Zonnepanelen financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Zonnepanelen financieren: wat zijn de mogelijkheden?

6 mogelijkheden om zonnepanelen te financieren

Zonnepanelen financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer u erover denkt om in zonnepanelen te investeren is de financiering ervan een belangrijk punt. Misschien heeft u het bedrag beschikbaar op uw spaarrekening, maar ook als dat niet zo is, zijn er genoeg mogelijkheden. Wij zetten ze op een rijtje.

Roos Godthelp
03 september 2020

Het aantal huizen dat is voorzien van zonnepanelen in Nederland tikte deze maand de 1 miljoen aan. Dit blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy. Waar zonnepanelen eerst alleen waren weggelegd voor de elite, is het nu een product geworden dat voor veel meer mensen toegankelijk is. Dat komt enerzijds doordat de prijs de laatste jaren fors is gedaald en anderzijds door de vele mogelijkheden om zonnepanelen te financieren. Lees hieronder de mogelijkheden. 

1. Zonnepanelen financieren met spaargeld

Dit is de meest voor de hand liggende optie en ook de meest voordelige. U hoeft dan namelijk geen lening af te sluiten en dus ook geen rente te betalen. Als u het geld heeft, is het altijd een goed idee om het in zonnepanelen te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van meer dan 6% tegenover een rente van ongeveer 0% als u het geld op uw spaarrekening zou laten staan. En wanneer u de investering heeft terugverdiend, profiteert u nog zeker zo’n 15 jaar van pure winst.

2. Energiebespaarlening

Mocht u niet genoeg geld op uw spaarrekening hebben staan of wilt u uw spaargeld liever niet gebruiken, kunt u er ook voor kiezen om een Energiebespaarlening aan te vragen. Het Nationaal Warmtefonds (voorheen Nationaal Energiebespaarfonds) verstrekt de lening tegen aantrekkelijke voorwaarden zodat particulieren hun woning kunnen verduurzamen. De rente die u over deze lening betaalt is aftrekbaar en levert daardoor een financieel voordeel op.

3. GreenLoans lening

GreenLoans is een lening die wordt verstrekt aan mensen die willen investeren in energie opwekkende en besparende maatregelen zoals warmtepompen, zonneboilers, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Het bedrag is te lenen tegen een aantrekkelijke rente. Ook deze lening levert een fiscaal voordeel op doordat u de rente die u betaalt, kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Hier leest u wat de lening kost en kunt u een offerte aanvragen.

4. Onderbrengen in uw hypotheek

Vaak bieden hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Als u wilt verduurzamen, zoals met een investering in zonnepanelen, kunt u tot 106 procent (i.p.v. 100%) van de woningwaarde lenen. Op deze manier kunt u profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

5. Subsidies

Voor particulieren is er op dit moment geen landelijke subsidie meer beschikbaar. De reden hiervoor is dat de aanschaf van zonnepanelen ook zonder subsidie een zeer rendabele investering is. Wel kunt u als particulier de 21% btw over de investering volledig terugvragen. Dat scheelt al snel honderden euro’s. Verder hebben veel provincies en gemeenten een eigen subsidieregeling voor duurzame energie. Of dat bij uw gemeente of provincie ook het geval is, kunt u zien via de Energiesubsidiewijzer. Wilt u met uw bedrijf zonnepanelen aanschaffen? Dan is er wel een landelijke subsidie beschikbaar waarvoor u in aanmerking zou kunnen komen, namelijk de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Lees hier hoe u subsidies voor zonnepanelen kunt aanvragen. 

6. Zonnepanelen huren

Heeft u alle opties bekeken, maar zit de oplossing er voor u niet tussen? Dan kunt u ook besluiten om zonnepanelen te huren. In dat geval hoeft u geen groot budget beschikbaar te hebben om uw eigen stroom op te kunnen wekken. In plaats daarvan betaalt u een maandelijks bedrag aan huur om gebruik te kunnen maken van zonnestroom. Deze kosten liggen in de meeste gevallen lager dan de opbrengst die de zonnepanelen leveren. De zonnepanelen liggen op uw dak, maar blijven in eigendom van de leverancier. In dit artikel leest u over de verschillen tussen kopen en huren van zonnepanelen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-11-02
De meeste zonnepanelen systemen die u tegen zult komen zijn geplaatst óp het dak, dat wil zeggen op de dakbedekking, zoals dakpannen. Maar wist u dat het ook mogelijk is om zonnepanelen in het dak te laten plaatsen. Bij deze speciale constructie worden de zonnepanelen netjes weggewerkt in het dakvlak en dat ziet er strak uit. Klinkt ideaal, maar is dat wel echt zo? In dit artikel bespreken we de voor- en de nadelen.

lees meer ›
2020-10-01
Wilt u investeren in zonnepanelen? Goede keuze, want zonnepanelen zijn goed voor uw portemonnee én voor het milieu! Om er zeker van te zijn dat u zorgeloos kunt profiteren van uw systeem over de gehele levensduur, is het belangrijk om het vanaf de aanschaf meteen goed te doen. Wij hebben de meest gemaakte fouten voor u op een rijtje gezet, zodat u ervan kunt leren.

lees meer ›