Ik wil advies

Minister Kamp’s Energieagenda stippelt het pad naar een CO2 arme toekomst uit

Zonnepanelen & energieagenda van Kamp

Minister Kamp’s Energieagenda stippelt het pad naar een CO2 arme toekomst uit

Op 7 december 2016 heeft minister Kamp van Economische Zaken de Energieagenda gepresenteerd, met de toekomstvisie van het huidige kabinet voor een CO2-arm Nederland vanaf 2050. Om daar te komen zijn een heleboel maatregelen nodig, en de Zonnefabriek is natuurlijk, net als u, benieuwd naar de rol van zonnepanelen in deze visie.

Hessel van den Berg
08 december 2016

Museon

Minister Kamp op dak MuseonHet begint in elk geval al goed, met een presentatie vanaf het dak van het Museon in Den Haag, voor een veld zonnepanelen. Helaas heeft minister Kamp nou nèt de verkeerde kant van het dak gekozen (de westkant), terwijl aan de oostkant  een prachtige installatie van de Zonnefabriek ligt te glimmen. Het zal wel met de belichting te maken hebben gehad. In elk geval zien we op de foto een boel bliksemafleiders die schaduw op de panelen werpen, iets waar de eigenaars wel goed op zouden moeten letten (zie ook dit artikel).

Saldering

De boodschap van de Energieagenda is duidelijk: Nederland moet snel van fossiele brandstoffen af, en daarvoor moeten alle zeilen worden bijgezet. Zonnepanelen spelen in het geheel uiteraard een grote rol. Hoe de plaatsing van zonnepanelen wordt gestimuleerd blijft nog een beetje vaag, maar in ieder geval wil men ‘investeringsonzekerheid’ voorkomen.

Uit het rapport: Op basis van de evaluatie van de salderingsregeling wordt in 2017 besloten over de vormgeving van het stimuleringsbeleid voor lokale energie. … Aanpassingen in de salderingsregeling gaan sowieso gepaard met een overgangsregeling om investeringszekerheid te borgen. …

Het ziet ernaar uit dat de minister van plan is om, wat er ook met de salderingsregeling gebeurt na 2020, de financiële rentabiliteit van zonnepanelen te waarborgen. Dat is een signaal dat investeren in zonnepanelen een goed idee is, en blijft. Dat is ook niet gek, want de minister weet net zo goed als iedereen dat je zonder een hele grote toename aan zonne-energie nooit je CO2 doelstellingen voor 2050 gaat halen!

Klaar voor de slimme toekomst

Buiten zonnepanelen gaat het rapport over nog een heel aantal andere maatregelen, van windparken op zee en warmtenetten tot elektrische auto’s en warmtepompen. Stuk voor stuk interessante onderwerpen, en in sommige gevallen dingen waar je als consument alvast rekening mee kunt houden bij toekomstige aankopen. Onze komende nieuwsbrief gaat hier verder op in, met tips over hoe u zich kunt voorbereiden op de smart energienetten van de toekomst!

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-01-10
Volgens voorlopige cijfers gebaseerd op de data van energieopwek.nl zou de bijdrage van hernieuwbare bronnen aan de Nederlandse stroomproductie in het afgelopen jaar uitkomen op 50%! Vooral wind en zon droegen hieraan bij, met respectievelijk 25 en 17,6%.

lees meer ›
2023-10-30
Deze maand zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer en er valt genoeg te kiezen want er doen maar liefst 25 partijen mee. Wij gingen voor u weer eens spitten in de verkiezingsprogramma’s om te zien wat erin te vinden is over zonnepanelen.

lees meer ›
2023-10-09
Het klimaat begint steeds meer uitzonderlijk gedrag te vertonen en de risico’s worden almaar groter, terwijl de winning van fossiele brandstoffen nog altijd doorgaat. Toch is er desondanks ook wat goed nieuws te melden.

lees meer ›