Ik wil advies

Zonnepanelen en hagelschade

Zonnepanelen en hagelschade

Zonnepanelen en hagelschade

Onlangs heeft een extreme hagelbui een ravage aangericht in Someren. Ook veel zonnepanelen installaties zijn daarbij getroffen. Wat is belangrijk voor u als eigenaar om te weten?

Hessel van den Berg
20 juli 2016

Zonnepanelen krijgen in hun lange levensduur (25 jaar) heel wat te verduren: Ze liggen in de zon, in de regen, in de wind en in de sneeuw en krijgen te maken met heel hoge (tot wel meer dan 50 graden Celsius) en lage temperaturen. Daarom is ook voor zonnepanelen kwaliteit van het hoogste belang. Goede panelen worden zo stevig mogelijk in elkaar gezet en uitgebreid getest, zodat ze tegen de elementen bestand zijn.hagelschade

Voor hagelschade is er een speciale test waarbij ijsballen van een bepaalde grootte met een flinke snelheid tegen het paneel aan worden geschoten. Panelen moeten deze test kunnen doorstaan zonder schade op te lopen.

hagelschadeTegen extreem weer zijn panelen helaas niet opgewassen, zoals we in Someren hebben gezien. Niet alleen alle daken en alle auto’s zijn daar zwaar beschadigd, ook panelen hebben vaak flink wat schade opgelopen. Soms is dat duidelijk te zien, zoals wanneer de glasplaat aan diggelen ligt, maar soms is de schade subtieler.hagelschade

Ook als er niet meteen kapot glas te zien is kan er sprake zijn van schade. De cellen kunnen beschadigd zijn en daardoor kan de levensduur van de panelen verminderd zijn. Laat daarom bij schade de panelen controleren. Voor installaties van De Zonnefabriek kunnen wij ter plaatse komen en foto’s van dichtbij maken die we naar de fabrikant doorsturen ter beoordeling. Voor de installatie die op bijgaande foto’s is te zien, heeft de fabrikant geoordeeld dat zowel de panelen met duidelijk zichtbare schade, als de panelen met kleine butsen, allemaal vervangen moeten worden. U kunt de kosten voor deze vervanging meestal claimen bij uw opstalverzekering.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-08-07
Helaas is de klimaatcrisis niet meer te stuiten: de kans om de weersveranderingen helemaal ongedaan te maken is allang verkeken. Dat neemt niet weg dat we natuurlijk alles op alles moeten zetten om de gevolgen zo klein mogelijk te maken. Maar tegelijkertijd zullen we moeten accepteren dat ons weer steeds meer extremen zal laten zien, zoals heel hoge temperaturen. Wat zijn de gevolgen voor uw zonnepanelen, omvormer, en het bijbehorende materieel?

lees meer ›
2021-05-01
Voor grote projecten kunnen we nu een nieuw type omvormer aanbieden, met interessante ingebouwde functies zoals vlamboogdetectie en een betere manier om te analyseren of de opbrengst van de zonnepanelen optimaal is: De SMA CORE1 STP50-41

lees meer ›
2020-10-26
Er is weer iets nieuws in zonnepanelenland: certificering van een zonnestroom systeem volgens ‘Scope12’. Moeten we daar iets mee, en zo ja, wat precies? We zochten het voor u uit.

lees meer ›