Zonnepanelen en dakkapellen: wat kan en wat kan niet?

Zonnepanelen en dakkapellen: wat kan en wat kan niet?

De mogelijkheden en moeilijkheden bij de combinatie van een dakkapel en zonnepanelen

Zonnepanelen en dakkapellen: wat kan en wat kan niet?

Zonnepanelen en dakkapellen: wat kan en wat kan niet?

We krijgen bij Zonnefabriek vaak vragen van klanten over dakkapellen. De vraag is ofwel: kunnen we zonnepanelen op een dakkapel plaatsen?, ofwel: we hebben zonnepanelen liggen maar willen juist op die plek een dakkapel laten aanleggen, kunnen we daar een oplossing voor vinden? We leggen het graag uit.

Hessel van den Berg
05 mei 2020

Zonnepanelen op een dakkapel, kan dat?

Een dakkapel is vaak een relatief simpele constructie, en niet gebouwd om zware gewichten te dragen. De bovenkant is meestal plat, waardoor er in principe zonnepanelen op geplaatst zouden kunnen worden.Op een plat dak gebruiken we echter een montage systeem met ballast, om de panelen op hun plek te houden. De hoeveelheid ballast die nodig is, hangt vooral af van de windbelasting op die plek, en van de grootte van het plat-daksysteem: als er veel panelen aan elkaar gekoppeld zitten in een groot montagesysteem, dan is er per vierkante minder gewicht nodig om alles op zijn plek te houden, dan bij een klein systeem. Het probleem bij zonnepanelen op een dakkapel is dat het juist meestal gaat om een klein systeempje van bijvoorbeeld 2 of 3 zonnepanelen, die bovendien dicht bij een rand staat, waardoor de wind er gemakkelijk vat op heeft.  Daarom hebben deze systemen vaak relatief veel ballast nodig, wat door de dakkapel meestal niet kan worden gedragen.

Zonnefabriek zet dan ook zeer zelden zonnepanelen op dakkapellen. Alléén wanneer een gedegen constructieberekening aangeeft dat het kan, beginnen we eraan. In zulke gevalen is het gebruik van een string-omvormer meestal geen goed idee, omdat de hellingshoek van de panelen die op de dakkapel staan, anders is dan de hellingshoek van de andere panelen die op de rest van het schuine dak liggen. Daarom ligt bij zulke systemen het gebruik van optimizers meer voor de hand.

Zonnepanelen verwijderen voor de aanleg van een dakkapel

Als u wel al zonnepanelen heeft, maar nog geen dakkapel, en u zou deze toch willen laten plaatsen, dan zullen er meestal een paar zonnepanelen verwijderd moeten worden. Vaak worden er meteen een heleboel van de zonnepanelen weggehaald, zodat de bouwers gemakkelijker op de juiste plek kunnen werken, zonder dat ze daarbij de zonnepanelen die in de buurt liggen, beschadigen.

panelen die verwijderd moeten worden voor en dakkapelNa de bouw kunnen de zonnepanelen die niet op de plek van de nieuwe dakkapel lagen, weer terug op hun plek worden gemonteerd. Voor de zonnepanelen die niet meer op hun oude plek terug kunnen, moet er een nieuwe locatie worden gevonden. Vaak lukt het wel om de zonnepanelen naast, onder of boven de nieuwe dakkapel te plaatsen. Er moet wel wat extra aandacht komen voor twee belangrijke zaken:

  1. De zonnepanelen zouden in de nieuwe situatie wel eens op sommige momenten last kunnen krijgen van schaduw door de dakkapel. Daarom is het verstandig om na te gaan of de omvormer in het systeem er één is die goed met schaduw om kan gaan, zoals SMA omvormers met ShadeFix of SolarEdge systemen met optimizers. Alle SMA omvormers van de laatste jaren zijn standaard met ShadeFix uitgerust maar een aantal oudere modellen niet: om op te letten dus.
  2. Om de zonnepanelen op hun nieuwe plek gemonteerd te krijgen, is soms extra montagemateriaal nodig. Het is niet altijd het geval dat het montagemateriaal van de oude situatie geschikt is voor de nieuwe locatie.

Gebruik een expert

Het serviceteam van de Zonnefabriek komt regelmatig in actie om zonnepanelen te verwijderen en weer terug te plaatsen. Dat kost meestal meer dan wanneer u de aannemer die de dakkapel aanlegt, zou vragen om één en ander zelf los te halen en terug te zetten, maar het is wel belangrijk dat u voor deze werkzaamheden een expert inschakelt. Waarom is dat?

zonnepanelen boven een dakkapelTen eerste omdat een specialist weet welke zaken extra aandacht verdienen bij terugplaatsing: o.a. moeten de DC connectoren goed in elkaar worden gestoken om risico op brand te voorkomen, en moet erop gelet worden dat de inductielus zo klein mogelijk wordt gehouden om de gevolgen van bliksem in de nabije omgeving te minimaliseren. Alleen mensen met verstand van zonnepanelen zullen hier goed op letten.

Ten tweede zou uw installatiegarantie kunnen komen te vervallen als er door andere partijen aan de zonnepanelen wordt gezeten. Zonnefabriek garandeert de werking van het systeem tot 5 jaar na de installatie, tenzij deze door ‘derden' wordt gewijzigd. Neem deze termijn daarom ook in overweging!

Prettig wonen

De aanleg van een dakkapel kan van een benarde, donkere ruimte een prettige woon- of werkplek maken. En zonnepanelen op het dak kunnen er ook bij helpen om de ruimte van een aangenamere temperatuur te voorzien. Moeten de zonnepanelen even aan de kant om een dakkapel op te bouwen? Neem dan vooral contact op met ons serviceteam op service@zonnefabriek.nl om te kijken wat wij voor u kunnen doen!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2019-10-04
Zonnefabriek is met haar 10jaar één van de oudste zonnepanelen installateurs van Nederland. Daarmee bereiken de eerste klanten ook een mijlpaal: 10 jaar hun eigen Zonnefabriek! Even geleden kregen wij een leuke mail van de heer Schiphouwer (Hans) uit Emmen, met hierin een overzicht van de jaaropbrengst van de afgelopen 10 jaar. De heer Schiphouwer is een echte pionier op het gebied van zonne-energie. Wij spraken met hem over zijn zonne-installatie en andere – duurzame – zaken!

lees meer ›
2018-12-03
Het grootste deel van onze energie gaat zitten in het verkopen en installeren van nieuwe zonnestroom installaties. Maar soms herstellen we ook problemen bij systemen waarvan de oorspronkelijke installateur failliet is gegaan, zoals onlangs op Schiphol.

lees meer ›
2017-12-04
We krijgen bij de Zonnefabriek steeds vaker telefoontjes van mensen met slecht presterende zonnestroom systemen, die geen beroep meer kunnen doen op hun eigen installateur omdat die niet meer bestaat. Wat doen we hieraan?

lees meer ›