Ik wil advies

Zonnepanelen en de laadpaal voor de auto

Zonnepanelen en de laadpaal: Hoe werken ze mooi samen?

Zonnepanelen en de laadpaal voor de auto

Meer en meer eigenaren van zonnepanelen stappen over op een elektrische auto en daar hoort, als het even kan, ook een laadstekker in huis bij. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de auto nou slim wordt opgeladen met zonnestroom?

Hessel van den Berg
04 december 2017

Update december 2019: lees ons nieuwste artikel over elektrische auto's hier.

Je elektrische auto opladen met je eigen zonnestroom: Dat geeft een goed gevoel. En hoewel het met de huidige salderingsregeling voor de portemonnee niet uitmaakt waar de stroom vandaan komt, weten we dat die regeling ooit zal eindigen. Vanaf dat moment wordt het slimmer om de zelf opgewekte stroom voorrang te geven boven stroom van het net.

auto met AMTRON laadstekker

Slimme auto’s

Nou zijn elektrische auto’s wel slim (sommige kunnen tenslotte al bijna zelfstandig rijden), maar zo slim dat ze weten waar de stroom die ze opnemen vandaan komt, zijn ze (nog) niet. Als de auto aan een laadstekker wordt verbonden, dan begint hij eenvoudig de batterij op te laden met het vermogen dat de laadstekker doorgeeft. Als de batterij na verloop van tijd bijna vol is, dan neemt het vermogen telkens een beetje af, om te voorkomen dat de batterij te ver wordt opgeladen. Daarom gaat het opladen tot 80% altijd relatief snel, terwijl de laatste 20% een stuk langer duurt. Maar het opladen even stilzetten als er een wolkje langskomt? Nee, zoiets kan de auto niet zelf bedenken.


sma smart home met auto

Gelukkig bestaan daar weer andere producten voor: Producten die meten hoeveel stroom er door de zonnepanelen wordt opgewekt, en vervolgens bepaalde laadstekkers kunnen aansturen om bij veel zon méér, en bij weinig zon minder vermogen in de auto te pompen. Op die manier wordt de eigen zonnestroom optimaal benut, en de accu toch op tijd geladen om voor de volgende rit voldoende capaciteit te hebben.

Stroomtransformatoren

Er zijn allerlei van deze producten op de markt, die de energiestromen meten met behulp van stroomtransformatoren in de meterkast (dat zijn een soort ringetjes die om de elektriciteitskabels worden geplaatst en meten hoeveel stroom er, in welke richting, doorheen gaat). Een centraal kastje stuurt vervolgens de laadstekker aan, en vertelt deze hoeveel, of hoe weinig stroom er mag worden doorgelaten richting de auto.

De SMA oplossing

Een oplossing die eigenaren van zonnestroom systemen met SMA omvormers misschien wel mooi zullen vinden, is er één met de Sunny Home Manager in combinatie met de laadstekker ‘AMTRON’ van de Duitse firma Mennekes. De Sunny Home Manager meet de stromen van en naar het huis, plus de opbrengst van de zonnepanelen, en weet bovendien wat het weerbericht is voor de komende uren. U hoeft alleen maar te vertellen tegen welke tijd u een opgeladen auto wilt hebben: De Sunny Home Manager berekent vervolgens hoe de auto het beste opgeladen kan worden: soms een beetje sneller, en soms juist ietsje minder snel, totdat hij helemaal vol is. Deze berekening wordt vertaald in een opdracht aan de AMTRON laadpaal, die de toevoer naar de auto wat verder opent, of juist een beetje sluit.

<i>Het laden van de auto op een wisselvallige dag: de gele lijn is de opbrengst van de zonnepanelen over de loop van de dag, het rode oppervlak is het laden van de auto. Te zien is dat als de zon even wegvalt, het laden ook meteen afneemt.</i>

Het laden van de auto op een wisselvallige dag: de gele lijn is de opbrengst van de zonnepanelen over de loop van de dag, het rode oppervlak is het laden van de auto. Te zien is dat als de zon even wegvalt, het laden ook meteen afneemt.

Een nieuwe taal

Dat deze producten goed samenwerken, komt omdat beide bedrijven, SMA en Mennekes, samenwerken in het zogenaamde EEBUS initiatief. EEBUS is een nieuw ontwikkelde ‘taal’ waarmee allerlei apparaten in huis met elkaar kunnen communiceren. Ook de wasmachines van Siemens en Bosch, en bepaalde merken warmtepompen, kunnen met behulp van EEBUS met elkaar praten, en zo hun gebruik van stroom aanpassen. Ongetwijfeld zullen met de tijd ook laadpalen van andere merken dan Mennekes op dezelfde manier met de Sunny Home Manager kunnen communiceren.

Zonnefabriek installeert zelf geen laadstekkers voor auto’s, maar wel de Sunny Home Manager, èn kan helpen met de instelling van de Sunny Home Manager voor de laadpaal. Misschien toch iets om in gedachten te houden voor eigenaren van SMA omvormers die overwegen een elektrische auto aan te schaffen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-01-30
Wie een SMA Sunny Home Manager in zijn installatie heeft, kan daarmee o.a. batterijen en laadpalen aansturen. Maar daarnaast kunnen ook allerlei andere toestellen via slimme stopcontacten worden gemeten en aangestuurd. We leggen uit hoe het werkt met als voorbeeld de stopcontacten van Shelly.

lees meer ›
2023-07-23
Steeds meer mensen kiezen voor een slimme laadpaal van SMA om hun auto thuis op te laden. De samenwerking met de zonnepanelen zorgt ervoor dat het eigenverbruik wordt verhoogd en de kosten van het laden laag blijven. We geven tips over de beste manier om de laadpaal te gebruiken.

lees meer ›
2022-05-09
Voor de SMA EV chargers is een nieuwe firmware beschikbaar. Deze bevat een aantal verschillende features, maar de belangrijkste voor u is waarschijnlijk de mogelijkheid om de laadpaal te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik. Hoe werkt dat?

lees meer ›