Zonnepanelen in New York

Zonnepanelen in New York

Zonnepanelen in New York

Zonnepanelen in New York

Zonnepanelen in New York

We kijken vaak naar de stand van zaken in Nederland, en soms in andere Europese landen, maar hoe gaat het met zonne-energie in de rest van de wereld? Op bezoek in New York gingen we op onderzoek uit.

Hessel van den Berg
20 juni 2018

zonnepanelen New York

Venture Solar is een bedrijfje in Brooklyn dat verbazend veel overeenkomsten heeft met Zonnefabriek: Ongeveer even groot, even enthousiast en even gefocust op hoge opbrengst en hoge kwaliteit: Vandaar dat ze alleen maar SunPower zonnepanelen installeren. Maar er zijn ook belangrijke verschillen, en dat met name vanwege de veel ingewikkeldere wetgeving in New York. We spraken met Tom O’Hearen, die als production manger bij Venture Solar verantwoordelijk is voor het uitvoerende werk van de installatieteams.

Bureaucratie

Tom legde uit wat de grootste barrière is voor potentiële klanten in New York: De bureaucratie. Voor elke PV installatie moet er van tevoren officiële goedkeuring komen van verschillende partijen: De dienst bouwtoezicht, het elektriciteits- en netwerkbedrijf, en de dienst energie van de gemeente. Voor alle drie de partijen moeten er gedetailleerde aanvragen worden ingediend: Ontbreekt er iets, dan wordt de vergunning geweigerd en kunnen ze opnieuw beginnen. De eisen in New York zijn ook strenger: Zo moeten er aparte ontkoppelkasten worden geplaatst, en moet de AC bekabeling buitenom in een metalen buis langs de gevel worden gemonteerd. Nadat de installatie is geplaatst, wordt alles ook nog eens geïnspecteerd, voordat het systeem in bedrijf mag worden gesteld. Al bij al maakt dit het proces een stuk moeizamer dan bij ons, en zorgt ervoor dat dezelfde installatie in New York wel twee keer zoveel kost als hier.

Tom O'Hearen van Venture Solar

Tom O'Hearen, production manager bij Venture Solar

“Het doorgronden van de bureaucratische processen, en het opzetten van een aparte afdeling die daar zo gestroomlijnd mogelijk mee om kan gaan, was de grootste uitdaging voor ons.”, legt Tom uit. “Toen we dat eenmaal op de rails hadden, waren we meteen vèr vooruit op onze concurrenten. Voor veel andere partijen was de vergunningprocedure zo’n groot obstakel dat ze eraan ten onder gingen.” Daarom zijn in New York en omgeving, waar Venture Solar installeert, de overgebleven concurrenten op één hand te tellen. Dat is voor Zonnefabriek wel anders! 

SunPower kwaliteit

Venture Solar heeft ervoor gekozen om uitsluitend zonnepanelen van SunPower te installeren. Tom legt uit waarom: “SunPower geeft de hoogste opbrengst en de beste garanties die je kunt krijgen. Ook hebben ze de beste technische ondersteuning en zijn ze meteen bereikbaar mocht zich een probleem voordoen. Maar de kwaliteit van de panelen is zo hoog dat dat eigenlijk zelden nodig is.” OK, en hoe zit het met de levertijden? Want bij Zonnefabriek blijkt dat SunPower zijn beloofde levertijden soms niet helemaal precies kan nakomen? “Haha! Bij jullie ook? Nee, dat gebeurt bij ons ook wel eens, helaas!” Nou ja, het is tenminste goed om te weten dat het dus niet aan ons ligt.

venture solar installatie

 

Een ander groot verschil is dat de meeste Amerikanen hun installaties op krediet kopen, via lease constructies. Hierdoor hoeven ze zelf helemaal geen investering vooraf te doen, wat de klanten veel gemakkelijker over de streep trekt. En het terugverdienen van de investering gaat net zoals bij ons, met behulp van een salderingsregeling. “Maar die regeling wordt veranderd!” zegt Tom, “waarschijnlijk in 2020. Wat ervoor in de plaats komt, is alleen nu nog niet duidelijk.” Wéér iets dat ons heel bekend in de oren klinkt! 

Wolkenkrabbers

Tot nu toe staat er in New York niet bijzonder veel vermogen aan zonnepanelen opgesteld, slechts zo’n 150 MW (MegaWatt, 1 MW = 1.000 kW) op tien miljoen inwoners (ter vergelijking: In Nederland hebben we met 17 miljoen inwoners inmiddels 3 GW (GigaWatt, 1 GW= 1.000 MW) staan, dus twintig keer zoveel). De staat New York heeft als ambitie om in 2030 50% van de stroom uit hernieuwbare bronnen te halen, maar daar moet wel nog flink aan worden gewerkt! Het versimpelen van de vergunningprocedures zou misschien wel een goede eerste stap zijn.

venture solar

 

En hoe zit het met al die wolkenkrabbers, is het niet lastig om daar zonnepanelen op te plaatsen? “Ha nee, daar beginnen we niet aan! De hoogste gebouwen waar wij zonnepanelen op plaatsen, tellen maar vier verdiepingen. Daarom zijn we ook nauwelijks actief op Manhattan. Onze installaties vind je vooral op Staten Island, en in de buitenwijken van Queens en Brooklyn. En we zijn ook bezig uit te breiden naar andere gemeentes op Long Island.” En hoe ziet de toekomst eruit? “Heel positief! Dit jaar gaan we bijna twee keer zoveel installeren als in 2017, en we zijn inmiddels gegroeid naar zes installatieteams die ieder elke dag van de week een installatie neerzetten.” Dat is goed om te horen! Wij wensen ze alvast alle succes voor de toekomst, want hoe meer zonnepanelen er worden geplaatst in de wereld, des te beter het is voor iedereen!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-12-26
Ons favoriete merk zonnepanelen is een samenwerking aangegaan met wat wel eens een nieuw voorbeeld van ‘Neerlands trots’ kan worden: superauto-fabrikant ‘Lightyear’ met zijn ‘Lightyear One’. Wat houdt dat in?

lees meer ›
2019-08-12
Sommige paneelfabrikanten beweren dat hun zonnepanelen minder snel degraderen dan andere. Zonnefabriek volgt een groot aantal systemen on-line, dus we kunnen verifiëren of die beweringen kloppen.

lees meer ›
2019-03-14
Ons favoriete merk zonnepanelen SunPower komt met iets nieuws: een nòg krachtiger zonnepaneel. De ‘SPR-MAX3-400’ heeft een piekvermogen van niet minder dan 400 Watt-piek!

lees meer ›