Zonnepanelen even aan de kant om het dak te repareren

Zonnepanelen even aan de kant om het dak te repareren

Zonnepanelen even aan de kant om het dak te repareren: Waarop letten?

Zonnepanelen even aan de kant om het dak te repareren

Zonnepanelen even aan de kant om het dak te repareren

Soms moet er werk gebeuren aan een dak. Als er dan panelen op staan, moeten die even worden weggehaald om de dakdekkers toegang te geven. Waar moet u dan op letten?

Hessel van den Berg
07 februari 2017

Als panelen even moeten wijken voor wat werk aan een dak, is dat meestal geen probleem. Eerst wordt de omvormer aan de AC kant van het net gescheiden en worden  de kabels losgehaald. De panelen worden losgekoppeld van het montagemateriaal en apart gelegd, het montagemateriaal zelf wordt weggehaald en de dakdekker kan beginnen. Wanneer de dakdekker klaar is, wordt de boel teruggeplaatst en aangesloten. Simpel toch?

Installatiegarantie

Inderdaad, het lijkt niet ingewikkeld. Toch zijn er wel wat dingen die aandacht nodig hebben. Als de werkzaamheden worden uitgevoerd door een andere partij dan degenen die de panelen hebben geplaatst, vervalt de installatiegarantie van de panelen. De installateur van de panelen kan tenslotte geen verantwoordelijkheid nemen voor problemen die ontstaan nadat een andere partij aan het systeem heeft gezeten. De Zonnefabriek geeft, als Zonnekeur installateur, standaard 5 jaar installatiegarantie. Als binnen die eerste 5 jaar al werkzaamheden aan het dak worden uitgevoerd, is het daarom handig om ons eerst even te bellen.

Elektra en Montage

kapotte connector op dakBij het loskoppelen van panelen is het belangrijk dat de stroomkring eerst wordt onderbroken. Om dit veilig te doen, wordt de DC schakelaar die in elke omvormer zit ingebouwd, gebruikt. Wanneer iemand per ongeluk connectoren zou loskoppelen waar DC (gelijk) stroom doorheen loopt, riskeert hij het ontstaan van een vlamboog, die behalve een schok, ook schade aan de connectoren kan opleveren.

Ook bij het terugplaatsen van de installatie moet er goed worden opgelet. De connectoren tussen de panelen worden bij de installatie altijd opgebonden aan de profielen, waardoor ze niet op het dak leunen. In connectoren die met bitumen in contact komen, kan het rubber gaan reageren met het bitumen en daardoor de waterdichtheid van de connector aantasten. Dit kan weer leiden tot binnendringen van water en uiteindelijk storing in het hele systeem.

versleten isolatie op DC kabelOok kabels die niet goed zijn vastgezet, kunnen problemen geven; wanneer een kabel langs een scherp randje gaat schuren in de wind, kan na verloop van tijd de isolatielaag wegschuren. De omvormer merkt dan een isolatiefout en het systeem valt in storing.

Ballast en montage

Op platte daken zijn de montagebakken verzwaard met ballast, in de vorm van stoeptegels en stoepbanden, die in de rekken worden geplaatst. Hoeveel ballast er op welke plek wordt gezet, is afhankelijk van verschillende factoren. Bij de berekening van de ballast wordt precies gekeken naar wat er nodig is voor welk dak. Bij het terugplaatsen is het belangrijk dat het allemaal weer precies zo komt te staan als eerst, anders zouden panelen kunnen gaan schuiven in de wind.

Ook de manier waarop de panelen aan de profielen zijn geklemd, moet in orde zijn. Bij het loshalen kan er altijd wel een onderdeeltje kwijt raken of kapot gaan. Bij het terugplaatsen moet er goed worden opgelet dat alles net zo goed vastzat als daarvoor. Tenslotte moeten de panelen nog vele jaren ook de onstuimigste stormen doorstaan.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-10-04
Zonnefabriek is met haar 10jaar één van de oudste zonnepanelen installateurs van Nederland. Daarmee bereiken de eerste klanten ook een mijlpaal: 10 jaar hun eigen Zonnefabriek! Even geleden kregen wij een leuke mail van de heer Schiphouwer (Hans) uit Emmen, met hierin een overzicht van de jaaropbrengst van de afgelopen 10 jaar. De heer Schiphouwer is een echte pionier op het gebied van zonne-energie. Wij spraken met hem over zijn zonne-installatie en andere – duurzame – zaken!

lees meer ›
2019-09-30
Bij een aantal woningen is het renoveren van het dak vóórdat er zonnepanelen geplaatst worden een vereiste. Door achterstallig onderhoud, ouderdom van de woning of andere zaken kunnen daken niet geschikt meer zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Het vinden van de juiste dakdekker kan een behoorlijke taak zijn. Met deze checklist helpen wij u graag verder.

lees meer ›
2018-12-03
Het grootste deel van onze energie gaat zitten in het verkopen en installeren van nieuwe zonnestroom installaties. Maar soms herstellen we ook problemen bij systemen waarvan de oorspronkelijke installateur failliet is gegaan, zoals onlangs op Schiphol.

lees meer ›