiging heeft, kan het zijn dat deze zich niet bij u in de buurt bevindt. Hierdoor heeft u mogelijk te maken met hogere voorrijkosten of langere wachttijden wanneer er zich een probleem voordoet.

Welke optie is het beste voor u?

De keuze voor een lokale of landelijke installateur kunt u alleen zelf maken. Dit kunt u doen door te bepalen welke van bovenstaande voor- en nadelen voor u het zwaarste wegen. Zonnefabriek installeert zonnepanelen door het hele land en valt dus in de categorie landelijke installateur. Om deze landelijke dekking te kunnen realiseren hebben wij naast ons hoofdkantoor in Amsterdam verschillende regiokantoren geopend. Daarnaast hebben we installatieteams in verschillende delen van het land, waardoor er voor het advies en de installatie geen sprake is van voorrijkosten. Verder behandelen wij elke aanvraag met veel persoonlijke aandacht en hebben wij een eigen serviceafdeling die ook na installatie altijd voor u klaar staat. 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-03-02
Verreweg de meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Van platte of schuine daken tot het dak van uw schuur of garage. Maar er zijn nog veel meer originele manieren om zonnepanelen te plaatsen, waar u in eerste instantie misschien niet aan zou denken. In dit artikel vertellen we erover.

lees meer ›
2020-11-24
De hoeveelheid zonne-energie die bedrijven opwekken is de afgelopen jaren toegenomen. De potentie van bedrijfsdaken is groot, toch blijft het overgrote deel nog onbenut. Met zonnepanelen op uw bedrijfspand, kunt u een grote bijdrage leveren aan een beter milieu. Daarnaast levert het ook voordelen op voor uw bedrijf. In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

lees meer ›
2020-11-24
Zonnepanelen op het gemeenschappelijk dak van een VvE leveren de eigenaren veel voordelen op. Het zorgt voor een lagere energierekening, de installatiekosten kunnen worden gedeeld en vaak komt een VvE in aanmerking voor een SDE+ subsidie. Zonnefabriek heeft veel ervaring met grote zonneprojecten en heeft meerdere VvE’s al voorzien van zonnepanelen. We vroegen twee VvE’s naar hun ervaring.

lees meer ›