Ik wil advies

Het 'zonnepaneel dakpan': is dat de toekomst?

Zonnepanelen in dakpannen: de toekomst?

Het 'zonnepaneel dakpan': is dat de toekomst?

Zou het niet handig zijn wanneer de pannen op het dak zelf al zonlicht in elektriciteit konden omzetten, in plaats van dat het nodig is om grote zonnepanelen er bovenop te monteren? Bedrijven als Tesla zijn er al mee bezig: Hoe staat het daar nu mee?

Hessel van den Berg
30 mei 2017

Vorig jaar kondigde Elon Musk, de CEO van (o.a.) Tesla het aan in een veel bekeken presentatie: Dakpannen met zonnecellen erin. Door de zonnecel direct op een dakpan te plakken, zou je geen zonnepanelen meer nodig hebben; de dakpan zou tegelijk bescherming tegen de regen en zonnefabriek in één zijn.

Hoewel er weinig bedrijven zijn die sneller dan Tesla nieuwe producten verzinnen en vervolgens op de markt brengen, duurt het toch altijd even tussen de aankondiging van een product en het moment dat het product ook echt verkrijgbaar is. Zo ook met de zonnepaneel dakpan. Ook Zonnefabriek is, als gecertificeerd Tesla installateur, heel benieuwd naar de mogelijkheden van dit product, want hoe werkt het nou precies?

By-pass diodes

Zonnepanelen worden meestal in lange strings aan elkaar doorverbonden, en uiteindelijk aan de omvormer vastgemaakt. Binnen de panelen zitten by-pass diodes, die het mogelijk maken om defecte of beschaduwde zonnecellen te omzeilen. Hoe zit dat met de zonnepaneel dakpannen, hebben die per dakpan een by-pass diode? En hoe zit de bekabeling tussen de dakpannen eruit?

Tesla heeft nog weinig informatie over de zonnepaneel dakpan naar buiten gebracht. Op dit moment circuleren er alleen wat filmpjes over de dakpannen die aantonen dat ze heel stevig zijn, en dat ook een extreme hagelbui de dakpannen niet kapot maakt. De details over de manier van installeren blijven nog wat vaag. Toch kunnen mensen zich nu al ‘vóórinschrijven’ om de nieuwe dakpannen als eerste te ontvangen. Tegen betaling van duizend dollar komt u dan op een lijst te staan waardoor u voorrang heeft wanneer het product op de markt komt. Hierdoor kan Tesla alvast vooraf veel kapitaal opbrengen om de productie op gang te krijgen. Overigens is de prijs van de dakpannen nog niet bekend gemaakt. 

Vier varianten

tesla dakpannen

Volgens de aankondiging van vorig jaar zouden er vier varianten van de zonnepaneel-dakpan worden gemaakt: ‘textured’, ‘smooth’, ‘tuscan’ en ‘slate’.  Hiervan is de ‘tuscan’ degene die we in Nederland het vaakst op daken zien. Bij de voorinschrijving gaat het alleen nog om de modellen ‘textured’ en ‘smooth’, die in Nederland minder courant zijn.

Bij nieuwe producten is het altijd zo dat er een bepaalde periode nodig is om de kinderziekten eruit te krijgen, en om de juiste manier van installeren in de vingers te krijgen. Wij schatten in dat er nog geruime tijd overheen zal gaan voordat de zonnepaneel dakpannen algemeen beschikbaar zullen worden. Daarom zouden we de mensen die geïnteresseerd zijn in hun eigen Zonnefabriek niet aanbevelen om de komst van de zonnepaneel dakpannen af te wachten, maar juist nu gebruik te maken van de gunstige prijzen voor zonnepanelen en de ruime mogelijkheden van salderen.

Zodra de zonnepaneel dakpannen wèl verkrijgbaar zijn, staan wij natuurlijk vooraan om de eerste belangstellenden van deze nieuwste innovatie te voorzien. 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-01-29
Een tijd geleden al werden ze door Tesla aangekondigd: Dakpannen met zonnecellen erin, die stroom kunnen maken van zonlicht zonder dat er zonnepanelen aan te pas hoeven te komen. Inmiddels zijn ze al op de markt, alleen niet van Tesla, maar van een Nederlands bedrijf.. Hoe zit dat?

lees meer ›