Zonnepanelen in de sneeuw

Zonnepanelen in de sneeuw

Zonnepanelen in de sneeuw

Zonnepanelen in de sneeuw

Als er sneeuw ligt op zonnepanelen, dan doen ze het uiteraard niet: Hoe gaan mensen daarmee om in gebieden met veel sneeuw?

Hessel van den Berg
04 januari 2018

Begin december 2017 sneeuwde het in het hele land, en de sneeuw bleef op sommige plaatsen een paar dagen liggen. Bij onze Service afdeling kwamen al snel de verontruste telefoontjes binnen van mensen die zagen dat hun omvormer in storing stond en geen vermogen opwekte; vaak hadden ze zich nog niet gerealiseerd dat hun zonnepanelen bedekt waren met een laagje sneeuw. Bij ons is zoiets vaak maar van korte duur, maar hoe zit dat in gebieden met veel sneeuw?

berghut met zonnepanelen

 

Voor wie deze winter naar de Alpen trekt, is het een bekend gezicht: Hutten en restaurants bovenop de bergen met een dikke laag sneeuw op het dak. Minder bekend is dat veel trekhutten voor wandelaars in de Alpen tegenwoordig zijn voorzien van zonnepanelen, vaak ook omdat het trekken van elektriciteitskabels naar hun afgelegen locaties duur en omslachtig is. De hutten worden meestal allen ’s zomers gebruikt en hebben hun eigen batterijen waarin de zonnestroom wordt opgeslagen. Maar de batterijen mogen niet in de wintermaanden compleet leeglopen: het risico bestaat dan dat het systeem niet meer wil opstarten als de lente weer aanbreekt en de sneeuw wegsmelt.

Verticale plaatsing

verticale panelen langs balkon

 

Om het systeem toch nog een minimum aan vermogen te geven in de wintermaanden, worden er vaak een paar panelen (bijna) verticaal tegen de muur aangebracht, voldoende ver van de bodem zodat ze boven de metersdikke sneeuwlaag uitsteken. In de zomermaanden dragen deze panelen maar weinig bij aan de productie van zonnestroom, omdat de zon dan hoog staat waardoor slechts weinig zonnestralen de panelen kunnen bereiken. Maar inde winter staat de zon laag aan de horizon en is zo’n verticale hellingshoek zo gek nog niet, terwijl de verticale panelen bovendien vaak de enige zijn waar de sneeuwlaag niet op kan blijven liggen.

Sneeuwvrij maken

Bij ons is sneeuw vaak na een paar dagen weer weg, en hoeven we dus niet te denken aan verticale panelen om problemen te voorkomen. Maar als de sneeuw langer blijft liggen terwijl de zon schijnt, dan vinden veel mensen het toch zonde dat er geen groene stroom wordt opgewekt. Het sneeuwvrij maken van een heel systeem van panelen is vaak een hele onderneming, daarom kunt u wellicht aan het volgende denken: Als u van een string van bijvoorbeeld 12 panelen er maar een aantal (bijvoorbeeld 4) sneeuwvrij maakt, dan zullen deze panelen voldoende spanning opwekken om de omvormer in gang te zetten. Als de omvormer aan gaat, begint er stroom te lopen in de string, dus door zowel de besneeuwde als de sneeuwvrije panelen. Bij de besneeuwde panelen zal de stroom via de by-pass diodes lopen, maar de panelen worden hierdoor wel iets opgewarmd. Dit helpt om de sneeuw te laten smelten en daarmee de resterende panelen sneller sneeuwvrij te maken.

sneeuw op zonnepanelen

 

Als u panelen sneeuwvrij wilt maken, denk er dan aan om geen harde borstels of andere schurende apparaten te gebruiken! Gebruik zachte borstels of veeg gewoon met uw handschoenen de sneeuw weg. En neem geen onnodige risico’s op ijzige daken! In de winter is de opbrengst sowieso laag, dus u kunt ook gewoon wachten tot de sneeuw vanzelf verdwijnt zonder het risico op grote verliezen.

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-10-21
Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels over de teruggave van de BTW op zonnepanelen een klein beetje. Voor de meeste mensen verandert er echter niks: Hoe zit dat?

lees meer ›
2019-10-04
Zonnefabriek is met haar 10jaar één van de oudste zonnepanelen installateurs van Nederland. Daarmee bereiken de eerste klanten ook een mijlpaal: 10 jaar hun eigen Zonnefabriek! Even geleden kregen wij een leuke mail van de heer Schiphouwer (Hans) uit Emmen, met hierin een overzicht van de jaaropbrengst van de afgelopen 10 jaar. De heer Schiphouwer is een echte pionier op het gebied van zonne-energie. Wij spraken met hem over zijn zonne-installatie en andere – duurzame – zaken!

lees meer ›
2019-10-02
Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

lees meer ›